USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Лучанка не може приватизувати землю, якою користується півстоліття

24 Вересня 2019 17:14
Понад десятиліття лучанка Галина Новосад намагається приватизувати земельну ділянку в центральній частині міста, однак «віз і нині там» - через тяганину з документацією землю у власність не надають, але й забрати з користування також не можуть. Жінка вбачає у ситуації, що склалася, корисливі інтереси бізнесменів та посадовців, однак в управлінні земельних ресурсів кажуть, що причиною постійних відмов є неналежним чином підготовлена документація.

Вже вкотре спірне питання розглядали під час засідання постійної комісії міської ради з питань земельних відносин та земельного кадастру сьогодні, 24 вересня.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що історія з цією землею сягає ще 50-х років 20 століття. Тоді на вулиці Садовій (нині Винниченка, 53) в одному будинку жили четверо квартирантів. Подібні спільні будівлі свого часу були доволі поширеним явищем. У одній з квартир мешкала родина Стокаліч, про що свідчить витяг з Генерального плану, датованого 1954 роком. Коли в Україні розпочалася приватизація, родина вирішила зробити як і їхні сусіди: приватизувати ділянку, якою вони користувалися. Об’єдналися вони з однією сусідкою – Ларисою Супоровською. Якщо об’єднати ці дві ділянки під господарствами, виходило менше 10 соток на дві родини (хоча стільки передбачено законодавством для одного). Володимир Стокаліч та Лариса Супоровська написали заяву на надання в оренду земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. Питання у Луцькій міській раді розглядали у жовтні 2006 року, і надали Стокалічу та Супоровській в оренду ділянку площею 0,08 гектара. Однак, у березні 2007 року з невідомих причин, депутати прийняли рішення внести зміни в згадане рішення: замість 0,08 гектара двом господарствам надали 504 метри квадратних землі.

Щоправда, довгий час цієї зміни лучани не зауважували. Вони отримали державний акт на право власності на земельну ділянку і думали, що ділянка, якою вони користуються – їхня. Утім, одного разу дружина Володимира Стокаліча – Галина Новосад - вирішила привести до ладу документи. І лише тоді лучани виявили, що володіють не 10 сотками, а лише 5-ма: по 2,5 сотки на кожного.
26 квітня 2012 року депутати Луцької міської ради проголосували за проект рішення Про надання громадянці Новосад дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. Цим документом обранці громади дали дозвіл розробити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність Галині Новосад. Це була так звана «перша сесія».

Зазвичай рішення про надання у власність («друга сесія») має прийматися автоматично, якщо рішення проходить під час «першої сесії». Однак, під час 72 сесії міськради, 25 березня, проект рішення не набрав достатньої кількості голосів. До слова, того дня Галині Новосад виповнилося 55 років. Вона чемно чекала цілий день рішення депутатів і пішла ні з чим. Така тяганина триває уже декілька років.

«Я побачила, що ситуація зайшла в глухий кут, тому знайняла адвоката Миколу Шостака. З його допомогою я виробила проект землеустрою. Опісля разом із адвокатом я подала документи начальнику управління земельних ресурсів міської ради Сергію Шабалі. Але натомість Шабала сказав, що підписувати нічого не буде. Я виготовила купу документів на Ковельській, 1. Я найняла адвоката, бо я не в силах ходити сюди стільки років. Неодноразово ми з вами спілкувалися. Я хочу добитися конкретної відповіді – або «так», або «ні». Вже або нехай нададуть мені мою ділянку, або заберуть», - звернулася до депутатів жінка сьогодні, 24 вересня.

Вона зазначила, що й наразі мешкає разом зі своїм чоловіком на Винниченка, 53, де, власне, й знаходиться вищезгадана земельна ділянка.

«Цією землею користувалися наші діти, і батьки. А тепер на ній побудували офіс. Загородили мені проїзд, я не маю як ходити, до власної оселі я лізу горбком», - каже жінка.
Вислухавши лучанку, голова комісії Олександр Козлюк поцікавився у неї, чи має жінка офіційну відмову від управління земельних ресурсів.

На це пані Галина відповіла, що жодної офіційної відмови, а тим паче задокументованої, їй не надали, натомість, зі слів лучанки, посадовці відповідних структур відмовляються підписувати її документи в усній формі:

«Я була неодноразово в головного архітектора, він постійно мені відмовляє, мовляв, підписувати не буде, бо все не так. І там не так, і тут не так. Була одна, друга, третя сесія – і результатів нуль. Після цього я найняла адвоката», - розповіла Галина Новосад, однак зазначила, що крайній раз зверталася до депутатів у 2015 році – мовляв, більше не мала сил боротися з остійними відписками.

Вислухавши жінку, голова комісії Олександр Козлюк порекомендував їй подати усі документи, оформивши їх належним чином в ЦНАПі:

«Якщо будуть зауваження, ви їх виправляйте, бо в іншому випадку отримаєте аргументовану відмову. Через тиждень вам буде витяг з протоколу «рекомендації», згідно із цими рекомендаціями ви й внесете правки у документацію. І лише після цього ми зможемо повторно подати питання на розгляд сесії», - зазначив депутат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Виборець Показати IP 24 Вересня 2019 21:04
Все якраз в тему ! Півстоліття користується без документів - то раз ! Є спокуса прихопити земельку і продати під забудову - два. Депутати в'іхали, шо є можливість "замутіть" і шось може вигорить - то є три. Но є проблємка - всі ті розводи легко читаються. А Земельний кодекс і генплан міста так просто не обійдеш. Так шо, панове, з того роя не буде ... ! Або якшо хтось встане і скаже, то зразу і сяде !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus