USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Художниця з Луцька створила графічний портрет Лесі Українки

25 Лютого 2023 20:31
Луцька художниця Олеся Іщук презентувала портрет української письменниці Лесі Українки, виконаний в техніці «витинанка». Над роботою авторка працювала впродовж року.

Про це повідомили у Волинському краєзнавчому музеї.

Сьогодні образ Лесі Українки досить розтиражований: її зображення тчуть на килимах, вишивають на одязі, друкують на марках, біл-бордах і навіть на грошових купюрах. Портрети, які слугують об’єктами такого тиражування, складають чималу галерею.

Окрім двох прижиттєвих, написаних Іваном Трушем та Фотієм Красицьким, портрети поетеси творили В. Касіян, В. Новиковський, Т. Гордун, Д. Довбошинський, Г. Левицька, Л. Іванова, Я. Омелян, Г. Мороз, В. Михальська і ще цілий ряд художників, які залишили в історії різне бачення її особистості.

У 1971р. з’явився графічний портрет Лесі Українки авторства Василя Чебаника, визначного каліграфа, художника-графіка, заслуженого діяча мистецтв України, члена-кореспондента Національної академії мистецтв України, а у 1977 р. видавництво «Мистецтво» випустило поштову листівку з цим портретом.

Сестра Лесі Українки Ізидора Косач-Борисова залишила своє враження від роботи В. Чебаника у листі до Анатолія Костенка: «А яку приємність справили Ви мені, надіславши листівку з портретом Лесі (дереворит В. Я. Чебаника)! Якщо це молода людина (а я чогось таки думаю, що молода), то це на рідкість талановитий мистець, бо так передати схожість і вираз обличчя людини, ніколи не убачивши її живу, це може тільки якийсь особливий артист, що його природа наділила даром особливої інтуїції».

У 2021 році, коли вся Україна святкувала 150-річний ювілей письменниці, до процесу творення виставки у Волинському краєзнавчому музеї долучилась наша луцька художниця, майстриня витинанки Олеся Іщук.

«Її масштабні інтер’єрні роботи з серій «Лесине слово», «Легенди лісових русалок» та «Портрети» стали окрасою святкової експозиції. Тоді ж, побачивши портрет Василя Чебаника, пані Олеся «загорілась» ідеєю нового портрету. Робота тривала рік. І от нарешті музейна галерея портретів Лесі Українки поповнилась ще одним унікальним твором – графічним зображенням поетеси, виконаним за допомогою канцелярського ножа та кольорового паперу, яке зовсім не копіювало роботу видатного майстра, а представляло власне авторське бачення авторки», – йдеться у дописі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus