USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Як боротися з небезпечним «окупантом» Волині

22 Травня 2013 11:07
Небезпечна рослина, здатна призводити до опіків другого ступеню, борщовик, значно поширився на території Волині останнім часом.

Про це повідомили у прес-службі Держекоінспекції.

В останні роки на території Волинської області набув значного поширення бур’ян, так званий борщовик Сосновського.

Чим небезпечний

Дотик до рослин деяких видів цього роду може викликати роздратування і опік шкіри за рахунок того, що всі частини рослин містять фуранокумаріни - речовини, що різко підвищують чутливість організму до ультрафіолетового випромінювання. Найсильніші опіки борщовик викликає, стикаючись з шкірними покривами в ясні сонячні дні. Але щоб отримати опік, достатньо і нетривалого і несильного опромінення сонцем ділянки шкіри, забрудненого соком рослини. Як правило, на уражених ділянках шкіри виникає опік другого ступеня (пухирі, заповнені рідиною). Час прояви опіку від кількох годин до кількох діб. Особлива небезпека полягає в тому, що дотик до рослини перший час не дає жодних неприємних відчуттів. Борщівник також є контактним і дихальним алергеном і має сильний запах, який відчувається вже в п'яти метрах від рослини. Варто чим швидше змити отруту з рук і інших частин тіла. Якщо реакція все-таки виникла, існує багато способів зменшити свербіння і підсушити пухирі, що вискочили на шкірі.
Росте він обабіч річок, доріг, лісів та полів, а тепер поступово перебирається і на поля, дачні ділянки.

Як боротися

Методом боротьби з поширенням цієї рослини в дикій природі є картування зон його самосіву та знищення рослин до появи насіння. Більш ефективно знищення рослин з викопуванням і спалюванням коренів. На оброблюваних землях можливо точкове застосування гербіцидів загальної дії. Кущі його можуть довго рости на одному місці. Важливо «квітку-шапку» скосити, намагаючись триматися якомога далі від рослини. Щоб сік не потрапив на руки, натягніть гумові рукавички.

Найкращий ефект виходить, коли обробити бур’ян при формуванні першої розетки листя раундапом. Якщо ж взялися за боротьбу з цим бур’яном всередині вегетації, то краще його скосити, а гербіцидом обробити листя, що залишилося, і додатково залити розчин препарату в порожнисту трубку стебла.
Коли рослина росте на узбіччі дороги, то обробіток можна зробити суцільно. Якщо на обробленій ділянці планується і надалі садити або сіяти культурні рослини, то обприскування раундапом проведіть за два тижні до посіву або висаджування. Витрата розчину - 5 літрів на 100 квадратних метрів площі. І, звісно, при обробці варто дотримуватися правил техніки безпеки.

Працівники Державної екологічної інспекції звертаються до голів сільських, селищних, міських рад, орендарів водойм звернути увагу на проблему розповсюдження борщовика і вжити потрібних заходів щодо її ліквідації. Невжиття заходів із боротьби з бур`янами згідно зі статтею 52 Кодексу України про адміністративне порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, і на посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus