USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

«Хочуть зробити банкрутом, забрати землю і будівлі», – директор волинської фірми, підшипники якої продавали в Росію

30 Січня 2024 18:00
Чому луцькі підшипники, які продавали естонцям, опинилися в росіян? Куди зникають кошти з арештованих рахунків підприємства? Та як на лаві підсудних опинився керівник заводу? Слідство наполягає на колабораціонізмі, а підсудний переконує, що звинувачення – це зухвала спроба віджати в нього бізнес.

Нагадаємо, наприкінці травня минулого року у Службі безпеки України повідомили, що на Волині викрили компанію, яка постачала в РФ комплектувальні для виробництва підводних човнів.

До організації оборудки причетний керівник однієї з волинських компаній, яка виготовляє високотехнологічні вироби для опорно-поворотних механізмів, зокрема підводних човнів. Це ТОВ «НВФ «Корунд». Керівник фірми Микола Корбут заперечує обвинувачення.

Читати ще: «Ніколи того не признаю!» Директора волинської фірми судять за торгівлю з ворогом

Як ідеться в сюжеті ТРК «Аверс», Миколу Корбута звинувачують у колабораційній діяльності.

«Його обвинувачують у тому, що він організував поставку циліндричних роликів на фірму, яка розташована в Російській Федерації, після військової агресії РФ. Він організував поставку через Литву та Естонію, через так звані підставні фірми. Обвинувачується в частині 4 статті 111 з приміткою 1 Кримінального кодексу України, а саме в здійсненні господарської діяльності з державою-агресором», – прокоментував прокурор Олег Костюк.

За версією слідства, керівництво фірми «Корунд» розробило схему торгівлі з окупантами на основі порад київського бізнесмена Василя Костюченка, якого вже засуджено за колабораціонізм.

«Йому дали умовно. Йому, який усе це зробив, який вивіз ролики в Росію, я прямо про це кажу і відкрито. Це він усе зробив – Костюченко», – сказав підприємець Микола Корбут.

Схема працювала наступним чином: луцька фірма продавала деталі посереднику – естонській компанії «Юнайтед Стрім» – нібито для власного користування, а вже потім естонці поставляли деталі російській фірмі «Рівелт», яка насправді виступала замовником.

За матеріалами слідства, Василь Костюченко займався перемовинами з експедиторами з литовської організації «Гранд Сервіс», адже українські підшипники спершу їхали з Луцька до Польщі, потім до Естонії і вже далі до Росії – в Томськ.

Підсудний вважає обвинувачення нісенітницею.

«У Росію ми відправили ролики десь 21 лютого 2022 року, тобто до повномасштабної війни. Шофер дзвонить, каже, що катастрофа: «Фуру, яка мала заїжджати, розбили. Вбили одного чоловіка, другого поранили. Я втік». Він молодчина, бо повернувся, забрав того пораненого і завіз у лікарню. Приїхав до нас. Машина побита. Ми її відремонтували… Потім мені дзвонять. Я їм так висказав. Я не стримувався у словах. Як так: ви вбили людину, а я повинен вам відправляти ролики?» – пригадав Микола Корбут.

Він упевнений, що обвинувачення – це спроба збанкрутувати його підприємство та відібрати землю.

«100% наведено на фірму, тобто зробити банкрутом, забрати землю, забрати будівлі, а те все вивезти на металолом», – наголосив Микола Корбут.
Читати ще: «Я тут при чому? Йопересете...» – керівник волинської фірми, якого підозрюють у продажі запчастин до підводних човнів у Росію

За словами обвинуваченого, підприємство торгувало з Росією до повномасштабного вторгнення. Підсудний обурений тим, що відбувається.

«Увірвалися в кабінет, почали викручувати руки… Хто ви такі? СБУ. Крик. Усе перевертають, розвертають. Ну 37-й рік, а може навіть гірше. Їдемо до мене додому. Кажу: хлопці, повитирайте ноги, мені ж потім прибирати. То спеціально пішли й вимазали. Ні понятих, ні адвоката... Що хотіли, те й робити», – наголосив Микола Корбут.

Під час судового засідання між прокурором та адвокатом обвинуваченого неодноразово виникали суперечки.

Сторона захисту нагадала, що з арештованих рахунків обвинуваченого зникають кошти. Прокурор припустив, що, ймовірно, гроші стягує виконавча служба за рішенням суду в іншій справі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 30 Січня 2024 18:42
бізнесові розборки. класика жанру
Нет Показати IP 30 Січня 2024 19:04
Важко здогадатись на чийому боці правда. Довіри до державних органів мало, а бізнесмени теж роблять, що хочуть.
Янеробот Показати IP 30 Січня 2024 19:30
Цікаво, а що за підприємство знаходиться поруч з цією фірмою? На карті нічого немає, на телефони по рекламі, що висить на паркані, не відповідають...
Га Показати IP 30 Січня 2024 19:48
ага, бабло таким манкуртам не пахне. як заробляти - то й рідну маму продасть, а як до відповідальності - то святоша.
Ізраїль Показати IP 31 Січня 2024 09:52
Має бути певні 'правила гри' з країною-агресором. З однієї сторни-газ російський купували. З іншої сторони -приватним підприємцям торгувати з ереф-зась. Ізраїль, наприклад, в Газу продавав все, але. Нічого не купував. Мета-заробляти гроші на агресора але його продукцію бойкотувати. Може, щось схоже треба і Україні запровадити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus