USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 42.65 42.95
  • PLN 9.76 9.94

Коли водії маршруток припинять знущатися з пільговиків?

18 Лютого 2014 15:05
Окремі водії луцьких маршруток відмовляються безкоштовно перевозити громадян пільгових категорій, зокрема й «дітей війни». Зафіксовані випадки, коли горе-керманичі розривали посвідчення на очах у інших пасажирів або силоміць виганяли людей похилого віку із транспортного засобу.

Про це стало відомо під час засідання постійної постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту сьогодні, 18 лютого.

На думку одного із членів комісії, депутата Луцької міської ради Андрія Осіпова, така неправомірна поведінка маршрутників – недопрацювання виконавчого комітету.

КОШТИ ДЛЯ ПІЛЬГОВИКІВ ПЕРЕДБАЧЕНІ, АЛЕ ДОСІ НЕ РОЗПОДІЛЕНІ
Так, заступник Луцького міського голови Тарас Яковлєв зауважив, що уже з 1 січня нинішнього року в бюджеті передбачені кошти на витрати, що пов’язані із перевезенням пільговиків. Таким чином, на компенсацію витрат перевізників із «міської кишені» передбачили майже 400 тисяч гривень. На думку посадовця, головне завдання народних обранців – правильно перерозприділити ці кошти.

Власну думку та позицію висловив і заступник голови територіального управління Головавтотрансінспекції у Волинській області Ігор Лейбик. З його слів, мета підрозділу – регулювати конфлікти між пасажирами та перевізниками виключно з допомогою нормативно-правових актів.

«Не мені судити, що там у міській раді планують компенсувати перевізникам. Якщо у пасажира є посвідчення, яке підтверджує, що він їхав в тому автобусі, де водій відмовив у безкоштовному перевезенні, я спокійно і з чистою душею накладаю на цього водія штрафні санкції. У такому випадку в мене є пряма підстава щодо дії закону. Жодна заява стосовно того, що якийсь перевізник не захотів везти когось із 23 пільгових категорій не залишились без уваги», - стверджує Ігор Лейбик.

До слова, згідно з нормативно-правовим полем, штраф за порушення закону про перевезення пільговиків - приблизно 170 гривень.
Також він зазначив, що найбільш цивілізований варіант рішення такої проблеми – суд.

СТРАЖДАЮТЬ ДІТИ З БАГАТОДІТНИХ СІМЕЙ
Разом з тим, під час комісії розглядали й «транспортні» проблеми дітей з багатодітних сімей. Так, під час свого виступу, адвокат Юлія Спіріна зауважила, що діти не здатні самостійно захистити власні права, також, швидше за все, вони не можуть звернутися до суду та поскаржитися правоохоронцям.
«Прикро спостерігати, коли маленькій дитині водій грубо каже або платити гроші, або виходити. Частина таких дітей не користуються пільгами, бо не знають про них. А деколи заплатити гривню чи дві простіше, ніж переживати приниження», - резюмувала юрист.

ПЕРЕВІЗНИКІВ БУДУТЬ ШТРАФУВАТИ
Слово до виступу взяв і начальник державної інспекції з питань захисту прав споживачів у Волинській області Іван Смоленг. Він наголосив, у постанові «Про пасажирські перевезення» від 18 лютого 1997 року йдеться про перелік громадян, які мають право на безкоштовне перевезення.

«Якщо в цьому переліку є діти війни і їхні права порушили, перевізника стовідсотково притягнуть до адміністративної відповідальності», - запевняє пан Смоленг.

А ось координатор Луцької міської організації «Захисту дітей війни» Наталія Литвинець впевнена, що у всіх бідах пільговиків винен саме виконком міської ради, мовляв, у інших обласних центрах ці питання уже давно вирішили. Жінка поцікавилась у присутніх посадовців, як же бути тим, хто не може користуватися послугами електротранспорту, оскільки у місцевості, де мешкають окремі «діти війни» тролейбусних електроліній немає.

На це Тарас Яковлев відповів, що бюджет, передбачений на перевезення пільговиків у автобусах прийняли лише 2 тижні тому, мовляв, не вистачило часу, аби його реалізувати.

У ТРОЛЕЙБУСАХ ЛУЦЬКА НА 400 ПІЛЬГОВИКІВ - 100 ПАСАЖИРІВ, ЯКІ ПЛАТЯТЬ ЗА ПРОЇЗД
Виступив на комісії і новий директор горезвісного ЛПЕ - Анатолій Тимощук. До слова, уже 20 днів, як чоловік займає цю посаду. Він звернув увагу на те, що окрім законів юридичних існують і закони економічні:

«Ніхто не цікавиться тим, що минулий рік у нас «зупинилося» 20 тролейбусів та 20 автобусів», - бідкається новий керівник депо.

Між іншим, він привселюдно пообіцяв докласти максимум зусиль стосовно безпеки пасажирів, покращити зовнішній вигляд тролейбусів і їх внутрішній стан, таким чином забезпечивши комфортне перевезення лучан. Також Анатолій Тимощук додав, що кожного дня тролейбусами міста користуються приблизно 100 «пасажирів-платників», тоді як 400 інших їздять безкоштовно.

У свою чергу, директор підприємства «АТП № 1» Олександр Шаміс запропонував ввести так звані обігові картки й видати їх усім пільговикам:

«Потім ці картки будемо збирати у водіїв . Таким чином, можна простежити, який маршрут серед пільговиків найпопулярніший», - каже підприємець.

Однак, варто зауважити, що питання введення пільгового талону для пільговиків вирішуються лише на рівні Кабміну.

ГРОМАДЯН НЕ ПОВИННІ ХВИЛЮВАТИ ПРОБЛЕМИ МІСЬКРАДИ
Депутат Луцької міськради, Ігор Поліщук наголосив, що якщо право на безкоштовний проїзд передбачене у законі для певних категорій громадян, цих громадян не повинні хвилювати проблеми міської ради:

«Поки що я не вбачаю шаленого бажання міськради шукати якісь шляхи для вирішення цієї проблеми. В контексті розмови не зрозуміло, чому ветеранам ОУН-УПА збільшили виплати зі 100 до 300 гривень, а іншим - ні. Таким чином, я рекомендую міській раді докласти максимум зусиль для вирішення існуючої проблеми», - зауважив народний обранець.

«Краще бути багатим і здоровим, ніж бідним та хворим. Чому ми вирішуємо усе коштом дітей війни? Наймолодшому із них - 69 років», - підтримав колегу Андрій Осіпов.

Таким чином, обранці громади проголосували за розміщення у салонах автобусів та тролейбусів інформаційних табличок із повним переліком пільгових категорій громадян, причому на доступному для усіх місці.

Також розмістити інформацію у місцевих ЗМІ та на сайті Луцької міської ради, розкажуть про механізми притягнення до відповідальності за невиконання норм закону, що стосуються пільгових перевезень. Це станеться упродовж 10 днів.

Одноголосно депутати підтримали й пропозицію стосовно формування за згодою із перевізниками загальної суми відшкодування із бюджету. Цю суму пропорційно розділять між усіма перевізниками. Підтримали народні обранці й нововведення з картками.

Усі ці пропозиції розглянуть протягом 15 днів з моменту підписання протоколу засідання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Олександр Показати IP 18 Лютого 2014 15:19
А правильно роблять, найшли пільговика - "дитина війни". Один популізм. Де у світі таке є? Їм хтось оплачує таких пільговиків? Через них я завтра буду по три гривні платити за проїзд.
Теж я Показати IP 18 Лютого 2014 15:22
"найбільш цивілізований варіант рішення такої проблеми – суд" ні, найбільш цивілізований варіант - адресні доплати, коли до пенсії добавляють туку-то суму спеціально на проїзд
Микола Показати IP 18 Лютого 2014 15:43
Чому приватний перевізник повинен відповідати за зообовязання держави власними коштами ? Панове адвокати,поясніть будь-ласка!
Сергій Показати IP 18 Лютого 2014 16:11
А коли це Навальний у Луцьк приїжджав? Чи може, теж вимагав безкоштовного проїзду у метрІ )))
Гость Показати IP 18 Лютого 2014 16:17
Я підтримую перевізників. Наплодили пільговиків і дійсно в тролейбусах їздять всі безкоштовно. Хай ці багачі,чиновники возять своїми мерсами пільгвиків дітей війни.У нас учасники бойових ВВВ у 50 років є, мають посвідчення.Це сміх і гріх.Про що тоді можна говорити.Повний дибілізм.Всім дати доплату на проїзд і знімуться всі липові пільговики.Пільговик,той кому виповнилося 60 років,а цих знЯти.Який це пільговик,який купив групу,одержує пенсію. ,працює на роботі і він бідний. Знаю такого одногою.Працює на ДПЗ одержує пенсії біля 2000 тисяч і зарплати 4000 тисячі -він бідний.А взагалі за що йомц дали групу,коли він здоровий,гониться і працює на такій важкій роботі,як і працював.Діти війни обнагліли,мають уже дві пільги на комунальні послуги, доплати і ще їм мало.Повна дурняа, а якщо ми були старші,то вже не діти війни. А ще може глядачам війни дайте пільги. Тільки доплати тоді і сільські пенсіонери будуть мати копійку на хліб,якщо не їздять.А то ці старухи обнагліли в 9-00 кудись пруться. Куди сиди дома,доки люди на роботу поїдуть.І катається, бо задарма.
Бачила Показати IP 18 Лютого 2014 16:45
Я, їдучи кожень день на роботу і з роботу є свідками ситуацій з пільговиками. Ніколи не бачила, щоб водій вигнав пільговика. Але! Заходить людина, кажучи: "Посвідчення". Водій, зрозуміло просить показати. Виявляється, це або пенсійне посвідчення або діти війни, які у марщрутках не діють. Зрозуміло, водій їх просить покинути транспорт, а ті ще й сваряться.
Лучанин Показати IP 18 Лютого 2014 17:54
Нешановні "Олександри і Гості" дай Бог вам дожити до тих літ! А там ще поплачете! Думаєте, що все життя будете молодими і здоровими?
2 Показати IP 18 Лютого 2014 21:13
Маршрутчики взагалі знахабніли до ручки, на вили їх
відповідь Показати IP 19 Лютого 2014 01:27
Коли водії маршруток припинять знущатися з пільговиків? коли це ганебне явище зникне з вулиць і з*явиться громадський транспорт. хочаб на 15 маршруті.
Анонім Показати IP 21 Грудня 2015 18:16
Куда звертатитися коли водий маршрутки знаючи що я ижджу по посвиченню, убд перестав зупинятись на зупинци игноруючи

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus