USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Хто блокує роботу Волинського військового лісгоспу

14 Квітня 2017 11:58
Волинський військовий лісгосп намагається повноцінно повернутися у власні ліси та працювати на обороноздатність країни. Втім, попри рішення судів різних інстанцій саме в їхню користь, на заваді поверненню стоїть керівник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко, котрий вперто не надає військовим лісникам спецдозволів на використання лісових ресурсів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КРИМІНАЛЬНІ СПРАВИ ТА МІЛЬЙОННІ ЗБИТКИ - КАР’ЄРА КВАТИРКА ВІД ХУЛІГАНА ДО НАЧАЛЬНИКА

З 1968 року Поворський військовий лісгосп, що на Волині, займав площу 24 тисячі гектарів і охоплював Камінь-Каширський, Маневицький та Ковельський райони. У середині 90-их років з невідомих причин якийсь чиновник вирішив його землі роздати комунальним підприємствам. Але найбільше перепало не їм, а приватному підприємству «Тур» – 10 тисяч гектарів. Згодом ці землі були розподілені між Городоцьким, Камінь-Каширським та Ковельським лісовими господарствами. Близько 20 років в різних судах між лісовим господарством і військовим відомством тривала судова тяганина щодо повернення земель законному користувачу, яка закінчилась у 2014-2015 роках на користь останнього. Здавалося б усе – суд поставив остаточну крапку і лишається одне – виконати його рішення. Та чиновники думають інакше.

- Справа в тому, що ще у 1968 році був виданий державний акт на користування цими земельними ділянками Міністерству оборони. Незаконним шляхом було зроблено ще три державних акти на Городоцький, Камінь-Каширський та Ковельський лісові господарства. Суд ці всі державні акти скасував і постало питання, що ці землі потрібно повернути Міністерству оборони. Згідно з законом «Про землі оборони» та Лісового кодексу будь-яка структура для ведення лісового господарства створює спеціалізовані лісогосподарські підрозділи. Військовими лісами Волині опікується ДП «Львівський військовий лісокомбінат» та його філія Волинський військовий лісгосп. У грудні 2016 року під головуванням голови Волинської ОДА Володимира Гунчика за участю т.в.о. голови Державного агентства лісових ресурсів України Христини Юшкевич та начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка була проведена нарада,метою якої було встановлення режиму лісогосподарювання на землях військового полігону в Повурську.

"Я був присутній на цій нараді. Вона мені дуже не сподобалася, особливо те, що говорив губернатор, мовляв, державний лісгоп може день, місяць, рік і навіть десять років передавати нам землі та насадження. А на рішення судів, виходить, можна не зважати. Та ми пішли законним шляхом і згідно з актами виконавчої служби насадження та землі нам були передані, - розповідає директор ДП «Львівський військовий лісокомбінат» Вадим Сідорков.

Та навіть після того, як військові лісники через виконавчу службу примусили Волинське управління лісового та мисливського господарства передати їм ліси, робота Волинського військового лісгоспу повністю заблокована. В ліс працівники зайти можуть, а от вести лісове господарство, до прикладу здійснювати виробку, не можуть, попри те, що на руках у військових лісників є проект організації розвитку лісового господарства, складений Всеукраїнським державним лісопроектуальним підприємством. Проект складений на площу 10 тисяч гектарів. Чому не можуть зайти? Бо і військові лісгоспи, і державні лісогосподарські підприємства, що підпорядковані Волинському обласному управління лісового і мисливського господарства, здійснюють свою діяльність на підставі лісового кодексу та інших нормативно - правових актів, які є єдиними для всіх лісокористувачів в Україні. Погодження планів санітарно - оздоровчих заходів саме обласним управлінням передбачено Постановою Кабінету Міністрів України №555 "Про затвердження Санітарних правил в лісах України".

- Ми також провели лісовпорядкувальну нараду і для того, щоб нам визначили лісосіку, документи мають підписати начальник Волинського обласного управління екології та природних ресурсів Дмитро Новохатський та начальник лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко. Пан Кватирко документи підписав, а пан Новохатський не підписав. Згодом Кватирко дійшов до того, що відкликав свій підпис. Жодних адекватних пояснень нам надано не було.

Розумієте, ліс як зерно - росте, хворіє. Ми провели комплекс заходів щодо обстеження наших лісів на Волині. Обстежували екологи, фітосанітари і саме вони по ділянках написали, де і що потрібно в лісі зробити. Всі ці документи ми надали Олександру Кватирку, - зазначає Вадим Сідорков.

Директор Волинського військового лісгоспу Михайло Ходзінський продемонстрував звернення, яке на початку березня скерував до Волинської ОДА та Волинської облради.

У ньому чітко зазначено, що ще 31 січня 2017 року Волинським військовим лісгоспом ДП «Львівський військовий лісокомбінат» подано матеріали для видачі спеціального дозволу - лісорубного квитка на проведення рубок головного користування до Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства (ВОУЛМГ).



30 січня 2017 року, напередодні подання матеріалів, ВОУЛМГ направило своїх спеціалістів для проведення контрольного переліку ділянок відведених під суцільне рубання (рубки головного користування). Всі матеріали виписувались відповідно до даних контрольного переліку ділянок, проведеного спеціалістами ВОУЛМГ. Станом на 02.03.2017 року лісорубний квиток не видано, а також не надано відмови із зазначенням причин у його видачі.

У період 20 по 25 січня 2017 року інженером - лісопатологом відділу діагностики ДСЛП «Херсонлісозахист» проведено рекогносцирувальне обстеження насаджень по Волинському військовому лісгоспу. В результаті складено акт від 25.01.2017 року, в якому зазначено необхідність термінового проведення санітарних рубок вибіркових та санітарних рубок суцільних на загальній площі 374,4 га., для запобігання поширенню вторинних стовбурових шкідників лісу. «Перелік заходів з поліпшення санітарною стану лісів» директором ДСЛП «Херсонлісозахист» погоджено 25 січня 2017 року.

Військовим лісникам не лишилося нічого іншого, як просити обласну раду та адміністрацію вжити заходів адміністративного впливу на Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства та зобов’язати його діяти в рамках чинного лісового господарства. Адже, фактично, військовий лісгосп став заручником підпису Олександра Кватирка.

Багато хто може поставити питання: а, мовляв навіщо військовим ліси? Та перш ніж відповідати на це питання, варто поглянути на карту розташування військових полігонів. Саме їх оточують ліси, які виконують буферну функцію. Наприклад, Магерівський лісгосп - це Яворівський полігон, Костопільський лісгосп – Тучинський полігон, Волинський лісгосп – Поворський авіаційний полігон. Військові лісники працюють у цих лісах за особливим графіком, погоджуючи його з військовими, котрі проводять на полігонах стрільби, випробування та знешкодження зброї. До прикладу, якщо на Тульчинському полігоні стріляють снарядами, то у Поворську бомблять з літаків такими бомбами, потужність якої дорівнює вистрілу ста снарядів на Тульчинському полігоні. Є такі ділянки лісу, де господарська діяльність взагалі не ведеться.

- У цьому році Міністерство оборони надіслало на свої військові підприємства замовлення щодо виготовленню ящиків та укупорок. Напередодні трагічних подій – вибухів складів у Балаклії, ми мали робити укупорку та ящики для того, щоб, так би мовити, упакувати снаряди і запобігти вибухам. У Волинському військовому лісгоспі через дії пана Кватирка робота з виготовлення укупорок та ящиків для зберігання військових снарядів – заблокована. Ми мали заготовити 8 тисяч метрів кубічних деревини в процесі проведення рубок головного користування, згідно з матеріалами лісовпорядкування, які виготовили ще в червні минулого року, - розповів Сідорков.

На Волинському військовому лісгоспі, за словами Михайла Ходзінського, працює понад 80 осіб. В минулому році місячний об’єм реалізації складав один мільйон гривень, з них 400 тисяч йшло на зарплати, ще тисяч 300 на податки у бюджети усіх рівнів і решта коштів йшла на розвиток підприємства. Зараз у лісгоспу є лише 100 тисяч гривень на все.

До слова, як раніше повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, Волинська обласна рада звернулася до Президента України, Кабінету міністрів з тим, щоб звільнити начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка із займаної посади. Таке рекомендаційне рішення ухвалили через занепад лісової галузі в області, масові порушення в роботі лісників, безпідставні звільнення «неугодних», мільйонні збитки ВОУЛМГ.

Тим часом, нещодавно стало відомо, що наказ про проведення перевірки діяльності керівника ВОУЛМГ Олександра Кватирка «загубився» під час реєстрації у Міністерстві.

Прикро, що через чиїсь незрозумілі амбіції та меркантильні інтереси в підсумку страждає обороноздатність країни, яка веде війну. Тож військові лісники залишають за собою право на проведення акцій протесту під Волинською ОДА та Кабінетом Міністрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Микола Показати IP 14 Квітня 2017 15:47
А чому ці чесні військові лісники не розказують що виявили при контрольному перевідводі ??? ці 50% запасу мали теж йти на армію ?
справедливий до Микола Показати IP 14 Квітня 2017 17:51
А тому, що ми віримо в сітле майбутнє, віримо на слові, а коли приходить на займану посаду подібні, як квартирко, як військовий лісничий на передодні призначенняі бють себе в груди, при їхньому керівництві не буде допущених помилок, як в попередників, а приходять на посади і знову те ж саме починається-"смертники". Але основними кришувальниками залишаються тіж самі служби - вся відповідь на всі зловживання.
007 до Микола Показати IP 14 Квітня 2017 18:10
Про всю шайку описано!
Майор Показати IP 14 Квітня 2017 21:33
Перевірте діяльність в військовому лісі біля Журавич лісокрадія Віктора Максимчука!!!!!
Закон Показати IP 14 Квітня 2017 23:12
Кватирка - на нари, а ще краще на небеса...)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus