USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.95

Як луцькі лікарі ставитимуть діагнози

13 Лютого 2014 19:00
Луцькі медики мають право ставити остаточний діагноз пацієнтам тільки після того, як останні здадуть усі необхідні лабораторні та інструментальні аналізи.

Про це у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини повідомив начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федір Кошель.

Так, відтепер, аби уникнути хибного діагнозу медики направлятимуть власних пацієнтів не лише на загальні аналізи (крові та сечі), а й на інструментальні, такі як МРТ, УЗД, комп’ютерна томографія та інші. Ці аналізи - платні, однак аби лікар поставив точний діагноз, і, як наслідкок, призначив ефективне лікування, хворому доведеться заплатити чималі кошти. Адже, зі слів головного медика Луцька, обслуговування дороговартісної апаратури та витратні матеріали коштують чималих грошей.

До прикладу, обслуговування МРТ у Луцькій міській лікарні за рік вартує 830 тисяч гривень (разом із витратними матеріалами - до мільйона гривень), сервісне обслуговування томографа обходиться медустановам у 500 тисяч, літотриптера (пристрою, що роздроблює камінці у нирках) - понад 200 тисяч гривень. А ще ж потрібно розрахуватися за журнали, бланки, папір, метрологію, миючі засоби (для прання білизни). Та ж сама проблема стосується і поточного ремонту приміщень та питань радіаційної безпеки. І на це все держава не виділяє жодних коштів.

«Виходить так, що виручена сума пішла на обслуговування апарату, доходу лікарня не має ніякого, тим більше, що багато людей пільгових категорій обстежуються. Отже, без грошей не можна нічого зробити, але і платити людям такі гроші - викликає незадоволення», - сказав посадовець під час оперативної наради у стінах мерії 11 лютого.

Також він оприлюднив реальну вартість таких життєво-необхідних лабораторних досліджень, як загальний аналіз крові - 5,50 гривні та аналіз сечі – 6,54 гривні.

«Українська медицина повинна жити за принципом: лікар має право поставити діагноз тільки згідно з лабораторними дослідженнями», - наголосив головний медик Луцька.

Зі слів Федора Кошеля, в усіх цивілізованих країнах лікарі спочатку складають план обстеження пацієнта. Він вважає, що від таких правил відходити не можна, оскільки уся Європа дотримується саме таких принципів роботи. Існують певні державні стандарти, згідно яких по кожній хворобі існує обов'язковий перелік необхідний обстежень.

До слова, томографію у Луцькій міській клінічній лікарні дітям до 5 років роблять безкоштовно, після 5 років – платять лише за плівку.

Довідково:

Магнітно-резонансна томографія, МРТ (англ. Magnetic resonance tomography, MRT або англ. Magnetic resonance imaging, MRI) — це метод медичної візуалізації з використанням фізичного явища ядерного магнітного резонансу, який використовується для детального зображення внутрішніх структур організму. Цей метод дозволяє одержати висококонтрастне зображення тканин тіла, і тому знаходить широке застосування у візуалізації тканин мозку, серця, м'язів, а також новоутворень, порівняно з іншими методами медичної візуалізації (такими, наприклад, як комп'ютерна томографія чи рентгенографія).

Комп'ютерна томографія, часто скорочується до КТ — в широкому сенсі, синонім терміна томографія (оскільки всі сучасні томографічні методи реалізуються за допомогою комп'ютерної техніки). У вузькому сенсі (в якому вживається значно частіше), синонім терміна рентгенівська комп'ютерна томографія, оскільки саме цей метод поклав початок сучасної томографії.

Рентгенівська комп'ютерна томографія — томографічний метод дослідження внутрішніх органів людини із використанням рентгенівського випромінювання.
Ультразвукове́ дослі́дження (синоніми: УЗД, ехографія, ультрасонографія) — діагностична процедура, що пов'язана з використанням ультразвуку для отримання даних про акустичні властивості живих тканин чи про характер току крові в судинах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
то андони Показати IP 13 Лютого 2014 19:23
кошель разом із головними лікарями пох... аналізи платні. а конституція гарантує безоплатність.
Пацієнт Показати IP 13 Лютого 2014 19:31
Років 20 тому, коли лікарі ще були не з купленими дипломами, а думали як швидше вилікувати, а не довше лікувати та побільше виписати ліків із своєї аптеки, то діагноз ПРАВИЛЬНИЙ могли поставити без томографів-сонографів і вилікувати одним аспірином і зеленкою.
Дохтур до Пацієнт Показати IP 13 Лютого 2014 19:40
Свої аптеки - це вчорашній день нашої медицини. Зараз сама тема - свої центри аналізів. На яку суму вам написати аналізів?
Лікар Показати IP 13 Лютого 2014 19:31
Все це бред сивої кобили,аби здерти з пацієнтів побільше грошей.До кожного пацієнта --індивідуальний підхід і лікуючий лікар індивідуально вирішує об"єм обстежень у кожному конкретному випадку,а це дурацьке адміністрування не що інше,як "розводка" людей на гроші .Але-рівень "профффесіоналізму" нинішніх очільників від медицини практично всіх рівнів,як очевидно-нижче плінтуса.Не думав,що так можна деградувати на адміністративних посадах.
Дядько Показати IP 13 Лютого 2014 19:54
А нафіга ті лікарі разом з аналізами якщо в аптеці самі і випишуть і продадуть ліки. Причому штук 20 від однієї хвороби. Або ще по телевізору з реклами можна лікуватись.
Лучанка до Дядько Показати IP 13 Лютого 2014 20:57
Ой насміялась! Дядько поцілив точно - не в брову, а в око! Так, дуже вже ми навчились лікуватись по рекламі ліків по телебаченню. А ще додайте, що зараз багато хто ставить собі діагноз і лікується по Інтернету - дешево і гарно!! Я не лікар, а тому мене дуже подивував коментар "лікаря". Звичайно лікуючий лікар сам визначит ступінь обстеження пацієнта, а тому де ви побачили у інформації Ф.Кошеля, що всім нав*язується дороговартісне обстеження. Він проінформував про ті можливості діагностики, що є в місті і зауважив, що ці обстеження платні. Вартість лабораторних обстежень (комплекс: кров, сеча) в поліклініці №1 міста - 36 грн. Думаю, що це не дорого. За УЗІ - взагалі добровільні пожертви. Кожен сам повинен оцінювати стан свого самопочуття і вибирати якому обсягу діагностики свого захворювання він надасть перевагу. Однак і від лікарів хотілося б мати адекватну підтримку хворого і не приписувати ДОРОГИХ ліків, коли є аналоги вітчизняних, дешевших; не призначати ДОРОГИХ аналізів у приватних лабораторіях, якщо їх можна отримати в державній лікувальній установі!
спілка докторів Показати IP 13 Лютого 2014 20:54
багатий доктор і навчанний краще доктора якому ні пацієнти не даржава не платить. у Львові навчені платити доктори вивчені, місць сімейного лікаря у Львові не знайдеш. у нас ви не себе не любите, не лікарів. а жлобство закінчилось тим що у сімейних лікарях лише пенсіонери роблять яким ви лише робота. і вчились вони востаннє років із 10 тому, як не більше. а молодь ви не зацікавлюєте. замість того щоб жлобити далі без питань несіть гроші і так кожен. і буде конкуренція. і не буде калік пенсіонерів а будуть митці за яких ви самі заплатите.
Лучанка до спілка докторів Показати IP 13 Лютого 2014 21:00
Якщо ви "спілка ДОКТОРІВ" (а не "лікарів") то не пишіть як в рецептах - нічого не прочитаєш і не зрозумієш! Самі хоч прочитайте, що ви написали!! За що вам таким "спеціалістам" безграмотним платити!!
хе до Лучанка Показати IP 14 Лютого 2014 06:28
Судячи по +... платити за консультацію лікарям передам всім що у Луцьку живуть одні жлоби, які звикли все на шару. так у Чернігові немає грошей хєрню якусь назначать.)))
Лучанка до хе Показати IP 14 Лютого 2014 09:45
Нічого не зрозуміла! Ви що не українець? Немає ніякого ЗРОЗУМІЛОГО ЛОГІЧНОГО змісту у вашому коментарі, а тому і відповісти конкретно важко. Проте спробую. Ви що, хочете щоб вам за консультацію платили? А зарплату ви за що отримуєте? Не влаштовує державна робота - відкривайте свій приватний кабінет і гребіть гроші лопатою, назначаючи всяку "хєрню" тепер уже за гроші! Адже ви всерівно нічого крім "грошей" не бачите!
мерс до Лучанка Показати IP 27 Січня 2015 11:02
глупа баба
Лучанка Показати IP 13 Лютого 2014 22:03
кошель десь головою вдарився? хай йому томографію за 1000 грн зроблять та колоноскопію за 800, може попуститься.
Лучанин Показати IP 13 Лютого 2014 22:27
А давайте но пошлемо Кошелька на ПЕНСІЮ. Може щось і покращиться в м.Луцьку. Їх частіше треба змінювати, а не слухати їхню болтовню.
пацієнт до Лучанин Показати IP 13 Лютого 2014 22:47
ну пошлемо його на пенсію \хоча сумнівно\, і що в медиків гроші на плівку і реактиви і ліки нам появляться, що б ми на халяву лічились? я знаю, що лікуватись даром це даром лікуватись. я годен заплатити но хочу знати за що. а вилікують годен подякувати.
Де правда Показати IP 14 Лютого 2014 00:13
Згідна іти на обстеження, якщо є в цьому потреба. А коли лікарі працюють на аптеки та різні центри, то хай Бог милує. Не сумніваюсь, що є порядні лікарі, які просто так не будуть направляти в центри їх керівників, але таких порядних дуже малий відсоток. Сумно жити з такими керівниками і важко.Пам'ятаймо про вічність, там все стане на свої місця.
Rh(+) до Де правда Показати IP 14 Лютого 2014 13:44
... не лікуй безкоштовно! Той, хто лікується безкоштовно з часом перестає дбати про своє здоровя, а той хто лікує безкоштовно з часом перестає дбати про результати своєї роботи.... Гіпократ
До Rh (+) Показати IP 14 Лютого 2014 17:57
... той хто лікує безкоштовно з часом перестає дбати про результати своєї роботи... . Добре Вам розуміти, що краще мати платну медицину, де все йде в державу, а не в кишеню лікарю. Бачите різницю,ви наш шановний. Де взяти людям з села для Вас милих за Вашу роботу платити. Ви ж отримуєте зарплатню. Медикаменти я згідна купляти за власні кошти...Так, що не думайте, що заспокоїте і очистите свою совість. Пам'ятаймо про вічність, там все стане на свої місця.
Rh(+) до До Rh (+) Показати IP 14 Лютого 2014 23:52
Шановна! Що значить згідна купляти? Не купуйте. Не лікуйтесь. Або лікуйтесь у безкоштовних лікарів. Що в принципі одне і теж. А ще моліться, це теж безкоштовно, і можливо Бог вирішить дати вам здоровя.
ман Показати IP 20 Березня 2014 19:25
Коли ви дурні нарешті зрозумієте, що гроші мають іти в державу, а не в кишені хабарників. А ще хочете пенсії і соціальні гарантії. Убогі ви мізками і душею.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus