USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Людино, хто ти є?» – митрополит Михаїл про форму та зміст посту

24 Лютого 2015 12:27
Під час проповіді в луцькому кафедральному соборі митрополит Луцький і Волинський Михаїл звернув чільну увагу вірян на на поняття самовизначення і правдолюбства, зокрема, під час посту.

Про це повідомили у прес-службі волинської єпархії.

«Даремно згадувати ім’я Боже, коли немає дії. „Віра без діл мертва“. Піст – це не те, що я їм, як і скільки. Важливо не їсти ближнього свого! Можна не вживати м’яса, а кожен день скандалити в квартирі, сваритися, бити в церкві поклони, мовчки лягти спати, а всім казати „я пощуся“», – повідав громаді митрополит.

Щодо цього високопреосвященний зауважив: часто люди виконують ряд речей, «бо так треба», тобто не надають їм правильного значення. Він закликав кожного бути відвертим перш за все перед собою: «Людино, хто ти є? Християнин, який ти є? Ти осіняєш себе хресним знаменням механічно чи ти згадуєш розп’ятого Ісуса Христа, Його шлях і страждання, все, що пройшов Він, аби навернути тебе до Бога?»

З амвона того вечора лунало чимало запитань і кожне з них заслуговувало на відповідь – перш за все кожного самому собі. «Недостатньо ходити щонеділі до церкви і вчасно поститися. Якщо немає любові у серці твоєму, якщо ти не можеш простити, то даремне все решта. Ми ж просимо у Бога простити нам провини наші, „як і ми прощаєм винуватцям нашим“. Треба навчитися любити і шанувати людину, яка поряд із вами, вашого ближнього, таким, яким він є. Тоді ми по-справжньому зможемо полюбити співгромадян і Україну, тоді ми воістину є учні Христові».

Владика Михаїл звертається до кожного з нас: «Що я повинен змінити в собі й житті моєму?». Церква закликає прийняти піст як особливі дні, що сприяють покаянню і вираженню добрих почуттів. «Згадаймо слова Йоана Золотоустого: „Ті, що постилися, і ті, що не постилися, – звеселіться сьогодні!“. Тобто відчуття радості Паски. Хто як може – у кожного свій подвиг і своє обмеження».

Особливо переконливо звучала історія про те, як до старого і немічного Йоана Богослова прийшли новонавернені християни, котрі хотіли почути від нього про Господа й отримати поради. Що ж їм відповів угодник? «Діти, любіть одне одного», – всього лише декілька слів. Здивованим вірянам святий додав: «Оце навчіться – і зрозумієте все решту».

«До чого закликають нас ці слова? – звернувся до парафіян митрополит Луцький і Волинський. – Не просто до прощення, а переосмислення, усвідомлення, хто ти в цьому світі, ким ти себе уявляєш, що ти чиниш і куди ти рухаєшся».

22 лютого 2015 р. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Світлина інформаційної служби єпархії.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
123 Показати IP 24 Лютого 2015 13:02
Миша-не каноничный "архиерей"
Лучанка Показати IP 24 Лютого 2015 13:18
Не хаміть. Що Ви знаєте про канонізацію? В такий важкий час пора вже задуматись і прийти до віри. Кожний народ повинен мати свою церкву, а не служити МОСКВІ ((патріарху Кирилу (як Ви пишете Канонічна). Навіть монахи наклали анафему на Кирила))
Анонім до Лучанка Показати IP 24 Лютого 2015 14:39
можна спитати... які саме монахи ??? чи фейки за реальність вже сприймаєте...
Лучанка до Анонім Показати IP 24 Лютого 2015 15:05
Реальність, всі церкви зібрались і молились за мир в Україні. Де був московський? Чому не прийшли?
143 до Лучанка Показати IP 24 Лютого 2015 16:03
мда... далеко ви зайшли мадам... .. погугли в інеті і подивися як моляться в пятій колоні, як ви тут кажете... і хто перший став на коліна за мир в Україні... і може прозрієш..
Лучанка до 143 Показати IP 24 Лютого 2015 16:07
Напевно Ваш Кирило
Анонім до Лучанка Показати IP 24 Лютого 2015 16:19
В УПЦ (московского патриархата) каждое восресенье люди на коленях совершают молебен за Украину и ее воинство. И ящики для пожертвований стоят. Так что вы зря. Часто Вы на этом сайте принимаете участие в обсуждении тем, поэтому не могли не читать новость о том, как священники УПЦ МП Волынской епархии освобождают наших пленных солдат, едут туда, на восток, участвуют в переговорах. Вот буквально вчера Волинські новини писали об этом. Так зачем же напраслину возводить на церковь?
світло до Анонім Показати IP 22 Серпня 2016 20:27
лукавому, в "советской церкви" сталінського розливу 1943 року молебні виголошуються "за великого гаспадина, атца нашего" (тобто їхнього луган донов), "за страну нашу (без імені) и воинства ея" - НЕ за Україну, відповідно за воїнство Московського улусу Золотої Орди. А зібрані гроші передають своїм "саатечиственикам" - сепарам-терористам.
Анонім до Лучанка Показати IP 24 Лютого 2015 16:13
На патриарха Кирилла анафему никто не накладывал. Это очень страшный церковный инструмент, применяется в очень крайних случаях, есть целая каноническая процедура по его применению, просто монахи не могут этого сделать. Так что что-то Вы напутали.
догма Показати IP 24 Лютого 2015 13:23
служіть не служіть,все одно останетесь рабами
Свєта Показати IP 24 Лютого 2015 13:26
Було б добре, шоб в тому всьому було поменше політики, бо Михаїл без цього ну ніяк.
Лучанка до Свєта Показати IP 24 Лютого 2015 14:21
В соборі не питають де ти хрещений і моляться за всіх, якщо вже так. І не називають російську церкву театром. Бог один для всіх.
Анонім Показати IP 24 Лютого 2015 15:29
Політикан.Про пісні страви ні слова.По його вигляду і його промовах видно,що він далекий від істинного життя священника.Гладкий та блискучий до непристойності.
Лучанка до Анонім Показати IP 24 Лютого 2015 15:41
А я ж дивлюсь Ніфонт так постить, що бідолаха аж світиться, такий худий,,,,,,,,,,,,, СЛАВА УКРАЇНІ!!!!!
Анонім до Лучанка Показати IP 24 Лютого 2015 15:59
яке ти маєш право "постниця " таке говорити.... а набряки від сердевої недостатності і щось подібне по причинах хвороби серця чула??? чи лишень ось так язиком ляпати... Перш ніж осуджувати... подивись на себе... якщо хочеш тут і інеті вилядати людиною....
Лучанка до Анонім Показати IP 24 Лютого 2015 16:05
А яке ти маєш право???!! Полюби ближнього свого. А то Ви поділили на канонічних і не канонічних. Яке маєш право писати про Владику!!!!!! На себе подивись.
Анонім до Лучанка Показати IP 24 Лютого 2015 16:09
ти б на себе глянула " канонічна".... "любов "від тебе аж пре... живота рве... мож від владики гривники за коменти отримуєш?? чи грамотку дасть ??
догма Показати IP 24 Лютого 2015 16:14
да,браття-українці..ану,хто кого?і через що-через штучно надуману релігію?Найліпший бог -ваша совість,лишіть всіх Ніфонтів-Михайлів без зарібку-в собі шукайте божу іскру!
888 до догма Показати IP 24 Лютого 2015 16:21
для загального розвитку: реєстрація шлюбу відбувається у ЗАГСІ( це орган визн. законом)... трійка людей зробила собі свій ЗАГС( ну і робить все як справжній... папірці і печатки..процедура та ж сама)....і існують собі в природі.. ну і що... ??? в першому- по документах все законно, а ті що створили самі собі... кажуть всім і все.. що вони такі ж... Тільки я йду... в справжній ЗАГС... а тебе хай далі дурять....
догма Показати IP 24 Лютого 2015 16:58
та видно кріпаку ,куди ти вже зайшов
мішка Показати IP 24 Лютого 2015 19:12
а шо то за павер-рейнжер?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus