USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Від Арктики до Волині: нічне небо осяє Голодний місяць – остання повня зими

26 Лютого 2021 18:50
Уже цієї та наступної ночей нічне небо Волині та не тільки, прикрасить другий повний Місяць 2021 року, який ще називають Штормовим, Голодним або Сніжним.

Інформаційне агентство Волинські Новини розповість, коли повністю освітлений диск нічного світила вийде на вечірню сцену та коли заховається, а також про те, чим особлива цьогорічна повня.

Зауважимо, що місяць може виглядати повним протягом кількох ночей поспіль. Однак, з астрономічної точки зору, супутник Землі досягає своєї повної фази в певний момент, а саме коли різниця екліптичних довгот Сонця і Місяця дорівнює 180°. Таким чином, світило буде виглядати повним протягом двох ночей - 26 і 27 лютого 2021 року, однак офіційно повна фаза настане 27 лютого в 10:17 за київським часом, сяючи серед зірок сузір'я Лева.

До слова, спеціально для Волинських Новин лютневу повню сфотографували із одного із портових міст Арктики.
Лютнева повня зійде на заході Сонця, досягне найвищої точки в небі близько опівночі і зайде на світанку, перед сходом Сонця. Так, на Волині стовідсотково освітлений диск повного місяця почне сходити 27 лютого близько 18:00, а повністю заховається за обрієм – близько 8:00 за київським часом. Окрім того, помилуватися місяцем, освітленим на 99%, можна буде і сьогодні, 26 лютого, - нічне світило почне сходити о 16:39 і зайде о 7:40 за київським часом. 26 лютого після настання темряви неподалік від місячного диска сяятиме яскрава зірка. Це Регул, найяскравіша зірка сузір'я Лева. Регул знаходиться близько до екліптики, відзначаючи шлях Сонця, Місяця і планет по небу. Тому цю біло-блакитну зірку першої величини можна побачити з будь-якої точки світу.

Щомісячна назва кожної повні тісно пов'язана з індіанськими, колоніальними та іншими північноамериканськими традиціями. Вони відображають зміну пір року, зміни природи і особливості того чи іншого сезону.

Давайте дізнаємося значення назви лютневого повного місяця.

Традиційно, повню у лютому називають Сніжною, так як протягом цього місяця в середніх північних широтах зазвичай спостерігається найхолодніша погода і випадає найбільше снігу. Деякі північноамериканські племена називали цю повню Голодною, оскільки їжа була мізерною через складні умови полювання в зимовий період. Інша назва останньої повні зими - Ведмежий місяць. Її пов’язують із часом народження ведмежат.

Пригадайте, як виглядала Сніжна повня у 2020 році.

До слова, перший день повні співпадає із кульмінацією святкування китайського нового року – так званого свята ліхтарів, яке припадає на 15-й день від нового місяця. Свято ліхтарів проводиться в ніч першого повного місяця за китайським календарем. Воно знаменує собою кінець найбільш холодного періоду зими і повернення весни. Свято ліхтарів символізує мир і примирення, а також возз'єднання сім'ї. У 2021 року свято ліхтарів припадає саме на 26 лютого.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus