USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Грицюк допустився фальстарту, - експерти

19 Квітня 2011 14:48
Назвавши ймовірних кандидатів у народні депутати, які будуть балотуватися від ВО «Батьківщина» на виборах 2012 року по мажоритарних округах Волині, голова обласного осередку «Батьківщини» Анатолій Грицюк ризикує стати тим, про кого кажуть – «хто спішить – той людей смішить», - вважають експерти Центру політичного аналізу і виборчого консалтингу.

Про це йдеться у щотижневому аналітичному підсумку подій тижня, підготовленому експертами Центру.

В даний час тривають жваві дискусії стосовно реформування виборчого законодавства щодо обрання народних депутатів України у 2012 році та зміни виборчої системи.

Оприлюднена Міністерством юстиції концепція з реформування виборчого законодавства передбачає повернення до змішаної (мажоритарно-пропорційної) системи, яка у схожому вигляді застосовувалась в Україні на парламентських виборах у 1998 та 2002 роках.

Не дивлячись на те, що нового законодавства ще немає, голова Волинської обласної організації ВО «Батьківщина» Анатолій Грицюк, який тривалий час був відсутній у інформаційному полі регіону, вже оголосив про наміри своєї політичної сили щодо розподілу потенційних мажоритарних виборчих округів між висуванцями від свої політичної сили.

Які реалії – такі приказки

В політичних колах демократичних країн прийнято вважати, що підготовка до наступних виборів розпочинається на наступний день після завершення попередньої виборчої кампанії, але українські реалії трохи інші, і тут краще підходить українське прислів'я «Хто спішить - той людей смішить».

У схожу ситуацію може потрапити і Анатолій Грицюк, після розкриття планів свої політичної сили на наступні вибори.

Зокрема екс-голова обласної ради поділився з представниками ЗМІ підходами своєї політичної сили, щодо процедури висування кандидатів у майбутніх мажоритарних округах та самих кандидатів.

Так планується, що ковельський міський голова Олег Кіндер балотуватиметься по мажоритарному округу з центром у Ковелі, народний депутат України Сергій Шевчук - по Горохівському виборчому округу, секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт - по Луцькому виборчому округу, екс-голова Маневицької районної ради Андрій Сопронюк - по Маневицькому виборчому окрузі, а народний депутат України Віктор Олійник - по Володимир-Волинському округу.

Попри те, що дискусія стосовно кандидатів всередині партійної організації ще повинна відбутись, Грицюк видав своє бачення як практично доконаний факт. При цьому про своє місце на виборах 2012 року Анатолій Грицюк скромно промовчав.

Недалекоглядність чи обманний маневр?
Експерти ЦПАВК вважають, що, оголосивши ці наміри, Грицюк поступив недалекоглядно з декількох причин.

По перше, не факт що на Волині буде п’ять виборчих округів, а їх межі збігатимуться з тими, що використовувались у 1998 і 2002 роках.

По-друге, кандидати-опоненти, що ще не заявили своїх намірів стосовно майбутніх виборів вже знають своїх опонентів від ВО «Батьківщина» та вже можуть планувати свої контрагітаційні кампанії.

По-третє, далеко не всі озвучені Грицюком кандидати перебувають на «своєму місці» та мають великі шанси на перемогу.

Зокрема варто мати на увазі, що Сергій Шевчук, будучи заступником голови ОДА Бориса Клімчука у 1998 році перемагав у Маневицькому виборчому окрузі, а тому виборчий округ з центром в Горохові йому не надто близький, - вважають експерти ЦПАВК.

Олег Кіндер та Андрій Сопронюк не є популярними особами за межами тих районів чи міст у яких вони працювали або працюють, а тому для перемоги їм потрібно шукати додаткові «козирі», а не лише розраховувати на підтримку популярної опозиційної сили, яка має значно нижчу підтримку у поліських районах., - зазначають оглядачі Центру.

Але найважче доведеться Григорію Пустовіту, оскільки в Луцьку братиме участь у виборах достатньо відомих кандидатів. А посада, яку він зараз обіймає, не дозволяє йому розраховувати на серйозні іміджеві здобутки чи адміністративний ресурс в ході підготовки до виборів.

Також не варто виключати, що сам Анатолій Грицюк, який отримав на виборах луцького міського голови понад 22 % голосів виборців, передумає і сам піде на вибори у Луцьку, - кажуть експерти.

З іншої сторони, заяву Анатолія Грицюка можна сприймати як певний «обманний маневр» чи політичну провокацію, що покликана активізувати партійні ряди «Батьківщини» та залучити ресурси для політичної кампанії, - не виключають експерти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Толян (кримінальна кличка). Показати IP 19 Квітня 2011 16:41
М-да, бортанув себе Анатолій Петрович. Невдале передбачення - не порадився зі знахаркою, яку рекламують на сторінках "Волині нової". А на портреті як ПРОФФЕСОР, якби ще окуляри від фірми "Монарх" одягнути. Передвиборна "викладка" - як у тому анекдоті про єврея, який розкидав листівки, в яких нічого не написано: а навіщо писати, як і так усе ясно.
Той же Толян Показати IP 19 Квітня 2011 17:12
Забув. Хороший матеріал, є відчуття і аналіз. Написано не "зі стелі". Добра мова, прямі аргументи. Грицюк зі своєю натягнутою вдумливістю і аргументацією на фоні цього матеріалу виглядає, як щеня, котре витовкли носом в баюру на лакованому паркеті.
лучанка Показати IP 20 Квітня 2011 00:49
Мова добра, але від перспективи, що Пустовіт, Олійник, Шевчук і решта вищеупомянуто братії братії будуть вирішувати додлю Держави - ридати хочеться.З цим БЮТом потрібно терміново щось робити, наприклад, заборлонити таку партію на підставі "досягнень" минулої пятирічки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus