USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Головний «дорожник» країни: фірма, причетна до Порошенка, виграла дорожніх підрядів на 6 млрд

26 Вересня 2018 19:53
Серед бізнес-інтересів Петра Порошенка виявили фірму, яка займається дорожніми підрядами і виграла їх вже майже на 6 млрд гривень. Про невідомий раніше бізнес головного українського «дорожника» пише на своєму сайті журналіст-розслідувач Олександр Дубінський.

Днями підконтрольна президенту СБУ почала здійснювати обшуки в компаніях, які займаються будівництвом доріг на Західній Україні, а також аналогічні обшуки - на півдні країни, у зв'язку з будівництвом царської дороги в Стрілковому.

Нагадаємо, минулого тижня відбулися обшуки в приміщеннях всіх фірм, які є співвласниками "Буковелю", ресторанах та навіть дорожньо-експлуатаційній компанії ПБС. Це одна з найбільших дорожніх фірм України, якій держава винна 350 мільйонів гривень. На дії правоохоронців та фейкові кримінальні справи засновник курорту, один із лідерів партії Укроп, народний депутат Олександр Шевченко відреагував зверненням до Президента.

Зауважимо, що заручниками обшуків опинилися навіть журналісти. 200 працівників ЗМІ з цілої України в цей час перебували в ТК "Буковель" на Фестивалі журналістики і потрапили на передвиборчі "маски-шоу".

«Хочу вас засмутити. Метою обшуків є не турбота про нас з вами, а банальна помста конкурентам», - зауважує Дубінський.

Ремонт і будівництво доріг в Україні - одна з наймасштабніших галузей, яка фінансується з бюджету. Міністерство інфраструктури на утримання доріг виділяє третину дорожнього фонду, а це - 11,5 млрд гривень.

Для «дерибану» цих грошей використовує низку будівельно-ремонтних компаній, які виграють ключові тендери головного розпорядника бюджетних коштів «Укравтодору».

Однією з таких компаній є приватне підприємство «Автомагістраль», яке здійснює будівництво, ремонт, реконструкцію автомобільних доріг загального та відомчого користування, а також виробництво асфальтобетонної і бетонної продукції.

Загальна вартість тендерних пропозицій «Автомагістралі» становить близько 5 млрд гривень, а найбільші контракти були підписані зі «Службою автомобільних доріг Київської області» на суму 639 млн і «Службою автомобільних доріг Житомирської області» на суму 431 млн.

Найвдалішими роками для «Автомагістралі» були 2016-2018, у цей час було виграно найбільшу кількість тендерних пропозицій та підписано контрактів на 2,3 млрд гривень.

«Звідки таке везіння, запитаєте ви? Все дуже просто, за даною компанією стоїть ніхто інший, як президент Порошенко, а його аудитор - Ніна Южаніна з травня 2014 особисто супроводжує діяльність цієї компанії», - зазначає Дубінський.

Саме Южаніна курує всі фінансові надходження фірми, а також прикриває від кримінальної відповідальності її власника Миколу Скоростецького.

Сам же Скоростецький з 2005 по 2007 роки очолював «Службу автомобільних доріг (САД) Київської області», після чого став засновником ПП «Автомагістраль».

Завдяки «вмінням» свого «творця» з 2008 по 2013 роки фірма змогла виграти тендерів на 615 млн гривень, з них 328 млн були отримані від компанії, яку він раніше очолював - «САД Київської області».

Починаючи з 2010 року, юридичний супровід діяльності «Автомагістралі» надає «Європейська аудиторська група» Порошенка, яку очолювала - Южаніна. Однак на той момент компанія навряд чи контролювалася Порошенком – швидше за все, він просто забезпечував їх покровительство.

Вже тоді у діяльності компанії виявляли заниження сум ПДВ, а також фіктивність угод. Але, як і слід було очікувати, дані звинувачення відносно законності її діяльності дуже швидко були «розбиті» в суді.

«Автомагістраль» у 2013 році здійснювала поточний середній ремонт ділянки дороги Димер-Любимівка-Сичівка вартістю 2,45 мільйона гривень. Траса Димер-Богдани веде до Дніпровсько-Тетерівського заповідника, де знаходилася мисливська резиденція Віктора Януковича «Сухолуччя».

Після революції 2014 року і перемоги Порошенка на президентських виборах Южаніна видає додаткову угоду №3 від 28 травня 2014 до договору про надання консультаційних послуг ПП «Автомагістраль» (від 31 травня 2010 року).

Договір з боку «Автомагістраль» підписує Скоростецький, якого призначають директором тільки наступного дня - 29.05.2014 року.

Додаткова угода підписується для того, аби супроводжувати ПП «Автомагістраль» у кримінальному провадженні, яке відкрила Генпрокуратура у зв'язку з підробкою документів і присвоєнням, розтратою майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

6 червня 2014 року Южаніна власноруч редагує звернення в ГПУ, метою якого є скасування постанови заступника прокурора Київської області №40 від 27.05.2014 року про проведення прокурорської перевірки в порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів підприємством ТОВ «Автомагістраль».

Така активність бухгалтера Порошенка в справах автодорожньої компанії пов'язана з участю ПП «Автомагістраль» в незаконних фінансових операціях з використанням фіктивних підприємств, що дало прокуратурі підставу заблокувати виплати від головного замовника - «САД Київської області».

Участь бухгалтера Порошенка в справах компанії настільки велика, що Южаніна 7 серпня 2014 року просить заступника начальника управління - начальника відділу ДП України Олега Слободяника відновити розрахунки САД Київської області з ПП «Автомагістраль».



Южаніна просить його проконтролювати і якомога швидше надати відповідь, при цьому обов'язковою умовою є закриття кримінальних справ.

Слободенюк буквально відразу ж надає їй листа (вихідний номер від 01 серпня 2014 р.) від ГПУ Київської області для Казначейства України, в якому, у зв'язку з завершенням перевірки, просять відновити виплати ПП «Автомагістраль». Аналогічний лист 1 серпня 2014 року було відправлено на САД Київської області.

Однак виникла проблема куди більш важлива, ніж кримінальне переслідування компанії, - у Казначействі на той момент були відсутні гроші – тому виплати ПП «Автомагістраль» не здійснювалися.

Але оскільки дані кошти належали не тільки компанії, а в схемі брав участь сам Президент України, то і варіанти довелося шукати дуже швидко.

Для цих цілей на той момент головний юридичний радник корпорації «Roshen» - Юрій Буглак, який за сумісництвом був директором кіпрської «офшорки» президента, вже заздалегідь - з травня 2014 року - розпочав готувати депутатське звернення на КМ України, в якому вказав:

ПП «Автомагістраль» в дуже важкому фінансовому становищі і не виплачує протягом декількох місяців зарплату своїм працівникам. Багато працівників є членами АТО, а члени їхніх сімей залишилися без засобів для існування.



У депутатському зверненні «рошенівці» просять КМУ вжити конкретні заходи і дати необхідні доручення, в тому числі Державній казначейській службі та «Укравтодору», аби вирішити дану ситуацію.

Найцікавіше – у зверненні не вказана заборгованість ПП «Автомагістраль» по зарплаті перед працівниками компанії, а це основний пункт, на який робився акцент у листі. 28 травня 2014 року саме цей варіант звернення Ніна Южаніна пускає в роботу.

«І, уявіть собі, звернення дає результати» - наголошує Дубінський.

15 липня 2014 року Ніна Южаніна у листі «для М.О.» (Миколи Олексійовича Скоростецького) відправляє посилання знімку листування, де зазначено, що для отримання виплат ПП «Автомагістраль» САД Київської області має підготувати реєстр з платіжками на загальну суму 31 млн гривень.



Сума платежу не повинна перевищувати 300 тис. гривень. У зв'язку з цим буде 100 платежів по 300 тис. кожен. Після цього 31 платіжним дорученням сума перенаправляється на казначейство області, а там вже буде підготовлений реєстр платіжок. Таким чином щодня можливо перераховувати 300-600 тис. гривень, при наявності бухгалтерського підкріплення.

«Зверну вашу увагу, що в річній декларації ПП «Автомагістраль» з податку на прибуток за 2014 рік річний дохід склав 91,6 млн гривень, але при цьому витрати становили 91,4 млн грн. Тобто об'єкт оподаткування склав всього 217 тис. Виходячи з даної декларації, діяльність компанії при мільйонних контрактах знаходиться на «межі виживання», - наголошує Дубінський.

У якості прикладу він проаналізував здійснену оплату Держказначейства від САД Житомирської області. Сума коштів, які були отримані ПП «Автомагістраль» у якості передоплати на придбання матеріалів або за здійснений ремонт, тільки за серпень 2018 року склала 60,6 млн грн. А згідно акту звірки між ПП «Автомагістраль» і САД Київської області, за період з 01.01.13 року по 18.03.14 було надано послуг на загальну суму 120 млн гривень.

Різниця - явно не 200 тисяч гривень.

«На завершення - додам докази втручання на найвищому рівні в «долю» компанії, пов'язаної з Порошенком.

Підприємства, які є конкурентними і заважають «схемам» президента з освоєння бюджетних грошей, швидко ставлять на місце. Наприклад, Гройсман ініціював перевірки у Житомирській області після того, як ПП «Автомагістраль» відхилили як учасника тендеру щодо ремонту дороги Н-03 «Житомир - Чернівці. Підстави - негативний досвід у зв'язку з неякісним ремонтом дороги Р-18 «Житомир - Ставище».

У результаті - ПП «Автомагістраль» допустили до процедури, і вже ніяких питань у тендерного комітету не виникало», - додав наостанок журналіст.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
всезнайко Показати IP 26 Вересня 2018 20:12
якщо це правда то коли подавиться

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus