USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.57 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Луцьк 1944 року: звільнення і руїни

30 Жовтня 2022 11:52
У 1944 році радянські війська звільнили Луцьк від нацистів. Після кількарічної окупації з серіями бойових дій місто значною мірою перебувало в руїнах.

Зрозуміло, що радянська пропаганда (в цьому разі доречніше сказати – міфологічний літопис) подала прикрашену картинку, яку сьогоднішні історики схильні відкидати, ґрунтуючись на записах із журналів бойових дій частин радянської армії, які брали участь у тих подіях.

Отже, радянська версія історії, ігноруючи записи журналів бойових дій дивізій власної армії, подає, що звільняючи Луцьк, радянська армія ліквідувала 1600 ворожих вояків у Луцьку, захопивши в них 22 танки та пів сотні гармат. Зі збережених текстів журналів бойових дій випливає, що все було не зовсім так і всі числа треба поділити на 15.
Так, у журналах 2-ї та 7-ї Гвардійських кавалерійських дивізій подано, що під час операції із захоплення Луцька на початку лютого 1944 року було знищено до 130 солдатів противника. Сьогоднішні автори припускають, що ніякого великого бою за Луцьк на було, бо, найімовірніше, «майже всі військові підрозділи вермахту, що мали обороняти Луцьк, у нічні години перейшли мостом на лівий берег Стиру, а спротив надавали дозорні пости та окремі групи, що запізнилися з евакуацією» (О. Лудковський).
З записів бойових журналів можна реконструювати перебіг подій останніх днів січня та перших днів лютого 1944-го біля Луцька.
30 січня 1944 року командир 2-ї Гвардійської кавалерійської дивізії отримав наказ рухатися з Колок на Луцьк через Ківерці й Борохів. Наступного дня відбулися незначні бої, адже противник відійшов без відчутного опору до станції «Ківерці». Там 1 лютого відбулася сутичка, внаслідок якої містечко і станцію було захоплено. Втрати німців (насправді це була 19-та угорська піхотна дивізія, яку використовували в тилу як охоронну, нездатну вести бій з фронтовими військами) становили 200 осіб та багато техніки, зброї, запасів їжі.
Противник підготував Луцьк до оборони, були серйозні протитанкові перешкоди та дротяні загородження, вогневі точки на околицях міста та барикади на вулицях. Нацисти переважно покинули місто перед приходом радянських військ. Вони виставили лише загони, складені з відведених після боїв залишків дивізій, поліцейських полків та частин, а також 19-ї угорської піхотної дивізії.
Близько першої ночі радянські війська зайняли Яровицю, але просування не було легким. Під час спроби подальшого просування вони натикнулися на завзятий опір противника, який займав оборону в кам'яних будинках міста. Блокуючи і обходячи опорні пункти, застосовуючи стрілянину з гармати по важливих вогневих точках, червоноармійці повільно просувалися, борючись із нацистськими автоматниками, які сиділи на горищах будинків. Інші частини військ проривалися через Вульку зі східного напрямку. Зранку центр Луцька було взято. З західної частини міста ворожі війська намагалися вести артилерійський обстріл позицій радянських військ. Страждав і центр міста.
До 12-ї години ще тривали окремі сутички з невеликими групами. Загалом же в результаті цієї операції німецькі окупаційні війська було відсунуто за річку Стир. Втрати серед радянських військ були мінімальні. Вдалося захопити 30 одиниць автомобільної техніки автомашин, 40 возів, одну бронемашину, три мотоцикли, шість складів з продовольством та іншим військовим майном, 30 коней.

Олександр КОТИС
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Точно Показати IP 30 Жовтня 2022 14:40
* В 1944 році радянські війська звільнили Луцьк від нацистів.*. В 2022 *вдячні* діти і внуки звільнених безпідставно ототожнили їх з біснуватим путлером, і *подякували* - розносили пам'ятники, перейменували вулиці.......
Уася до Точно Показати IP 30 Жовтня 2022 16:38
все правильно, це ж не ті рузькі що з фашистами воювали, а іхні нащадки - які самі фашистами стали.
Уася до Точно Показати IP 30 Жовтня 2022 16:40
що значить "безпідставно"? нормально з головою? про Бучу/Ірпінь/Харів - не чув? безпідставно...
До Точно Показати IP 30 Жовтня 2022 17:11
Луцьк звільняли підрозділи, які входили до складу 1-го Українського фронту. В ньому переважали українці. Хіба що вище командування було кремлівське. Не довіряв йося українцям. А щодо перейменувань, то давно пора. Ніщо в місті не повинно нагадувати, що тут колись господарював москаль - споконвічна гидота.
Уасі Показати IP 30 Жовтня 2022 17:42
До чого тут Буча? Логіку вчи.
Уася до Уасі Показати IP 30 Жовтня 2022 23:13
До того, що там якраз нащадки росіян наробили біди
До Котиса Показати IP 30 Жовтня 2022 20:10
По перше дякую. По друге не можу зрозуміти чому в радянській історіграфії, не подавали чомусь взяття Луцька як щось велике чи важливе?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus