USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Коли сором перетворять на «лялечку»? ФОТО

1 Лютого 2012 08:57
Житловий будинок на вулиці Кафедральній, 25 вважається одним із найстаріших в Луцьку. Споруда розташована відразу перед ровом, який оточував Верхній замок. Краєзнавці називають його «будинком Пузини» або «єпископальним будинком» - на честь луцького православного єпископа, який мешкав у будівлі в 17 сторіччі.

Нині будинок, який за СРСР отримав статус пам’ятки історії, культури та архітектури національного значення, – фактично в аварійному стані. Під загрозою життя членів 4 сімей, які мешкають в садибі.

Трішки історії

Директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Тарас Рабан розповів, що будівля знаходиться на місці однієї з веж Окольного замку. «Можемо сміливо називати цю садибу однією з найстаріших у місті. У 16 сторіччі Окольник був першою лінією оборони твердині Луцька. Цей будинок, який складається з цегляної та дерев’яної частин, постав із вежі Окольного замку», - стверджує він.

Окрім цього Рабан повідомив, що в усі часи будівля була приватною власністю. «Навіть коли за Союзу його оголосили пам’яткою національного значення, він був у приватній власності. Раніше був один господар, потім жінка жила, яка виїхала з Луцька, розпродала його 4 сім’ям», - каже директор історико-культурного заповідника.

Втрачений шанс

Зі слів головного художника Луцька Ярослава Матвіїва, за 30 років на відновлення будинку лише один раз виділялися кошти. В 2006 році обласний центр отримав державну субвенцію обсягом 4 мільйони гривень на реставрацію історико-культурного заповідника «Старе місто».

Як розповів посадовець, «будинок Пузини» включили в план робіт на реставрацію. «Планувалося мешканців добровільно відселити. Вони відмовилися відселятися. Ми знайшли їм тимчасове житло, але вони буди переконані, що міська рада дасть їм нове житло. І ця справа зупинилася…» - каже він.


Така позиція власників житлового приміщення дивує головного художника. Мовляв, втратили чудову можливість ремонтувати житло за державні гроші.



Його підтримує і Тарас Рабан. Він стверджує, що нині з державного бюджету виділяють гроші на пам’ятки державного та національного значення вкрай рідко. «Тим більше, на приватну садибу. До речі, згідно з законодавством, мешканці будинку зобов’язані його ремонтувати і доглядати за свій кошт», - зауважив директор заповідника.

Рабан згадує, що до 2006 року жителі «будинку Пузини» регулярно зверталися з проханням про допомогу.

«Але коли дійшло до діла, вони кажуть: «Ні. Ми не дозволимо його реставрувати. Ви нам дайте квартири». В нас очі на лоб полізли. На той час у міської влади можливості виділити квартири не було, і жителі написали листа, що відмовляються від грошей на реконструкцію», - розповів він.

Потенційна лялечка

У родині Герасимець, яка мешкає в будинку понад 20 років, вважають, що ремонтом їхнього помешкання повинна займатися міська влада. Адже це – пам’ятка історії, культури та архітектури національного значення.



«У 2006 році нам пропонували відселятися чи проводити ремонтні роботи, а ми й далі житимемо. То ми відмовилися. А те, що Рабан каже, ніби, ми відмовилися від грошей, то хай покаже бумагу, де ми відмовлялися», - розказали вони.

На їхню думку, 4 сім’ям мали б виділити двохкімнатні квартири, і лише тоді проводити роботи. «Мер Луцька Микола Романюк приїжджав і дивився. Він подивився і до сьогоднішнього дня рішає. Зрозуміло, що держава квартир немає. Але ж є спонсори», - розповіли люди.



Натомість Ірина Радчук нарікає на бездіяльність директора заповідника. Каже, той не реагує на скарги та зауваження мешканців будівлі на Кафедральній, 25. «А ту свою пропозицію про ремонт і відселення він сказав на словах. Він знав, що ми відмовимо», - стверджує жінка.



Також вона розповіла, що вже втомилася «ходити по владних кабінетах», а мешканцям будинку соромно з’являтися на вулиці. «Невже не встидно, що такий будинок біля замку. І як Рабан може бути господарем «Старого міста» і не надавати йому належного ставлення? Він має тут лялечку зробити», - вважає Радчук.

Тріщини і стіни

Ірина Радчук стверджує, що відновлена в 2009 році ділянка стіни Окольного замку, яка опирається на контрфорс її помешкання, спричинила появу тріщин на стіні будинку. «Ніхто в людей дозволу не питав. Побудували її, а в нас дах тече і тріщини в стінах», - бідкається жінка.



Водночас Рабан розповів, що при відновленні конструкції, фахівці віднайшли фундамент старої стіни, яка століттями прилягала до контрфорсу. «Докопалися до старого, звели новий. І на нього посадили стіну, яка навіть не зв’язана з будинком», - розказав директор «Старого міста».



На його думку, мешканці будинку придумали цю проблему. «Нова стіна не спричинила жодних тріщин. Цей будинок мав тріщини ще раніше», - додає він.

Реставрація за мільйон

Як стверджує головний художник Луцька Ярослав Матвіїв, проведення ремонтних та реставраційних робіт у будівлі обійдеться приблизно в 1 мільйон гривень. «Там потрібно проводити дуже серйозні роботи, на які потрібно до 1 мільйона. Я думаю, що ні Київ, ні обласна, ні міська влади грошей не дадуть. Він ще довго буде таким, бо власники, хоч і живуть в середньовічних умовах, але свій шанс втратили в 2006 році», - каже чиновник.

З його слів, «будинок Пузини» щороку потрапляє у список об’єктів, на реставрацію яких мерія просить гроші в Міністерства культури. «Однак кошти не виділяються», - резюмує він.

Своєю чергою, в дирекції історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» вважають, що міська чи обласна влада обов’язково профінансували б необхідні роботи, якби мали гроші. «Наразі з міського бюджету йдуть гроші на ремонт дахів чи житлових будинків пам’яток місцевого значення. Для цього будинку їх недостатньо», - зауважив директор заповідника Тарас Рабан.

* * *

Насамкінець Рабан спростував чутки, що заповідник отримає певні гроші за перше місце, яке Луцький (Верхній) замок посів в акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци».

«Один з організаторів акції Микола Томенко запропонував, аби 21 фіналіст акції, зокрема й наш замок, в першу чергу отримували гроші від держбюджету на реставрацію. В державі ж нема коштів на всі пам’ятки. Але конкретики наразі немає», - зазначив він.

Підготував Анатолій КОТЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Бомба Показати IP 1 Лютого 2012 09:01
Якщо це приватна власність, то чому господарі не ремонтують своє житло ? Чого чекають ?
Provokator до Бомба Показати IP 1 Лютого 2012 09:15
А тому що придбали аварійне житло за копійки, думаючи, що якийсь папа Карло їм нову квартиру подарує.
Бомба до Provokator Показати IP 1 Лютого 2012 09:20
отож.
Сергій Показати IP 1 Лютого 2012 09:19
Халявщикі, маловато сімей прописали. Треба сімей вісім, і в кожній по троє повнолітніх дітей з сімями. Так і на пятиповерховий будинок можна рота відкрити.
Наталія. Показати IP 1 Лютого 2012 09:22
Невже людям байдуже, в якому обійсті жити?. Особисто мені було б соромно у такий захаращений двір навіть заходити, а вони собі живуть, чекаючи грошей від влади. Дочекаються, коли будівля розвалиться і вже не буде мати історичного значення. Люди, Вас 4 родини, дійсно, зробіть лялечку!!!
Маю думку Показати IP 1 Лютого 2012 09:50
Людській нахабності не має меж. Привикли до халави - за державні гроші хочуть капітальні ремонти зробити. Господар повинен бути в домі.
kotyk Показати IP 1 Лютого 2012 10:45
тут є інша проблема. Робити просто так ремонт, "бо господар" тут ніхто не дасть (хіба що лапувку на лапу треба буде підкинути), оскільки в таких пам'ятках треба робити фахову реставрацію, а це збільшує суму в рази і рази.
123 Показати IP 1 Лютого 2012 10:46
А ми ж так всі привикли - дайте горошей на ремонт мого будинку. А в багатоповерхівках , що не такі приватні квартири7 І хто зних вкладає?
((( Показати IP 1 Лютого 2012 12:03
Що там цінного і пам"ятного в тій розвалюсі?Якась краса, архітектура особлива -що? Ну старий будинок і що вбухати в нього через це мільйон гривень, щоб хтось добре руки нагрів?
ЗНАЮЧИЙ Показати IP 1 Лютого 2012 12:33
У 2007 році був інвестор з Польщі, який хотів побудувати готель на місці згорілої хати поруч і реставрувати "будинок Пузини" шляхом надання мешканцям житла. Однак спритні жильці поставили справу так, що на відселення чотирьох сімей вимагали майже 10 квартир. Поляк покрутив пальцем біля скроні і відмовився від інвестиції.
Сусід Показати IP 1 Лютого 2012 14:42
Помешкання у вказаному будинку дійсно придбали за копійки, маючи надію що держава віжсельть в новозбудовані квартири. Однак не так сталося. Захотілося більшого - більше квартир. Елементарний порядок(ремонт)навести не нехочуть, плекаючи надію знову нахалявні державні кошти. Мають низьку самоцінку, типу "як бидло". Готові під дсебе нужду ще 100 років справляти, але всеж таки надіючись на шару проїхатись за державні кошти. Мешканці-сусіди! Майте сором, якусь людську порядність та наведіть елементарний порядок і в домі своїм, і в голові своїй. Шанс упущено! Розраховуйте на власні сили! Та не будьте бидлом!
Лучанин Показати IP 1 Лютого 2012 15:32
ось чому я сам ремонтую свій дах, в власники квартир в девятиповерхівці оббивають пороги жеків і міськради з вимогами їм щось поремонтувати? СССР вже немає.
Бармалєй Показати IP 1 Лютого 2012 16:15
З...ці з Кафедральної, 25! Наведіть елементарний порядок біля своєї вбиральні, бо все л...но тече людям під ноги.
Кіт Показати IP 1 Лютого 2012 16:34
я взагалі в шоці з людей... як можна живучи у халявній квартирі мати навіть на думці халявний ремонт і сервіс.... чому люди живучи у приватному секторі самі і за свій кошт будують, ремонтують, облаштовують та підтримують в чистоті свої обійстя? беріть приклад зажерливі мешканці халявок. вам дали житло, так майте совість довести його до пуття! З.І. не спорю, є і вийнятки серед власників таких і таких будівель.... я загалом в шоці((
Ізя Мендельштайн Показати IP 1 Лютого 2012 20:24
от якби нам євреям віддали цей будинок, ми б з нього зробили б туристичну мекку україни. а замок знесли б і построїли великий супермаркет.
химера Показати IP 2 Лютого 2012 09:19
Ось нещодавно побавав в старій частині Німеччини, таке собі містечко Мюльталь.Мені німець показував будинок,який придбав ,як вище пишуть за копійки.А сам будинок збудований десь у 18-ст.Умова одна,в середині проводиш капітальний ремонт на власний розсуд,а зовні з дотриманням архітектурних вимог.І ніхто не ставить зайвих питань,а нас привчили бати "ДІДАМИ".КАЙТЕСЯ!
дід Опанас Показати IP 2 Лютого 2012 09:40
як можна вимагати щоб ремонтували приватну власність навіть якщо це памятка ? що там всі інваліди нерухомі живуть. Де ви бачили щоб будинок роками не ремонтували.Пройдіться вулицями міста де стоять власні будинки і повчіться У людей.Повстидалися б 4 власники а елементарно порядку у дворі не наведуть.Поприбирайте навесні хоч перед Паскою за собою .А міська рада що не може їх заставити прибирати той мотлох- то ж вони його туди натаскали. Завалиться будинок- будете бомжами і так вам і треба-безрукі безпорадні зажерливі і ліниві власники .
Стефан Показати IP 2 Лютого 2012 10:33
Жертири і с...и під себе тільки можуть, а не порядок наводити! Ледарство, туніядство - перший крок на бомжарню!
справедливий Показати IP 2 Лютого 2012 14:33
а чого цих бомжар( бо власниками їх назвати ну ніяк не можна) не притягають до відповідальності за таку "експлуатацію" історичної споруди? Квартири їм подавай- а хто з вами зхоче жити по сусідству .як ви єлементарно у нужнику своєму порядок не тримаєте.
Ніна Показати IP 7 Лютого 2012 18:08
Час від часу в Луцьку з"являються подібні "химери". Тільки нещодавно почалися будівельні роботи на місці кутового будинку на вулиці Словацького, 7 недалеко від одного з корпусів ВОДТРК. До того часу власник будинку, Ігор Горбач, добрий десяток літ страхав перехожих похмурою руїною з повибиваними шибами і забитими вхідними дверима. Друге таке страхіття - згорілий будинок по вул.Лесі Українки. Чи взагалі якось регулюється державою питання догляду власників за зовнішнім виглядом і технічним станом приватних будинків на центральних вулицях і площах міст?
колічка Показати IP 8 Травня 2012 19:38
а ви шановний пане використали ілюстрацію з книги і напевно ж просили дозволу -хі-хі ! авторського права ще не відмінили!!
ну-ну Показати IP 8 Травня 2012 19:44
хоча б посилання на ілюстрацію написав! скрізь суцільні розумники

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus