USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лічильники газу: безплатно, але невигідно

11 Червня 2015 11:45
Пiсля подорожчання газу люди вже не квапляться встановлювати лiчильники. Чому? Кажуть, елементарна математика. Про це інформують наші столичні колеги з видання Експрес.

"З травня газ для населення подорожчав в 5,5 рази. Ранiше щомiсяця сплачував 5 - 6 гривень, нинi отримав квитанцiю на понад 39. Та навiть якщо пiдвищать тарифи, лiчильник не встановлюватиму. Зайвий клопiт та жодної економiї. Навпаки, платитимемо втричi бiльше, нiж нинi. Ми з дружиною використовуємо газ лише для приготування їжi, - пояснює пенсiонер Василь Лакатош. - Пiдрахував, у скiльки обiйдеться встановити газовий лiчильник. Якщо купувати прилад i сплатити за встановлення - понад 3,5 тис. грн. За умови, що людина витрачає половину встановленої норми газу, а це 1,5 куб. м/мiс. на одного пожильця, для сiм'ї з трьох чоловiк термiн окупностi приладу - понад 9 рокiв. А для нас iз дружиною - понад 15! Отже, навiть дармовий лiчильник нам встановлювати невигiдно. Вчора спiвробiтники облгазу обходили квартири в багатоповерхiвках нашої вулицi. Та бiльшiсть наших сусiдiв вiдмовилася встановити лiчильники. Навiщо платити бiльше?".

Облгаз видiлив на встановлення побутових лiчильникiв газу понад 1,6 мiльйона гривень. Та власники квартир не поспiшають облаштовувати помешкання навiть дармовими лiчильниками. Люди пiдрахували, що згідно з чинними нормами без лiчильника за газ сплачують у 3 - 5 разiв менше.

"Минулого тижня вiдвiдали понад 100 помешкань, та встановили лише 16 лiчильникiв. Здебiльшого нашi спiвробiтники наражаються на спротив, - каже iнженер з органiзацiї керування виробництвом сервiсного центру з газифiкацiї обленерго Ростислав Винник. - Однi кажуть, буцiмто орендують житло, iншi, вже власники, - що у квартирi нiхто не проживає. А дехто взагалi не вiдчиняє дверей. Вiдмови людей пояснити просто.

З 6 травня 2015 року запровадили новi норми споживання газу: 3 куб. м газу на мiсяць на людину для квартир з гарячим водопостачанням, 4,5 куб. м - для тих, хто грiє воду на газовiй плитi, i 9 куб. м - для людей, що мають плиту та газовий водонагрiвач. Вони значно меншi за фактичнi витрати споживачiв. Якщо в помешканнi встановлено лiчильник, маючи лише плиту, платитимуть за газ понад 215 гривень, а плита й колонка обiйдуться вчетверо бiльше. Та без лiчильника така родина за газ сплатить 162 та 320 гривень вiдповiдно. От i виходить, що споживач, який законослухняно, ще й за власний кошт встановив лiчильник, сплатить сьогоднi за газ бiльше, нiж той, що уникає зустрiчi з працiвниками газопостачальної структури".

В Українi нинi лише кожна четверта квартира облаштована лiчильником газу. Та через 2,5 року в кожнiй українськiй оселi буде лiчильник, iнакше власниковi доведеться вiдмовитися вiд газу. За задумом уряду, квартири i будинки, в яких газ використовують для пiдiгрiвання води та приготування їжi, мають бути оснащенi лiчильниками безплатно до 1 сiчня 2016 року. А для тих, хто газ використовує тiльки для приготування їжi, - до 1 сiчня 2018-го. Та в профiльному мiнiстерствi визнають: програма досi буксує. I грошей бракує, а тепер ще й люди чинять опiр.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
11 Показати IP 11 Червня 2015 12:35
"Пiсля подорожчання газу люди вже не квапляться встановлювати лiчильники. Чому? Кажуть, елементарна математика. " а облгази через елементарне знання людської натури не спішать теж їх ставити. Через деякий час скажуть - бачте - люди самі не хочуть ставити лічильники, ми не винні. І тоді міністерство плюне і поверне тарифи до тих які були раніше - без лічильників платимо багато, з лічильниками - тільки по лічильнику. Да, крім того що облгази будуть знову приписувати газ на людей без лічильників, безплатно поставити їх вже не вийде.
Оля Показати IP 11 Червня 2015 12:49
Особисто дзвонила в газову службу і питала за лічильники вони сказали 3000 тисяч разом з установкою, а безоплатно тільки у кого колонка, або котел.Ніхто безоплатно не ставить-це все дурна мова
Хвєдя Показати IP 11 Червня 2015 13:14
"Якщо в помешканнi встановлено лiчильник, маючи лише плиту, платитимуть за газ понад 215 гривень..." Передостанній абзац видерли невідомо звідки. Якщо в помешканнi встановлено лiчильник - платять за спожитий газ згідно показників лічильника!
1601 до Хвєдя Показати IP 12 Червня 2015 09:00
Я це теж не зрозуміла звідки це написано і чому саме 215 грн.?
Дьодік Показати IP 11 Червня 2015 13:20
Банда Волиньгаз має бути ліквідована.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus