USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Ковельчан навчали ефективному енергоменеджменту

26 Березня 2009 18:42

Про ефективність запровадження енергоменеджменту в будівлях бюджетних установ розповіли ковельчанам посадовці Львівської та Луцької міських рад. Про це «Волинським Новинам» повідомили у Ковельському міськвиконкомі.

У Ковелі теж розпочали цю роботу. Торік місто стало членом асоціації «Енергоефективні міста України», яка активно працює над розв’язанням проблем енергозабезпечення.
На семінар з актуального питання у Ковельський культурно-просвітницький центр прибули керівники та спеціалісти місцевої влади та бюджетної сфери. Відкриваючи його, міський голова Сергій Кошарук наголосив, аби вживати конкретних заходів із енергозбереження, маємо знати реальний стан речей і можливості стосовно енергоспоживання у кожній установі.
Саме таке призначення енергоменедженту, який не потребує особливих фінансових затрат, а на практиці виправдовує себе в українських та європейських містах.
Ведучи мову про політику використання енергоджерел, виконавчий директор асоціації Анатолій Копець наголосив, що кожному місту, в тому числі і Ковелю, сьогодні потрібна політика сталого енергетичного розвитку та професійні кадри.
Стосовно першого моменту, за його переконанням, у міста хороші перспективи. Адже нещодавно у Брюсселі ковельський мер став підписантом Угоди міських голів, яка дає доступ до кращих закордонних практик, відкриває можливості отримати фінансові вливання для запровадження енергозберігаючих технологій.
Енергоменеджери Львівської та Луцької міських рад Мар’яна Бохонко й Олександр Дей поділилися досвідом впровадження системи моніторингу за використанням всіх видів енергоресурсів в будівлях бюджетних установ за програмою «Енергоплан».
Нині у цих містах мають детальну щомісячну інформацію щодо споживання газу, електроенергії, тепла, води по кожній бюджетній установі, знають особливо затратні об\'єкти і працюють щодо поліпшення ситуації на них. На основі отриманих даних моніторингу для кожної установи встановлюються щомісячні ліміти на енергоресурси, які щомісячно фінансуються з міського бюджету.
Такий підхід дозволив за рік у Львові зекономити понад 2,5 мільйона гривень. Заощаджені установами кошти, як матеріальна винагорода, спрямовуються їм на господарські потреби. Напрацювання львів’ян високо оцінені на європейському рівні. Грошову допомогу на здійснення енергозберігаючих заходів надав їм і американський благодійний фонд. Тож є підстави стверджувати, що практика варта наслідування та буде результативною і у Ковелі.
Енергоменеджери із Луцька, Львова, Нововолинська, Хмільника провели із відповідальними працівниками бюджетних установ Ковеля у спеціалізованій школі №3 практичні заняття у рамках комп’ютерної  програми «Енергоплан».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus