USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

«Карантин вихідного дня – це дискредитація поняття «держава», – Комаровський розкритикував нові обмеження

17 Листопада 2020 18:19
Авторитетний український педіатр Євген Комаровський висловив свою думку щодо карантину вихідного дня. Власною оцінкою ситуації він поділився зі своїми підписниками на YouTube-каналі.

«Я думаю, що, звісно, абсолютно всі заходи, скеровані на те, щоб люди рідше зустрічалися, тобто на соціальне дистанціювання, будуть працювати в плані зменшення кількості захворювань у нашій країні. Однак введені обмеження не рівноцінні. Наприклад, ми закрили господарські магазини і ви туди не підете ні в суботу, ні в неділю, однак сходите туди в понеділок. Тобто кількістю людей, які зберуться в цьому магазині в понеділок, буде набагато більшою, соціальна дистанція між ними буде меншою, тому закрити магазин у суботу та неділю, але дозволити йому працювати в понеділок і вівторок – дивне рішення. Або, наприклад, ми закрили ресторан, залишили без засобів до існування людей, які в цьому закладі працюють. Знову ж таки ми закрили ресторан спонтанно, не попередивши про це власника, який потратив купу грошей на продукти, які тепер, імовірно, зіпсуються… Можливо, є якісь авторитетні дослідження, які показали, наскільки це ефективно? Виявляється, що закрити ресторан повністю і залишити людей взагалі без будь-яких засобів до існування набагато ефективніше, ніж забезпечити в закладі відповідну вентиляцію, відстань між столиками і т. д.? Карантин вихідного дня – ще один чудовий спосіб показати, як ми вміємо воювати одне з одним, коли частина населення, котра має контролюючі функції, вистежує «порушників», – сказав лікар.

Він поділився, що йому розповідали історії про те, що в ці вихідні окремі фітнес-зали та кафе працювали тільки для своїх.

Читайте також: У Луцьку тисячі працівників кафе та ресторанів протестують проти карантину. Фото, відео

«Тобто ми продовжуємо активно боротися з державою. Ми вчимося виживати в країні, де держава постійно на нас полює… Однак зараз ситуація унікальна. Чому? Тому що до звичайних людей, які давно вчаться воювати з державою, не виконувати її рішення, приєднуються мери міст, які теж зацікавлені в тому, щоби в них усі працювали. Мери вигадують різноманітні технології, наприклад говорять про три п’ятниці чи оголошують суботу та неділю робочими днями. Карантин вихідного дня – це унікальний спосіб дискредитувати саме поняття «держава», усій країні, окремим мерам, населенню, державним інститутам продемонструвати повний нігілізм, зневагу… І ми зараз не обговорюємо зневагу до друзів, які можуть захворіти, що в нас присутнє постійно. Вони, ті, хто захворіють завтра, в принципі нікого не цікавлять. Для більшості важливо, аби ти не захворів сьогодні», – зауважив Комаровський.

Та наголосив, що будь-яка позиція щодо роботи закладів спірна. Так само спірне питання, чи має сенс карантин вихідного дня з епідеміологічного боку. «Ці питання мають бути роз’яснені населенню, однак не міністром охорони здоров’я, прем’єром, президентом чи міністром внутрішніх справ. Ці рішення мають бути пояснені людям з погляду медичної науки. Є така наука, як епідеміологія, котра теоретично повинна знати відповіді на запитання, скільки ми врятуємо життів, отримаємо вільних місць у лікарнях, зекономимо кисню, грошей у результаті того, що оголосимо карантин вихідного дня, коли люди не підуть до ресторану, однак сходять до церкви».
Читайте також: «Це вбиває купу людей», – Комаровський пояснив, чому при COVID-19 не можна приймати антибіотики

Євген Комаровський навів приклад Франції, де 11 березня указом президента був створений науковий комітет із 11 експертів, дослідників і спеціалістів у галузі охорони здоров’я. До складу комітету увійшли, зокрема, спеціаліст із соціальних мереж у період епідемії, соціологи з економіки охорони здоров’я, науковці, котрі моделюють швидкість поширення вірусу, лікарі, вірусологи тощо. Натомість у Великобританії створена спеціальна рада з представників практично всіх авторитетних медичних закладів країни.

«Там держчиновники нічого не придумують, вони слухають розумних людей. Тоді позиція держави підкріплюється позицією вчених, котрі не просто щось говорять, а й пояснюють, – зауважив лікар. – Тепер хочеться дізнатися, чому в нас медичні ідеї озвучує виключно політичне керівництво країни, в кращому випадку міністр охорони здоров’я чи головний санітарний лікар? Однак вони, як і прем’єр чи президент, – не вчені-медики. А взагалі в країні є вчені-медики? Так, в Україні успішно функціонують 12 медичних університетів, дві медичні академії, Національний медичний університет, три академії післядипломної освіти. Крім того, навчання іноземних студентів у країні успішно здійснюють 64 медичні коледжі. Ще є 47 медучилищ і два інститути медсестер. Якщо не розглядати науково-дослідні інститути, то лише в освітніх інститутах працюють 11 177 викладачів, із яких 1816 – докторів наук і 7096 – кандидатів наук. В Україні діють Інститут стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров’я, Український центр інформаційних технологій, Науково-дослідний протичумний інститут імені Мечникова, Львівський науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни, Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського, Інститут мікробіології і вірусології імені Заболотного, Інститут мікробіології та імунології імені Мечникова. Достатньо? Не розумію, чому в березні з академіків і професорів не створили консультативну групу? І саме представники цієї групи мали б зараз нам розповідати, для чого країні потрібен карантин вихідного дня, розповідати так, аби ми поважали нашу державу за те, що вона не шкодує грошей на таку кількість вчених та інститутів, котрі щодня працюють для народу».

Читайте ще: «Карантин для України – це вбивство», – Комаровський про нові обмеження та заробітки на хворих

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
факт Показати IP 17 Листопада 2020 19:16
Вже недалекий той час,що в Україні буде керувати анархія.Або з погляду на сьогоднішні події,що відбувалися біля ВР,можна з впевненістю сказати,що новий майдан не за горами.
ВАСИЛЬ Показати IP 17 Листопада 2020 21:46
Та зніміть карантин.закрийте лікарні..відкрийте ресторани..та хай вимруть нахрєн хто заболіє...Держава.робить як краще.хоче уберегтись від цього ковіда....а тут тисячі совєтчиков...Поставте Комаровського міністром..Хай або всіх вилікує..якщо він такий грамотний..а ні то ростріляйте щоб не заїздів.....всі такі.грамотні поки не каснулось особисто....Дай ресторани і кінець....Відкрийте. Як у Лукашенка..Там нема ковіда
Лучанин Показати IP 17 Листопада 2020 21:59
В магазині людина перебуває в масці а в ресторані чи в кафе без маски. Через те більша імовірність заразитись ковідом.
А Показати IP 18 Листопада 2020 23:39
Мені - пофіг

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus