USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Із надією сподіваючись. Футбольні очікування 2018 року

11 Січня 2018 09:13
Розпочинаючи новий рік, знаходимо очікування та сподівання, які можуть покращити український футбол.

ЧАС «ЗБИРАТИ КАМІННЯ» ЕКСПЕРИМЕНТУ...

У Прем’єр-лізі побачимо дуже цікаві лютий-березень, коли відбудуться головні матчі в боротьбі за місця у першій шістці. На зимову перерву команди пішли дуже рівним пелетоном претендентів. «Шахтар», «Динамо», «Ворскла» й більш-менш «Зоря» вже не відчують із цим проблем, а от батл «Вереса», «Олімпіка», «Маріуполя» та суто теоретично «Олександрії» обіцяє бути захопливим.

Хоча приблизно побачити, хто буде вище, а хто нижче, зможемо й після результатів зимової трансферної кампанії, і після результатів розгляду справи «Динамо» проти ФФУ в Лозанні. Три очки «Маріуполя» в ситуації, коли все здатен вирішити навіть один пункт, можуть стати доленосними. Крім того, багато що може вирішити у цій гонитві догравання матчу «Карпат» та «Олімпіка», зупиненого за нічиєї 1:1.

Так само цікавою буде ротація між УПЛ та Першою лігою. По-перше, станемо свідками прем’єрних для УПЛ стикових матчів, а також боротьби за підвищення в Першій лізі. У травні, після закінчення двох раундів чемпіонату, двом командам УПЛ (10 та 11 місця) доведеться підтвердити право на «місце під сонцем» елітного дивізіону в стиках із другою та третьою командами Першої ліги. Враховуючи вирівняний останніми роками клас слабших команд УПЛ та найсильніших в ПФЛ, треба очікувати й цікавіших поєдинків у нижній шістці на другому етапі. Мало кому захочеться випробувати долю в плей-оф із «Десною» чи тією ж «Полтавою». Поки що головні кандидати на участь у плей-оф від УПЛ – «Зірка», «Чорноморець» та «Карпати», в яких після апеляції на рішення КДК ФФУ можуть відмінусувати 3 очки.

...ТА ЗГАДУВАТИ ПРО ОБ’ЄКТИВНІСТЬ І СПОРТИВНІ ПРИНЦИПИ

Уперше в історії Прем’єр-ліги її за спортивним принципом можуть покинути відразу три клуби. Але чи готові «молодші» так масово замінити «старших»? Щось підказує, що ні.

Неприховане занепокоєння викликають слова президента УПЛ Володимира Генінсона про клуби Першої ліги, які готові до підвищення. На його думку, з їх числа лише «Оболонь-Бровар» може скласти компанію клубам УПЛ за вимогами щодо інфраструктури. Проте пивовари нині в Першій лізі тільки десяті та на підвищення вже ніяк не претендують. Виходячи з цього, іншим першоліговим колективам у боротьбі за бажане підвищення в класі особливо ловити нічого.

Якщо це так, то про путівку в УПЛ може не мріяти той же «Арсенал-Київ», який зараз лідирує в Першій лізі зі значним відривом від переслідувачів, адже свої домашні матчі каноніри зараз грають фактично на спортивній базі під Києвом. Також багато проблем і в конкурентів киян – майбутніх учасників стикових матчів. «Полтава», «Інгулець», «Колос», «Десна» та «Геліос», що зберігають шанси на місце в плей-оф, у будь-який момент можуть бути забраковані УПЛ через інфраструктурну невідповідність. І ймовірність цього дуже велика.

Якщо це станеться, а в УПЛ знову залишиться та сама «Сталь», усі спортивні критерії в українському футболі будуть укотре затоптані, але тепер остаточно.

VAR ТРОХИ ЗНІМЕ НАПРУГУ В УПЛ

Здавна український футбол переповнений спірними рішеннями, які іноді спричиняють і бійки з погрозами, і розбірки у КДК з тривалими дискваліфікаціями. Аби мінімізувати різні суперечки та моменти, в ФФУ і закордонних арбітрів запрошували, і італійських кураторів арбітражу прихистили, але здебільшого все марно – жоден сезон не минає без пригод.

Тому зовсім очікуваними були слова очільника ФФУ Андрія Павелка, що вже скоро в Україні почнуть тестувати та вводити систему відеоповторів (VAR). Звісно, VAR не розв’яже всі проблеми українського футболу, у яких «ростуть ноги» далеко від футбольного поля. Проте все ж напругу зняти може, в окремих випадках допомігши уникнути палких спірних моментів та виступивши «найчеснішим арбітром». Нехай VAR і не в змозі вберегти гравців від підозрілих жовтих/червоних карток за симуляцію та суперечливу боротьбу, та все ж спроможний чітко показувати, де і як було зроблено дотик до м’яча, чи перетнув він межу поля, чи була гра рукою, і головне – чи перетнув м’яч лінію воріт. Це значно зменшить сферу впливу доблесних українських рефері та й взагалі має суттєво скоротити людський фактор.

«ШАХТАР» ПОБОРЕТЬСЯ ЗА 1/4 ФІНАЛУ ЛІГИ ЧЕМПІОНІВ

Уже в лютому-березні (21 лютого – в Харкові, а 13 березня – у Римі) на «Шахтар» чекають матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів з «Ромою». І хоча фаворитами в цьому протистоянні є римляни, «Рома» – більш ніж стерпний суперник для «Шахтаря» з числа тих, хто міг йому дістатися. Виходячи з цього, шанси підопічних Фонсеки на успіх у поєдинках з «Ромою» не такі вже й мізерні. Тим більше, римляни в своїх останніх календарних матчах Серії А стали трохи пробуксовувати. Але до кінця лютого ще доволі далеко, щоб говорити про стан та наявні проблеми «Роми». Тому за хорошого збігу обставин і застосування максимуму всіх резервів є надія, що «Шахтар» упорається з «Ромою» і зараз.

ФФУ: ОПЕРАЦІЯ «РЕАНІМАЦІЯ»

У ФФУ піару та скандалів менше не стане, але цілком імовірно, що першого віце-президента федерації – «тридипломного» Вадима Костюченка – Андрію Павелку таки доведеться позбутися і прилаштувати в інше місце – теж біляфутбольне, але вже не таке високе. Це у випадку, якщо продовжиться медійний та фанатський тиск щодо факту незаконного отримання вищих освіт одним з керівників українського футболу. Віце-президент ФФУ Вадим Костюченко зробив кар’єру за допомогою фальшивого диплома.

Не здивуємося, якщо через рік після формування чинного складу виконавчого комітету ФФУ в ньому відбудуться ротації. У комітеті наразі 43 особи, і більш як третина, включно з самим Павелком, мають посади, пов’язані з політикою, правоохоронною діяльністю чи просто державною владою. Деякі з віце-президентів і членів виконкому торік узагалі не були помічені в стінах Будинку футболу. Але знову ж таки – лише у випадку відповідного тиску ЗМІ та, як заведено казати, «футбольної громадськості» кількість заступників Павелка зменшиться, а до виконкому ввійдуть не тільки потрібні керівництву люди з обласних федерацій та бізнес-структур, але й реальні рушії розвитку українського футболу.

Щодо піару та ФФУ, то в 2018 році слід очікувати водночас гучних рішень стосовно договірних матчів, але зміст покарання зведеться до умовних термінів та штрафів. Організаторів «конторних» матчів не назвуть або ж просто не зможуть дістати. Анонсовані Франческо Баранкою ініціативи стосовно учасників поєдинків «на контору» стануть реальними тільки тоді, коли на лаві підсудних суду загальної юрисдикції опиняться бодай один-два замовники таких матчів.

Юрій КОНКЕВИЧ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Зірвак Шкуряк Показати IP 11 Січня 2018 10:54
Квінтесенція українського футболу виглядає приблизно так: 2 клуби, призначені для відмивання великих грошей, за невеликі, відносно, гроші скупляють по всій Україні все, що може бігати, підскакувати і потрапляти ногою в м'яч, починаючи з 11-12-ти річного віку і закінчуючи більш-менш успішними виконавцями з інших, бідніших, клубів. Далі кращих з кращих залишають в себе і додають в основний склад до куплених в процесі відмивання грошей бразильців, балканців, часом африканців для грати в футбол. Гірших з кращих, також залишають для грати в футбол, але в своїх командах з індексом -2, -3, іт.д. Кращі з гірших віддаються в оренду в інші, бідніші клуби. Та їм на всякий випадок забороняють виходити на поле проти орендодавця, сиріч себе, в матчах чемпіонату країни, а часто-густо і кубку. Ну а гірші з гірших зав'язують з футболом, травмуючись, зпиваючись чи дограючи в нижчих лігах на напіваматорському рівні "за тарєлку супу" (ц). А щоб чогось непередбачуваного не сталось в процесі гри, існує вплив т.зв. суддів з їхнім арсеналом прийомчиків, які і гарантують заздалегідь відомий результат. Успіх в конкуренції між собою в грандів нашого футболу залежить від політичної кон'юнктури і фінансового стану олігарха на даний момент, і аж ніяк не від спортивних критеріїв. Бонусом проходять преміальні від виступу в євротурнірах, які на фінансове благополуччя господарів клубів впливають оскільки-поскільки. Інші моменти - т.зв. договірні матчі, трансфери гравців, пули телетрансляцій і т.д. - це крапля в фінансовому морі - заняття для лузерів від футболу, яке втім надає можливість небідно жити в свому провінційному болоті. Проблеми ж глядачів, болільників та іншого роду всяких фанатів по великому рахунку "футбольних чіловєків" не цікавлять за визначенням. Тому залиште, шановний авторе, і надії і сподівання. Перспектив нема ніяких, поки є існуючий порядок.
Ширвак Звіряк Показати IP 11 Січня 2018 11:34
Про Волинь мусово писати. Про інших нецікаво.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus