USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк і Люблін підписали угоду задля відновлення пам’яток спільної історії

13 Вересня 2018 13:37
Виконком Луцької міської ради та адміністрація міста Любліна підписали угоду про партнерство задля відновлення ключових пам’яток архітектури та організації заходів, покликаних сприяти збереженню та популяризації історико-культурних споруд.

Прес-конференція в рамках проекту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна», який реалізується в межах Програми транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна 2014–2020, відбулася 13 вересня.

Так, спільний проект передбачає ревіталізацію вежі Чарторийських, монастиря єзуїтів із підвалами в Луцьку та готичної вежі в Любліні, облаштування музейних експозицій та благоустрій територій. Тривалість проекту – два роки. Загальний бюджет становить 1,676 мільйона євро, із яких Луцьк отримає 1,034 мільйона. Так луцькі об'єкти виглядають зараз.
Як підкреслив виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, цей проект має дуже важливе значення для обох міст.

«Останнім часом ми багато уваги приділяємо туристичній привабливості нашого міста, проводимо багато заходів, аби популяризувати наші історичні об’єкти. Так, останній День міста Луцька показав, що наші пам’ятки не тільки затребувані, а й цікаві і для мешканців міста, і для туристів», – зауважив Григорій Пустовіт.
Він наголосив, що символічно, що грант у рамках програми виграли саме Луцьк і Люблін, які є містами-партнерами.

«Луцьк і Люблін давно співпрацюють, вони є дуже схожими, попри те, що міста різнять багато речей. Так, нас об’єднує минуле, нас об’єднує сьогодення, і я сподіваюся, що нас об’єднуватиме майбутнє. Також символічно, що ми відновлюватимемо ті пам’ятки, які становлять нашу спільну історію. Це ті об’єкти, які після ревіталізації приваблюватимуть туристів, істориків, адже ми відкриваємо ще одну сторінку нашої прекрасної насиченої історії», – звернув увагу Григорій Пустовіт.

Виконувач повноважень мера Луцька теж підкреслив: «Потрібно відновлювати ті здобутки, які ми маємо, і створювати нові задля наших нащадків. Я не сумніваюся, що наша спільна польсько-українська робота дасть тільки позитивний результат і піде на користь містам Любліну і Луцьку».

Своєю чергою, директор департаменту неінвестиційних проектів адміністрації міста Любліна Кшиштоф Лонтка відзначив, що туризм у Луцьку та Любліні розвивається, однак польське місто-партнер має більший досвід із відновлення своїх пам’яток.

«Ми вже відчуваємо результати попередніх проектів, адже можна чекати різних інвесторів, які створюватимуть нові робочі місця, а можна самому творити об’єкти, куди приїжджатимуть такі люди, як ми, аби відчувати ті емоції, які дарують архітектура, кухня, традиції», – сказав Кшиштоф Лонтка.
Він зауважив, що цікавим є період співпраці над проектом, реалізація якого триватиме в час відзначення 450-річчя підписання Люблінської унії: «Унаслідок цього політичного рішення нас об’єднали в одну державу. Зараз ми також прагнемо бути разом у ЄС. Цей проект – це не тільки інструмент політики добросусідства, а й нагода для Луцька, України загалом, довести Євроспільноті те, що ви готові до вступу».

Кшиштоф Лонтка зазначив, що зараз працює у Харкові, Дніпрі та Кривому Розі, яких, на відміну від Луцька, потрібно вчити залучати грантові кошти.

Перший заступник міського голови Григорій Недопад висловив переконання, що спільний проект буде успішним, а відновлені пам’ятки стануть окрасами Луцька та Любліна.
Керівниця управління туризму та промоції міста Катерина Теліпська пригадала, що саме управління 2016 року стало ініціатором проекту.

«Я радію, що вже сьогодні наша ідея, одна з багатьох, починає реалізовуватися. Старе місто – серце Луцька, однак туристи, які приїжджають до нас, відвідують місто переважно через замок Любарта», – зазначила Катерина Теліпська.
Вона відзначила, що для того, аби туристи затрималися в Луцьку на довший час, необхідно привертати їхню увагу іншими об’єктами. Проект розрахований саме на це. «Він дозволить збільшити час перебування гостей у нашому місті, а також дозволить зберегти спільні історико-культурні пам’ятки», – сказала Катерина Теліпська.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus