USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ігор Чорнуха: «Не маю бажання брати участь у політиці»

29 Листопада 2011 10:10
Цього року потужна волинська фірма «Луцьксантехмонтаж» змінила керівника. Щоправда, не змінилось ані прізвище директора, ані напрямок діяльності підприємства. Просто Віктор Чорнуха передав віжки правління своєму сину. Як працюється нині Ігорю Вікторовичу у тіні знаного на всю Україну батька? Про це йдеться в його інтерв’ю «Волинським Новинам».

Штрихи до портрета: народився у Львові 1978 року, згодом з батьками переїхав до Луцька. Після закінчення ЗОШ №7 навчався у Волинському державному університеті імені Лесі Українки за спеціальністю «правознавство». Можна було працювати за фахом, але в родині вирішили, що потрібно комусь продовжувати справу батька. Тож Ігор пішов майстром на завод металоконструкцій, і вже з 2000 по 2004 рік він керував цим підприємством. Далі очолив ТзОВ «Луцькспецбуд», а з середини квітня 2011 року зібрання акціонерів обрало його генеральним директором ПАТ «Луцьксантехмонтаж», основної організації, що входить в корпорацію (ще є підприємства «Луцькспецбуд», «Житлобуд-2», «Горохівагробуд»). Крім того, займається громадською роботою, вдруге обраний депутатом Маяківської сільської ради . Неодружений, захоплюється спортом (насамперед футболом, причому за його підтримки у Луцьку діє аматорська футбольна команда «Вотранс-ЛСТМ», яка є чемпіоном області ) та полювання.


- Відмовитись від свого фаху і піти на це підприємство заради зародженої трудової династії – це Ваша ініціатива чи наполягання батьків або друзів?

- В принципі, якщо взяти до уваги мою трудову діяльність, то я завжди працював тут на різних щаблях: завод металоконструкцій, «Луцькспецбуд» і з 14 квітня – генеральний директор. Звичайно, треба було для цього заслужити довіру, перш за все у батька, щоб він зрозумів, що я принесу користь, а не навпаки. Перший поштовх дали батьки, а далі я йшов самостійно шляхом удосконалення. Правознавство, думаю, не заважає при керівних посадах, навіть допомагає.

- Хоч каже народне прислів’я, що яблуко недалеко падає від яблуні, однак у житті наслідники часто витрачають надбане батьками майно та не справляються з успадкованими обов’язками. Віктор Чорнуха створив це підприємство, добився його слави. Важко буде перевершити його результати. У чому б Ви хотіли бути подібні до батька?

- У нього немає меж до самовдосконалення, так я можу його охарактеризувати. Тобто він залишається сучасним, потрібним. Мій батько – це дуже цілеспрямована людина, працює на результат, цього я б хотів собі мати. І ще мені імпонує його самодисципліна.

Діти повинні йти трохи далі за батьків, тим паче мій життєвий шлях не складався настільки важко, як у нього. Мені не треба було починати з села, з роботи сторожем, з постійних поїздок у будівельних загонах і так далі. Тому досягнути я б хотів явно більше. Насамперед, у розвитку нашого підприємства. А далі час покаже.

А як Ви уявляєте собі оцей розвиток підприємства? Може, є зразок аналогічної організації в Україні чи за кордоном, до якого бажалось би дотягнутися?

Звичайно, я бачу підприємство процвітаючим, потрібним людям, сучасним, із найвищим рівнем професійності колективу і найвищим рівнем матеріально-технічної бази. Якщо порівняти із закордонними лідерами, то там набагато вища інтенсивність праці. Тобто коли наша людина може покласти за 8 годин 400 цеглин, то там – 800.

Також там вища організація праці, і ми над цим працюємо практично кожного дня. В Україні ж наше підприємство з 50-річними традиціями й саме може служити взірцем для когось.

- Ваше очільництво ще коротке, проте, мабуть, є вже чим похвалитись. Наприклад, казали люди, що Ігор Чорнуха днював і ночував на Ягодині, аби вчасно здати об’єкт міжнародного значення.

- Автомобільний пункт пропуску «Ягодин» побудований у найкоротший термін. Було освоєно досить великі кошти – приблизно 48 мільйонів гривень. Звичайно, ми там не самі трудились, а з підрядниками, але координація робіт, організація на будмайданчиках лежала на нашому підприємстві. Я не задумувався над тим, чи важка це праця, розумів, що треба її комусь зробити.

Фактично ці два місяці, що ми там будували, я знаходився на місці, як виконроб. Нещодавно була підсумкова нарада на об’єкті, адже минуло вже два місяці після завершення будівництва, і серйозних якихось зауважень від земельників, від експлуатуючих організацій я не почув. Є дрібниці, які можна швиденько прибрати.

Далі ми велику увагу приділяємо житловому будівництву, цього року було здано 2 об’єкти – 81-квартирний житловий будинок на вулиці Арцеулова на 5,64 тисячі квадратних метрів. Також достроково здаємо 104-квартирний житловий будинок на вулиці Чорновола на 6800 кв. м.

Нині якраз ідуть останні штрихи, робиться благоустрій, хоча в планах намічалась здача на червень наступного року. Збудували ми раніше завдяки нормальній організації роботи на об’єкті, через що пришвидшились темпи будівництва.

Але чи не виникне тоді проблема з коштами? Тож не всі можуть розрахуватись за житло також достроково.


Перш за все, нам вірять наші інвестори, покупці квартир, тому що ми ніколи їх не підводили ні по термінах, ніколи не мали серйозних зауважень щодо якості. І тому наше підприємство відчуває поміркований попит на житло і нам вистачає обігових коштів від інвесторів, аби достроково здати в експлуатацію будинок.

У нас діє певна програма відстрочення – ми, як продаємо квартири, то у перший внесок беремо від 30 до 50% вартості житла, решта рівномірними частками розбивається до здачі будинку. У цьому випадку ми не вимагаємо від людей дострокової оплати.

- Скільки коштує збудована Вашим підприємством оселя?

- Є різні варіанти – від 5600 до 6500 гривень за 1 квадратний метр. Ми не економимо на будівельних матеріалах, використовуємо якісні матеріали достатньо перевірених і відомих фірм-постачальників. Будинки утеплені, є індивідуальне сучасне опалення, хорошої якості стяжки та штукатурка.

- На порозі – грудень, і пора загадувати, чим займатиметься фірма у 2012-му році. Що маєте у планах?

- Плани залежать багато в чому від держави – чи будуть діяти різного роду програми з поліпшення умов житла, який буде інвестиційний клімат, чи захочуть українські та іноземні інвестори вкладати кошти в Україну. Наступного року ми маємо намір здати ще один будинок на вулиці Арцеулова на 7400 кв. м.

Зараз активно ведемо житлове будівництво на Київському майдані, де буде сучасний монолітний дім із чудовою архітектурою (проектує «Діпромісто»), його здача запланована на 2013 рік. Там була трудність через слабкі ґрунти, але ми знайшли рішення: опустились ще нижче, щоб зробити ще одне приміщення підвалу і «посадити» будинок на нормальні ґрунти.

Ще ми не придумали, чесно кажучи, на цей підземний поверх застосування, можуть бути у перспективі там гаражі. Ну, і почнемо будівництво житлового будинку на вулиці Набережній неподалік ЗОШ №3. Якщо там буде проблема з ґрунтами, то можливо, дім поставимо на палях.

- На Ваше бачення, будівельна галузь піднімається в Україні чи криза ще триває?

- Що стосується житлового будівництва, в Україні зараз будують не всі підряд, а дійсно будівельники, які мають у тому тяму і не розраховують на моментальний прибуток, а на нормальний середній попит, при тім дбають про завантаження своїх людей. Вижили сильніші. Коли підніметься галузь, повторюсь, залежить в основному від держави, наскільки вона зможе втілити в життя програми та стимулювати будівельну галузь.

Щодо пожвавлення ринку житла у мене є свій погляд, як то має бути: чи на рівні усієї Україні, чи на рівні області потрібно провести тендер на відшкодування банківського кредиту. Що це означає? Наприклад, банки можуть давати сьогодні нехай у межах 24-25% іпотечного кредиту, а держава бере на себе обов’язки відшкодування певної відсоткової ставки кредиту (наприклад, 10-15%).

І тоді, як буде відомо, скільки держава погоджується відшкодувати, проводиться тендер, банки йдуть на зменшення ставки, аби виграти цей тендер, до них приходять клієнти, оформляють договір іпотеки. А держава відшкодовує кредит, недоотриманий банком. Це я так собі уявляю. На моє переконання, зараз немає передумов пожвавити попит на житло, якщо не втрутиться у цей процес держава.

А витрати, що понесе держава будуть компенсовані в найкоротші терміни через створення нових робочих місць (бажання задовольнити попит на житло підприємствами), зменшення витрат на утримання безробітних, однозначним збільшенням сплати податків підприємствами будівельної галузі. А, як правило, будівництво дає життя ще багатьом галузям народного господарства.

- Як відомо, політика, влада і бізнес в Україні переплітається. Мабуть, уже й Ваші пороги обтоптували менеджери від різних політичних партій…

- Раніше приходили з пропозиціями. Але найближчі кілька років навіть не думаю про це. На сьогодні до мене не було звернень, але й я не маю бажання брати участь у політичному житті. Мабуть, треба до цього дозріти і знати, чого ти хочеш досягнути, йдучи у політику, для добробуту людей, а не заради якихось корпоративних вигод та власних інтересів. А найближчим часом сконцентруюсь на роботі підприємства.

- Як оцінюєте теперішніх політиків?

- Мені вони подобаються рішучістю та тим, що тепер нема бардака такого, як колись, справи не розходяться з словами. Не подобаються же тим, що вони трохи обмежують бізнес через певні наглядові та контролюючі структури, великий бюрократичний апарат, який шкодить самій державі. Зараз би половину отих різних інспекцій та адміністрацій скоротити, і ніхто втрати не помітить.

- В інтерв’ю якось Ваш батько згадав, що мріє побудувати для людей гарний розважально-відпочинковий комплекс. Проте уже він залишив пам’ять в історії, вкладаючи свою лепту в будівництво храмів. Сподіваємось, цю традицію Ви також продовжите. А чи маєте якусь свою мрію?

- Чимало церков різних конфесій регулярно звертаються до нас і ми не залишаємо жодне з прохань без уваги. Щодо мрії, це – глобальне питання. Насамперед, я бачу себе керівником справедливим: щоб і ті люди, які тільки прийшли в колектив, і досвідчені, старші кадри довіряли мені на 100%, аби у них було відчуття, що з цим керівником можна піти хоч за край світу.

Тобто я хочу виправдати надію людей.

Розмовляла Катерина ІВАНОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 34
Василь Показати IP 29 Листопада 2011 10:20
Цікава стаття. А не хоче брати у політиці - бо ще не заробив у татовій фірмі. А там і у політиці його побачите!
СМЕРШ Показати IP 29 Листопада 2011 10:46
Мда-а-а! А спинка ще не чухається? Крильця напевно вже як у птеродактеля виросли і "німб" прожекторить. Воістину, як у народі кажуть: у "розумних" батьків- "розумні" діти.
Оксана Показати IP 29 Листопада 2011 11:02
Знаю я того синочка... Він мені багато чого зробив ...
33 Показати IP 29 Листопада 2011 12:40
батько набрав вирніше накрав хай ще син набире .
ЛСТМ Показати IP 29 Листопада 2011 13:09
Дуже хороша людина і сучасний керівник! В майбутньому мер міста Луцька!
КаЛьОк Показати IP 29 Листопада 2011 13:41
Мля....Для чого п..ти чоловіка? Пройдуть роки і він себе проявить чи навпаки...
Анекдот Показати IP 29 Листопада 2011 14:43
Директор до працівника: - " Я вас вітаю! Ви прийшли до нас на роботу рядовим працівником, через місяць стали начальником відділу, і хоча пропрацювали лише півроку, наказом від сьогоднішнього числа вас призначено заступником генерального директора! Це винятковий випадок. Все це завдяки лише вашим особистим зусиллям, цілеспрямованості!" - "Дякую, тату"
я знаю Показати IP 29 Листопада 2011 15:06
толковий керівник, такий як батько!
111 Показати IP 29 Листопада 2011 15:28
Не треба заздрити. Тато не відразу поставив сина на своє місце. І зараз нетато виконує за сина всю роботу. Краще б пораділи за людину. А вам, шановний Анекдот, ніхто не заважає віддати Вашій дитині своє місце. І це теж буде справедливо.
111 Показати IP 29 Листопада 2011 16:04
Ну, наперед нема чого гадості писати. Поживемо-побачимо. Ніби-то в скандалах помічений ще не був
Олег Показати IP 29 Листопада 2011 16:49
Може він людина порядна але якість про яку було сказано насправді не та.
Ор Показати IP 30 Листопада 2011 08:24
Що не говоріть, а попробував би він почати будівельну справу з нуля, без підтримки та зв'язків батька. Вище майстра або шабашника він навряд чи піднявся б... А так всі герої, всі майбутні мери міста.
111 Показати IP 30 Листопада 2011 09:46
Дивна позиція Ор. Хіба погано, коли син чи донька продовжує справу батька?
Phil Показати IP 30 Листопада 2011 10:38
Злости у Вас тут много. Да могу сказать с уверености что он попал на должность ТЯЖЕЛОЙ работой. А вы кого бы поставили руководить своей компанией, имевши НОРМАЛЬНОГО (какой является Игорь) сына ??? Вот то то и оно.... А потрандеть и позавилдовать все умеют. А поруководить 1000 колективом слабо, поверьте это не сахар. И правильно он говорит что наши люди неэфиктивно работают, а потом плачутся на зарплату. И поверьте в этой фирме людей уважают ВСЕХ. И людей неподводят и не кидают, как многие в строительном бизнессе. Спросите СЯБЯ где сейчас другие строители ? А мудрость человеческая у любого с годами появляется. Давайте пожелаем ему и его фирме удачных проектов, благодарных клиентов, хороших людей вокруг него.
ОР Показати IP 30 Листопада 2011 10:53
Ні, не погано. Тільки коли ця справа чесна і заради цієї справи не йдуть по головах інших.
Мамба Показати IP 30 Листопада 2011 10:59
111 - це у вас дивна позиція. Таке враження- що у 22 роки керувати заводом металоконструкцій може будь чия дитина.
Мамба Показати IP 30 Листопада 2011 11:07
Все це реклама.
111 Показати IP 30 Листопада 2011 12:58
А в 33 роки може?
НІ до 111 Показати IP 30 Листопада 2011 15:45
Такі як коментатори не можуть, бо в свій четвертий десяток тільки і вміютьв інтернеті годості на когось писати
лучанин Показати IP 30 Листопада 2011 13:58
Шановний 111 не встиг вчасно вкрасти і зараз немаю що віддіти своїй дитині. І буде моя розумна дитина працювати на нього...
СМЕРШ Показати IP 30 Листопада 2011 14:11
Мдя-а-а-а! Амбіції, амбіції, куди ж вас дівати? P.S. В оцій "перерозвинутій" країні й досі залишається принцип:кухарка может руководить страной! Ось і всі чада, думають: А почему бы и нет!!! І звідси і вся біда. Как говаривал профессор Преображенский: И поэтому будет разруха. А не потому, что у тебя котлы за 10 тыс. у.е. или телега за 100! Голота, гопотой и останется навсегда, и здохнет ней, и слава БОГУ!!!
Квартирантка Показати IP 30 Листопада 2011 14:46
Живу я у квартирі збудованій Чорнухою. Від стяжки до котла - все найдешевше і найгірше. Якість робіт жахлива, про вікна і двері - китайське фуфло за копійки, економлять на всьому, ціни деруть космічні.
Мария Коршунова Показати IP 30 Листопада 2011 14:55
Он так на моего Ромчика смахивает?!
Вал Показати IP 30 Листопада 2011 16:28
Після того як з'ясувалося що українців у визвольній боротьбі всіх часів приймало участь одиниці - Байда, Мазепа, Шухевич - поляки, Бандера жидок і т.д. евреї щоб змінити ситуацію почали лізти в патріотичні партії. Зараз, подивіться на фейсі, Тягнибок, Яценюк, Бенюк, Томенко, Фаріон, Ющенко,і т.д. галерея представників еврейського народу, нам тому і не закидають що в Україні евреїв придушують. Зараз дійсно маланці хочуть об'єднатися для виборів, але ж половина цих "патріотів" агенти Януковича. Це підготовка до нового голодомору, або кінця світу.
Льоня Космос Показати IP 30 Листопада 2011 17:29
Вік 33 роки - це не такий вже і маленький. Знаю керівників в 29 років, які великі справи вершать, і без спинки підтримуючої. Немає чому дивуватись. Родинні зв'язки, більше тут нічого не спостерігається. Але і вихвалятись типу розумом - не став би. Взагалі в таких випадках не висовуються. Є як є, щоб люди не знали.
УКБ Показати IP 1 Грудня 2011 08:03
Старий Чорнуха в 30 з лихом став директором СУ - 536, не по блату , а по здібностям. Він дурний до роботи, малий до роботи ще дурніший. Ще про нього почуем
лучанин Показати IP 1 Грудня 2011 12:06
Ігор дуже хороша людина, і не знаючи його, говорити про нього, не гарно, а те що його батько має гарний бізнес, нічого не означає, цю посаду Ігор заробив своєю працею!
Галина Показати IP 2 Грудня 2011 02:48
Ія б так сказала, що все що зроблено Ігорем, то зроблено важкою працею. Я знаю його особисто. Він надзвичайно працьовита людина, котра заради своєї роботи, наміченим ціллям часто забуває про себе і своє особисте життя. Ви дуже рідко зустрінете його у вільний час-котрого немає-у розважальних закладах міста, в цей час він займатиметься робочими питаннями...Так що не варто говорити про те, що не знаєте. Всіх йому благ, сил, наснаги і процвітання. Якби всі люди його статусу були б такими...в нашій країні жилось би набагато легше....досягніть чогось самі..а потім і говоріть... P.S. Досить часто діти "завалюють" роботу батьків, а тут все навпаки... Так, ми ще почуємо про Чорнуху меньшого, і це він досягне самостійно, бо він така людина-принципова і з харктером, котрого іншим просто бракує!!! Він-МОЛОДЕЦЬ!!!
Мамба Показати IP 2 Грудня 2011 08:16
Сто пудово! Я теж багато працюю. Дайте й мені таку посаду.
Микола Показати IP 2 Грудня 2011 08:29
Що ви тут всі розмірковуєте -хороша людина він чи не дуже. Людина він може й хороша. Не знаю. Особисто не спілкувався. Але те що директора інших будівельних фірм, навіть з багаторічною практикою, практично залишились без роботи, тому що скрізь все окупували Чорнуха і Стефанович - це факт.І окупували не через те, що в них якість на найвищому рівні. І попробував би цей Ігорчик без зв'язків батька кудись поткнутися. Цікаво, чи брали б у нього інтерв'ю?
Галина Показати IP 2 Грудня 2011 11:54
Ігор і без зв"язків батька багато чого досягнув.....Ви думаєте це легко залишатися Людиною..маючи таку посаду і будучи в такому статусі...А він Людина з великої літери... Ви могли б засуджувати..якби і ви чогось подібного досягли..а к, вибачте, будь ласка!!! Дуже легко критикувати-куди важче чогось досягати!!!
Микола Показати IP 6 Грудня 2011 11:53
Шановна Галино, я якраз-таки можу собі дозволити покритикувати...
Галина Показати IP 6 Грудня 2011 13:34
Шановний Миколо, з точки зору професійної етики..я не вважаю що ви маєте право на критику..за вашими ж словами..Ігора особисто ви не знаєте і судити про його можливості досягнути чи не досягнути чогочось без протекції батька теж не можете...Вибачте, але як мінімум це неправильно...А стосовно будівельного ринку і хто його окупував..то життя то велика лотерея ...і якщо у вас щось не склалося..думаю, з часом все налагодиться і на питання чужих здобутків ви реагуватимете спокійніше..принаймі..поки особисто не знатимете людину..щоб судити про неї і її можливостя. Вибачте!!!
таня Показати IP 20 Жовтня 2014 21:05
мій дідусь працбвав разом з його батьком і про Ігоря він дуже багато чого гарного та приемного розповідав!Він працювита людина і він свого добється !БАЖАЮ СТАТИ ЗАСЛУЖЕНИМ БУДІВЕЛЬНИКОМ УКРАЇНИ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus