USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як зимують тварини у луцькому зоопарку. ФОТО

10 Січня 2012 18:16
Попри те, що на дворі зима, хоч і не сніжна, тварини у луцькому зоопарку не впадають у зимову сплячку. Як, власне, і працівники закладу: працюють щодня, мають повноцінні робочі дні.

З відвідувачами ж складніше: працівники зоопарку кажуть, що у зимовий період їх надзвичайно мало. «Приходять хіба ті люди, які приїжджають із сіл з дітками. Переважно на вихідні», - розповіла заступник директора зоопарку Людмила Денисенко.


Хоча, за її словами, офіційно на зиму зоопарк зачинений. У вольєрах лишаються лише ті тварини, які нормально переносять холодну пору року. Це, приміром, – європейська лань, лама. Цьогоріч через теплу зиму, експозиція зоопарку мало відрізняється від літньої. Та й ціна на вхід незмінна – 10 гривень для дорослих, вдвічі менше – для дітей.



Тварин у зоопарку годують регулярно – тричі на день. У щоденний зимовий раціон звірів входять овочі – морква, буряк; хліб, сіно. Заступник директора зоопарку розповіла, що кормити тварин допомагають луцькі підприємці, зокрема власники супермаркетів. Вони двічі на тиждень надають посильну допомогу зоопарку.



Зокрема це – молочна продукція, сири, молоко, кефір, риба, цитрусові. Їх споживають дикі кабани, вовки, кури, фазани. «Це те, що вилучається з прилавків, якщо не продається», - пояснює Людмила Денисенко.



Натомість вона переконує, що одразу з магазинів харчі до тварин не доходять – працівники зоопарку ретельно оглядають їжу, перебирають, обрізають, перемивають. «Найбільш цьому раді ведмеді, бо вони всеїдні. Тому можуть ласувати всім», - зазначає заступник директора луцького зоопарку.



До слова, з чотирьох ведмедів, які є в зоопарку, лише двоє залягло в сплячку. А ведмідь, який потрапив у зоопарк з Брища, навіть не збирається спочивати. Така ситуація, як зазначає пані Людмила, простежується і в інших зоопарках.



Відвідувачі зоопарку також не залишаються байдужими до тварин, приносять з собою їжу та годують звірів. «Добре, якщо це хліб. Гірше, якщо приносять крекери, палички або інші харчі з хімікатами. Це дуже шкодить тваринам», - зізналась Людмила Денисенко.



Проте бувають і не зовсім доброзичливі відвідувачі. «Був навіть випадок, що молоді люди кидали петарду у бізона», - пригадала заступник директора зоопарку. Проте запевнила, що шкоди це йому не завдало. Водночас, за її словами, бізон – чи не найулюбленіша тварина відвідувачів закладу, зокрема спортсменів, які бігають у центральному парку і підгодовують звіра через паркан.



Щодня тварин у луцькому зоопарку оглядає ветеринар, який постійно є на місці. Хвору тварину, за словами заступника директора закладу, легко розпізнати. Її видає погляд, хутро, поведінка. Тому із допомогою тваринам не затягують.



Дирекція зоопарку запевняє – у планах розширення площі закладу, реконструкція вольєрів. «Наприклад, у лисиць невеликий за площею вольєр. Але для того, аби їх переселити в інший, треба добре подбати про покриття. Адже за своєю природою лисиці постійно риють землю. Тобто у такому вольєрі, як у птахів, вони б не прожили і тижня – втекли б, виривши підкоп», - розповіла пані Людмила.



Віднедавна, згідно з рішенням Луцької міської ради від 7 грудня 2011 року, звіринець набув статусу окремого комунального підприємства «Луцький зоопарк». Так, відтепер зоопарк не підпорядковується КП «Центр дозвілля та відпочинку імені 900-річчя міста Луцька».



Як розповіла заступник директора зоопарку, його територія невдовзі може розширитися за рахунок дамби, яка розташована зі сторони річки Стир. За її словами, реконструкція закладу відбудеться за умови отримання відповідного гранту у рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2007-2013».




Гучних історій з смертю тварин у луцькому зоопарку, на відміну від попередніх років, нині немає. «Ми можемо похвалитися, що не лише цю зиму, а й минулу, яка була люта, пережили з мінімальними втратами», - зазначила заступник директора. Також вона додала, що новий сезон у зоопарку планують розпочати у такому ж складі, у якому закривали попередній.



Для того, аби взимку не було приплоду – тварини краще приживаються у теплі пори року – лева та левицю розмежували по різних вольєрах. Дирекція зоопарку запевняє, що зведе тварин після відкриття сезону, аби левенята народжувалися влітку, як от минулого року.



У зоопарку мешкають і старі тварини. «Наприклад, у нас живе старенький віслюк, йому уже більше 20 років. Але його все одно виводять гуляти, він проживає в окремому приміщенні», - розповіла Людмила Денисенко.



Новий сезон у луцькому зоопарку, за традицією, розпочнеться з Великодня. Дирекція зоопарку обіцяє, що до відкриття обов’язково буде хоча б кілька нових тварин. Нині ж тут мешкають приблизно півсотні видів тварин.



Підготувала Анастасія ПЕРЕДРІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
ірина Показати IP 10 Січня 2012 18:41
гарна стаття.до душі. а ось дирекції треба якось допомогти,можуть же освітяни з районів організувати в зоокуток якісь екскурсії на канікулах?
Mirna Показати IP 10 Січня 2012 23:38
ооооо, який бідолашний лев. зоопарки - це зло!!! :(
Я до Mirna Показати IP 11 Січня 2012 08:24
Зоопарки це джобре, бо можна дитині показати тварину, яку ніколи не побачиш вільно в природы - хоча б лева. Зло - це зграї блохастих кабиздохів, які бігають по місту і кусають людей. Треба їх прибрати з київського майдану.
лучанка Показати IP 11 Січня 2012 09:14
а лев худющий! просто жах! дітей водити? показувати, у який спосіб знущатися треба над беззахисними тваринами?!
Зю до лучанка Показати IP 11 Січня 2012 10:33
заради потіхи і дитя4ого задоволення знущатися над живими тваринами? геніально!!!!
Я до лучанка Показати IP 11 Січня 2012 11:52
Дійсно, лев дуже худий. Тому виникла раціональна ідея, виловити по Луцьку бродячих собак, які гавкають і кусають людей і віддавати тому костлявому леву на обід щоб поправлявся.
007 до Я Показати IP 11 Січня 2012 15:22
і то правда. Так вирішиться два питання: Звірі в зоопарку будуть ситі і притулки для блохастих кабиздохів не потрібно з міського бюджету фінансувати. Респект.
Кіт Показати IP 11 Січня 2012 10:46
цікаві ви, хіба зубри, лисиці чи інші тварини, які водяться у наших лісах почувають себе більш безпечно тікаючи від браконьєрів ніж у зоопарку??? збільшити приплив коштів у зоопарк, от над чим треба працювати, цим самим покращуючи умови його мешканців. ніхто цих тварин не мучить, бо якщо так думати, то треба повивозити котів, собак, хом'ячків, кроликів і т.д. в ліс чи поле і хай живуть собі.
ірина Показати IP 11 Січня 2012 11:18
Скільки думок!!!!!!!!! А що ви зробили самі для того, щоб врятувати,захистити? Зоокуток варто збільшити, вольєри потребують ремонту і розширення. Лев худих? А ви принесли в зооокуток шматок мяса? Відвезти його в африканські джунглі? То треба транспорт відповідний, гроші, до того ж там не так безпечно, бо,знаєте, біають там білі люди з рушницями, яким кортить з допомогою вогнепальної зброї показати, що він - цар звірів! До того ж, більшість цих тварин НІКОЛИ не бачили волі!Вони навіть гадки не мають:як їсти добувати, що їсти і т.д., бо більшість з них народилася в неволі!
лучанка Показати IP 11 Січня 2012 14:19
віддавати треба на харч декого із надто "худорлявих" правціників зоопарку. і не тільки левові, а й
лучанка Показати IP 11 Січня 2012 14:24
Збільшити фінансування? щоб було що вкрасти? і так бідні звірі мовчать, бо не вміють говорити ірозсказувати про те, що у них викрадають. Організувати екскурсії дітей, школярів, щоб бачили і вчилися жорстокості? і за що бідолашні батьки мають оплачувати подібні розваги, коли й так на хліб подекуди не вистачає. а ось худенькому працівнику зоопарку, який праком назвати важко, треба зменшити власний апетити і полишити свою злодійську звичку, набуту у часи радянської армії, де він служив начальником тилу, тобто армійської кухні та спальні.
Марія Показати IP 11 Січня 2012 15:02
Пані Ірина, мабуть, сама належить до числа працюючих у зоопарку.... (-" А що ви зробили самі для того, щоб врятувати,захистити?)А ви принесли в зооокуток шматок мяса?")Я перепрошую, але метою фінансування зоокутка і є забезпечення усіх належних умов для прожиття тварин (це і харчування, утеплення кліток і їх розширення). Хіба ні?
Бармалєй Показати IP 11 Січня 2012 20:36
Пропоную відправити керівництво луцького зоокутка на екскурсію в Рівне, а також прочитати для шановних працівників лекцію на тему:"Як впливає розкрадання коштів і байдужість можновладців на умови утримання тварин у луцькому звіринці". А якщо серйозно, то умови в яких проживають тварини інакше як знущанням не назовеш
ДоброДІЙ Показати IP 12 Січня 2012 12:57
Так хочеться запитати у гнівних дописувачів чи вони хоч іноді приносять у зоо хліб чи варення тваринам?Якщо ви нікому не вірите,то можете самі погодувати тварин!Щодо ,,худого,,лева,то в природі ТОВСТИХ не буває,і нещасний лев не попарує левицю на 4 дитинчати(ви ще пам"ятаєте,що вони були влітку)-такщо раджу перечитати книги про тварин.
лучанин Показати IP 12 Січня 2012 17:22
для чого носити їжу тваринам, коли ваші виносять все за межі? невже добре, що відвідувачі будуть пхати все що захочуть бідолашним звірям? певне краще годувати їх за спеціальним раціоном, розробленим спеціалістами угалузі утримання представників фауни уневолі?. щодо лева, то й худий лев не може відмовитися від інстинкту, даного йому природою, доки ледве ходиь по цьому грішному світу...
Ніна Показати IP 15 Січня 2012 18:13
До того ж у лева, за нестачею вільного простору для пробіжок, напевне атрофія м"язів кінцівок:(
Так було Показати IP 19 Січня 2012 22:52
http://www.volyntimes.com.ua/news/76
бу Показати IP 20 Січня 2012 12:42
почти на всех фото козёл!!!достопримечательность
Настя Показати IP 1 Травня 2012 20:33
Люди милі зглянтеся над тваринами! в яких жахливих умовах вони там живуть мені аж плакати хочеться!!!! краще директора зоопарку в клітку посадити думаю йому сподобається!
Олександр Показати IP 7 Липня 2012 21:59
Повністю з вами згоден,шановні! Гляньте на габаріти директора і зрозумієтє, чому тварини не отримують належних норм харчування.А останій випадок з ведмежатком,якого розлучили з мамою,це просто жах,хіба можно так знущатися над малою тваринкою.Мені соромно за те,що я навчався в одній школі з цим "директором".
Зооревизор Показати IP 8 Липня 2012 16:39
Шановні жителі Луцька! Хтось знає, яка доля спіткала лева з цього "зоопарку"? Бо за жорстоке поводження з тваринами є відповідна стаття в законодавстві України.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus