USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Лучани будуть дуже здивовані, дізнавшись, які бойові завдання ми виконували», – Олександр Тиводар про фінансування та місію батальйону «Луцьк»

15 Квітня 2022 13:18
1 березня у Луцькій міській територіальній громаді для підтримки безпеки та порядку, виконання бойових завдань з оборони міста й сіл створено батальйон оперативного реагування «Луцьк». На той час громадські формування «Варта порядку», «Національні дружини – Волинь», «Спілка воїнів АТО Волині», «Самооборона Волині» мобілізували підрозділ з півтори тисячі підготовлених, злагоджених, озброєних та з бойовим досвідом бійців, з яких і утворили зведений батальйон оперативного реагування. А очолив батальйон керівник ГФ «Варта порядку», військовий з досвідом, підполковник Олександр Тиводар.

Нині батальйон оперативного реагування «Луцьк» нараховує вже понад вісім тисяч добровольців та виконує бойові завдання не лише у Луцьку та на Волині, а й у різних точках нашої держави, де відбуваються бойові дії.

В інтерв’ю Інформаційному агентству Волинські Новини командир батальйону «Луцьк» Олександр Тиводар розповів про створення батальйону, фінансування та «зарплату» бійців, а також відповів на критику волинян, які не володіють інформацією про завдання, які виконує батальйон «Луцьк»

Як і коли був створений батальйон «Луцьк»?

Батальйон оперативного реагування «Луцьк» був сформований на початку березня. Він створений наказом командувача Сил територіальної оборони України, бригадного генерала Юрія Галушкіна. Всі бійці батальйону підписали контракти та прийняли присягу. Всі контракти були здані у військкомат відповідно до чинного законодавства. Зазначу, що вже з 24 лютого деякі бійці виконували бойові накази.

Поясніть структуру. Кому напряму підпорядковується ваш батальйон?

Наказом командувача ми підпорядковані територіальній бригаді Волинської області, тобто 100-й бригаді. Ми перебуваємо в оперативному підпорядкування Сил територіальної оборони України, яка входить у структуру Збройних сил України. Наголошу, ми – добровольчий батальйон оперативного реагування Луцької міської територіальної громади. Не плутати з луцьким батальйоном територіальної оборони.

Оскільки батальйон «Луцьк» – формування добровольців, то фінансування для вас не передбачене?

Саме так, фінансування, на жаль, не передбачене. Одяг, елементи захисту, спорядження допомогли закупити народні депутати, зокрема Ігор Палиця, Степан Івахів. Завдяки їхнім зусиллям і забезпечується життєдіяльність та спроможність батальйону. Окрім того, вони забезпечують нас харчуванням, транспортом, паливом, базами проживання. Також нам допомагає голова міської ради Ігор Поліщук та голова ОВА Юрій Погуляйко. Ми зайвого не беремо, передаємо в інші військові частини. Можемо відзвітувати за кожну гривню, яку отримуємо від благодійників.

Ще раз наголошу: оскільки ми добровольці, державного фінансування не отримуємо. Звісно, це треба виправляти. Адже бійці виконують бойові завдання. В нас є лише соціальний захист: тобто якщо під час виконання бойових завдань воїн отримав поранення чи загинув, сім’я буде забезпечена виплатами.
Читати ще: Не лише озброєні, а й захищені: Ігор Палиця закупив для батальйону «Луцьк» майже сотню бронежилетів та засоби зв’язку на понад 2 млн

Які завдання доручають батальйону? Ясна річ, йдеться лише про те, що можна розповідати.

Люди повинні розуміти, що батальйон «Луцьк» – це фактично військова частина, яка була створена у полі. Ми не можемо взяти бійця, одягнути його у бронежилет і каску й сказати, що завтра він іде на передову. Тому щодня відбуваються тренування, ми вивчаємо нове озброєння, яке постійно надходить. Не можна просто взяти зброю і йти воювати. Як і в будь-якій іншій справі, цьому потрібно вчитися.

Зброя дуже дорога, її треба використовувати лише за прямим призначенням, а не просто стріляти в повітря. Наприклад, «Javelin» коштує 72 тисячі доларів, тому кожна ракета має влучати у танк чи засіб бронетехніки. До цього потрібно ставитися дуже відповідально.

Не розумію ось цих диванних експертів, які запитують, чому ми не на передовій. Після війни наш батальйон дасть відповіді кожному: що ми робили, де були, які завдання командування виконували та виконуємо зараз. Наразі діє воєнний стан, тому про ці речі не можна говорити. Лучани будуть дуже здивовані, дізнавшись, які бойові завдання ми виконували.

Читати ще: Ігор Палиця передав бійцям батальйону «Луцьк» шість броньованих вантажівок. Фото

Поясніть детальніше, адже чимало скептиків думають, що увесь склад батальйону «Луцьк» тут, у місті. В яких регіонах виконують завдання ваші воїни?

Наші бійці виконують завдання за межами області, на тих напрямках, куди їх відправляє наше військове командування. Зараз окремі бійці виконують завдання дуже далеко від Волині, але не потрібно забувати, що від Луцька лише 100 кілометрів до кордону з Білоруссю, ця загроза досі існує.

Тому я дивуюся з тих людей, які кажуть, мовляв, для чого їм тут бронежилети та каски. Та добре, що цей захист взагалі є. Люди стоять на бойових постах, вони охороняють стратегічні об’єкти. А якщо прилетить ракета, і у воїна полетить осколок? Ви хотіли б, аби, наприклад, ваш син чи брат був без елементів захисту? Тобто якщо воїни тут, на місці, і в захисному спорядженні, значить воно їм тут потрібно.

Кожен повинен займатися своєю справою, не час для безглуздих суперечок, а тим паче для невиправданого скепсису. Маємо допомагати і підтримувати одне одного.

Скільки коштів потрібно, аби екіпірувати одного бійця?

Лише форма з взуттям коштує близько дев’яти тисяч гривень, не враховуючи термобілизну, рюкзак в цю суму також не входить. Каску можна купити і за 200, і за 600 євро. Нормальний бронежилет коштує до десяти тисяч гривень, плюс 75 євро коштує плитоноска. Тобто орієнтовно ця сума сягатиме 31 тисячі гривень. А ще потрібні рукавиці, наколінники…

Повторюся: екіпірувати бійців нам допомогли нардепи, міська та обласна ради, ОВА. За що ми їм надзвичайно вдячні.
Читати ще: Бійці батальйону «Луцьк» отримали бронежилети та каски від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Фото

Яка чисельність батальйону на сьогодні?

Зараз нас дуже багато, уже понад 8 тисяч. Батальйон – умовне визначення. Тобто ми давно уже виросли до більших масштабів. Навіть не можемо взяти всіх охочих, які непридатні для служби через стан здоров’я. Однак вони можуть тримати зброю у руках, тому в нас дуже великий резерв. А в разі реальної загрози усі ці люди стануть до оборони рідної землі і, я гарантую, дадуть ворогу відсіч.

Що можете сказати волинянам, які дозволяють собі давати певні оцінки, не володіючи усією інформацією?

На війні треба мислити виважено, холоднокровно, спокійно. На війні кожен непродуманий крок і різкий рух може бути фатальним. І це стосується тих людей, які спостерігають за війною з інтернету. Не можна робити поспішних висновків, треба думати. Аби давати чомусь оцінку, треба володіти ситуацією, глибоко вникати, розуміти контекст.

Дай Бог, щоб війна закінчилася якнайшвидше, і ми всім розповімо, чим займався батальйон «Луцьк», які завдання та на яких рубежах виконував.

Лучани, які сплять спокійно, не знають, скільки диверсантів у нас спіймали. Ми дякуємо волонтерам та небайдужим лучанам, які нам допомагають.

Нині нам треба бути як ніколи сильними і єдиними. Ми знаємо, на що йдемо і що нам загрожує, але Україну потрібно захищати. І ми будемо це робити, бо мета у нас єдина – Перемога. І вона неодмінно буде, бо правда за нами.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus