USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Історія полону легендарного «кіборга» з Волині

26 Травня 2015 11:33
Олег Кузьміних, легендарний «кіборг» родом із Волині, розповідати про перебування в полоні не хоче. Проте журналістам вдалося поспілкуватися з дружиною Героя, яка й розповіла деталі тих подій. Про це йдеться в матеріалі Волинського АР.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські новини повідомляло, що 22 травня, з полону бойовиків звільнили командира 90-го батальйону 81-ї бригади Олега Кузьміних, який був захоплений в Донецькому аеропорту 20 січня.

Тетяна Кузьміних відправила чоловіка в зону АТО ще 7 березня. Тоді дружина офіцера, як і всі українці, не усвідомлювала, що нас на чекає війна, ‒ йдеться в сюжеті Військового телебачення України.

«Я пам’ятаю, що ми готувалися до свята 8 березня. Ми планували, як ми будемо святкувати. Тим більше, що в нього ‒ дві доньки. Нічого не передбачало біди, але, як кажуть, військовий ‒ по дзвінку», ‒ розповідає Тетяна Кузьміних.

8 березня чоловік вже був на півдорозі до зони бойових дій. Із того часу комбат 90-го батальйону 81-ї окремої аеромобільної бригади постійно перебував в епіцентрі сутичок із противником. 1 грудня підполковник Кузьміних зі своїми людьми прибув у селище Піски. Тут, за лічені метри від ДАПу, батальйон здійснював штурмові дії, евакуйовував поранених із летовища, забезпечував «кіборгів» боєприпасами та матеріально-технічними засобами. А вже 21 січня штурмова група на чолі з Олегом Кузьміних, виконуючи чергове бойове завдання поблизу Донецького аеропорту, потрапила в засідку бойовиків та була захоплена у полон.

«Я була не вдома. У мене біда ‒ бабушка померла, я була на похоронах. Коли приїхала додому, то вже пішли дзвінки. Мені сказали, що робити, кому телефонувати, хто цим займається, бо не знали нічого», ‒ продовжує жінка.

Завдяки камерам російських телеканалів комбата та його підопічних побачив увесь світ. Цинічно порушуючи всі права людини, бойовики знущалися над нашими «кіборгами».

«Вперше подивилася зразу, як дізналася, що він в полоні. Тому що докази потрібні були, бо не віриться, що він в полоні. А друге відео, то мені просто дзвонили. Я його не бачила, але мені дзвонили, що: «Не дивись», ‒ пригадує Тетяна.

На той момент українська сторона вже розпочала переговори щодо визволення «кіборга».

«Як тільки я отримав інформацію, що він знаходиться в полоні, ми негайно зв’язалися з людьми, які працюють в Донецьку. Перше: це була домовленість, що він залишиться живим, і його не будуть піддавати тортурам та якимось іншим знущанням. Була картинка на камеру, яку всі бачили, коли привозили його до тролейбуса. Це був єдиний такий психологічний тиск, в принципі, через який він пройшов. Є розуміння. Є з Донецьком розуміння, що все-таки ставлення до полонених повинне категорично змінитися. Тобто, ми не повинні ставати схожими на звірів», ‒ стверджує Василь Будик, радник Міністра оборони України.

Бойовики з метою конспірації перевозили офіцера з місця на місце. «Як тільки ми отримали цю згоду, негайно доповіли керівництву країни, що Донецьк готовий звільнити Олега. Я знаю, що Президент взяв це під особистий контроль. Нашим завданням було покласти на стіл необхідний пакет дій, алгоритм. Ми це зробили. Після того, як було все принципово вирішено, технічні деталі зайняли дві доби», ‒ розповідає радник.

Президент Петро Порошенко особисто нагородив військового орденом «За мужність» ІІІ ступеню. Олег поки що проходить відновлення після пережитого полону, потім, звичайно, повернеться до виконання своїх службових обов’язків.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 26 Травня 2015 11:53
Боже святий, які ми всі раді. СЛАВА ТОБІ БОЖЕ. Та просимо тебе, щоб ти залишив життя всіх наших СИНІВ, українських хлопців.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus