USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Луцьк у битві за збереження зелених насаджень: люди проти мерії

8 Липня 2016 10:01
Жителі Луцька, які не жарт стурбовані знищенням зелених насаджень, зібралися діяти. Містяни створили ініціативну групу, до складу якої увійшли юристи, екологи, геологи, фахівці лісогосподарської галузі тощо. Людей об’єднує мета не дозволити міській владі нищити дерева.

Так, цього року у Луцьку за зелені насадження триває справжня «війна». Нагадаємо, минулого тижня комунальники зрізали цілком здорові дерева на вулиці Лесі Українки. Мотивували вони це тим, що має відбутися реконструкція вулиці, а для цього її треба зачистити від зелених насаджень. У дворах, які ремонтуються – також скандали. Плодові дерева, які мешканці висаджували, заради нового асфальту – вирубували.

Вчора, 07 липня, у Луцьку на «вирізаному сквері» по вулиці Лесі Українки зібралося більше десятка лучан, не байдужих до проблеми кронування дерев у місті.

Краєзнавець Ігор Левчук, розповів присутнім про критичні масштаби так званої «чистки» у місті. З його слів, обліку деревини у місті як такого не існує. Адже в ідеалі, кожних п'ять років повинна проводитись інвентаризація насаджень спеціальними підприємствами, з відповідними дозволами та ліцензіями, які повинні давати оцінку відновлюваної вартості, їхньому стану тощо. Нічого подібного міська влада не робить.

Люди бідкалися, мовляв, допроситися, щоб міська рада прислала комунальників, аби зрізати дійсно аварійні дерева, повалені бурею у них в дворах, - практично неможливо, оскільки потрібно збирати комісію, піднімати питання на сесії. А як вирізати проспект Волі – нічого, виявляється, не треба.

«У Луцьку вже зараз прийнято рішення про зрізання 320 дерев на вулиці Данила Галицького, 150 дерев на вулиці Рівненській, 230 дерев по проспекті Волі, 17 дерев зріжуть за кінотеатром Промінь. І це лише те, що загальновідомо», – роз’яснює проблему Ігор Левчук.

Так, у травні цього року до голови фракції «УКРОП» в міськраді Ігоря Поліщука звернулися представники громадської організації «Охорона природи Волині», які обурені способом та масштабами кронування дерев у місті. Зі слів активістів, внаслідок кронування дерев у Луцьку від них залишаються лише «голі» стовбури, що радше нагадують химер. Такі дії призводить не лише до того, що насадження мають неестетичний вигляд, а й втрачають ще й практичну та екологічну функції.

Окремою темою обговорення містян були тіньові схеми використання зрізаних дерев, гілок та пиломатеріалів. Люди переконані, що комунальне підприємство «Парки і сквери міста Луцька» не випадково заплуталось при вказанні точної кількості зрізаної деревини при кронуванні. Зі слів містян, деревина була вивезена на пилорами до підприємців, наближених до міської влади.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, КП «Парки та сквери міста Луцька» надало інформацію, що в результаті глибокого кронування 367 дерев отримали 5,6 метра кубічних гілок (приблизно 1 вантажний автомобіль), і не пояснили цю цифру у відповіді на відповідний запит голови фракції «УКРОП» в міськраді Ігоря Поліщука. Після звернення Ігоря Поліщука в поліцію об’єм зрізаних гілок «збільшився» вдесятеро. Так, на ім’я депутата надійшла відповідь з міськвиконкому за підписом першого заступника Луцького міського голови Тараса Яковлева. У документі вказано, що під час обрізки крон дерев подрібнили на деревну щепу 53,9 метра кубічних гілок, а не 5,6, як це інформувало комунальне підприємство.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ: КРОНУВАННЯ В ЛУЦЬКУ: РІЗНІ ЦИФРИ, А ЕСТЕТИКА ТА ЗАТІНОК НА ДРУГОМУ ПЛАНІ

У розмові лучани згадали також ситуацію із парком імені Лесі Українки. На думку людей, там фактично знищили орнітологічний заказник «Пташиний гай», і трапилось це саме через грубе порушення всіх вимог та норм коронування.

Зі слів Ігоря Левчука, катастрофічні наслідки може мати розгорнуте наразі незаконне будівництво в зоні ландшафтної охорони історико-культурного заповідника, що на вулиці Ковельській, 17, на ділянці, що знаходиться за Інститутом мистецтв.

«То є абсолютно незаконне будівництво, яке лобіює мер Микола Романюк. Адже це зона Луцького водозабору, відповідно до генерального плану міста» - розповідає Ігор Левчук.

У Луцьку ще є багато екологічних проблем, які потрібно вирішити, також є фахівці, спеціалісти та інститути. Проте ніхто з них не б’э на сполох, і все лишається, як є. Тому громадскість підключається до вирішення цих питань самотужки та запрошує усіх, кому є що розповісти, як допомогти, або просто не байдуже – долучитися до ініціативи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Лучанин Показати IP 8 Липня 2016 10:55
Тобто фахівці таки є, якщо добре придивитися. Тепер постає питання як зробити так щоб до влади міста прийшли люди-фахівці, які могли хоч щось зробити для міста та лучан замість цих ненажер. Таке колись можливо?
Лариса, мешканка Луц Показати IP 8 Липня 2016 11:53
Дякую заступнику мера міста пану Яковлеву за співчуття мешканцям будику по проспекту Грушевського 1, які дякуючи йому і депутатам міськради тепер будуть зі своїх вікон насолоджуватись краевидами авто стоянки розважального комплексу Промінь! Це дуже важливо задовільнити бізнес-інтереси депутата Покровського під прикриттям піклування про вихованців місцевого басейну. Тисячна громада найбільшого будинку не потрубує ні свіжого повітря, ні гарного краевиду, а заслуговують лише на загазоване повітря, спостеріганням за крутими авто, п'яними нічними розгулами відвідувачів Версаля, а згодом і не тільки, тому що власник закладу не переймаеться своїми неадекватними кліентами назовні. До яких пір буде продовжуватись така цинічна і брутальна турбота депутатів про мешканців міста.?! Такі кроки міськради створюють благоустрій у кішенях так званої "бізнес еліти міста" ЗАМІСТЬ БЛАГОУСТРОЮ САМОГО МІСТА, ЙОГО МЕШКАНЦІВ ТА ГОСТЕЙ!
Наталя до Лариса, мешканка Луц Показати IP 8 Липня 2016 15:44
Так виходьте на протест, у інтернеті можна домовитись про зустріч, а протестувати треба на вулиці. Подивіться що місто закатують у бітонну бруківку, зникають дерева і клумби з травою, збільшується кількість пилу у повітрі. Романюк собі за містом живе і по травичці ходить, а місті все дурноватою цементною, не якісною бруківкою заклав, бо йому так красіво
Трикаш Показати IP 8 Липня 2016 12:22
Ужас!!! Зелень треба ! НЕ нищіть дерева пані та панове міської ради!
сусід Показати IP 8 Липня 2016 12:49
"230 дерев по проспекті Волі" хтось хоче бабло на деревині підняти? подуріли зовсім чи що
.... Показати IP 8 Липня 2016 12:57
Покровський ,людина яка заробляє гроші на споюванні людей,за кого люди голосують
zbbas Показати IP 8 Липня 2016 13:31
"320 дерев на вулиці Данила Галицького"?????? це при довжині вулиці 750 м. Вже й так раніше різали. Що ж там залишиться?
ги-ги до zbbas Показати IP 8 Липня 2016 17:27
1.Перефразовуючи фразу з відомого радянського мульфільм, скажу так - "Перш ніж зрізати щось непотрібне - треба посадити щось непотрібне ". Покажіть мені таку кількість дерев на вул. Д. Галицького. і якщо якийсь клерк в міськраді чи комунальному підприємстві помилився (свідомо чи й ненавмисно), подавши неправильну цифру у відповіді на дурний депутатський запит - скандал і купа лайливих статей в ЗМІ, а як активісти свідомо говорять маячню - суцільні оплески та хвала. Ще й журналісти не перевіривши і не подумавши розтиражовують, тупо копіюючи текст. Ганьба таким журналістам і таким активістам. 2 Відносно "внаслідок кронування дерев у Луцьку від них залишаються лише «голі» стовбури, що радше нагадують химер" скажу так - практично на всіх центральних вулицях дерева вже були пообрізані таким чином, питання в тому, що для через 2-3 роки після омолодження треба надавати форму кроні, підстригати секатором, садовими ножицями у вигляді кулі, куба конуса чи ін., та повторювати цю процедуру щороку, а для швидкоростучих порід, в т. ч. липи, і тричі на рік. Я так робив в 2010-2012 р.р. в Криму на дачах "бідних" тоді ще українців, а зараз "нищих русских". Це є тяжка і копітка,а відповідно, недешева робота, але вигляд потім казковий. Хоча, судячи з того як місцями пострижені кущі в місті - є фахівці які могли б зробити це і з деревами, мабуть не вистачає бажання влади. 3. "Зі слів містян, деревина була вивезена на пилорами до підприємців, наближених до міської влади" - журналісти , що ви пишете. На пилорами везуть грубі і довгі колоди зі стовбура, тез гнилі та сучків, а не гілки
Наталка Показати IP 8 Липня 2016 14:18
На скільки я знаю, то власник КП «Парки та сквери міста Луцька» відхопив собі розкішний клаптичок землі у парковій зоні біля Сапалаївки, що за готелем "Профспілковий". Ошатний будиночок потопає у зелені. Річка і парк дарують прохолоду та милують око його власнику. Віддаленість від дороги, щебіт пташок - робить життя приємним та комфортним навіть у межах міста...та не всім так щастить! Саме ця людина перетворює на пекло життя тисяч лучан, які позбавлені зелених насаджень навіть з утилітарної точки зору, тобто: затінок, пило і шумо захист, а не те, що естетика. Так познущатися з дерев, як це зробили цьогоріч, могли лиш патологічні збочеці, які люто ненавидять усе живе! Що ж заготівля деревини пройшла успішно! А далі під приводом того, що дерева втратили естетичний вигляд почнуть пиляти під корінь! А чого там "мєлочитись"?
Юлія Показати IP 8 Липня 2016 14:21
Люди, усім відомо, вирубка дерев проводиться в рамках проекту реконструкції Лесі Українки. Уже зовсім скоро вулиця набуде оновленого вигляду, з молодими свіжими насадженнями! Міська влада уже давно розпочала ремонти вулиць Луцька, чому ви бачите у цьому лише негативні сторони?
Для Юлі до Юлія Показати IP 8 Липня 2016 15:50
Ви напевно з космосу. Те, що ви називаєте реконструкцією знищую унікальну бруківку, яку виколупують з землі, вона віками лежала, чомусь терлінка раптом не комільфо для нашиї чінуш, треба її виколюпати і постелити срань бетону. Рагулі- керовники це називають туристичною привабливістю. Колиь а Радянській і дерева були і клумби і вквери, немєсний Романюк просто цього не знає
До Юльки Показати IP 8 Липня 2016 14:54
Де живеш , рильце маєш в пушку , як Вусенко вже вся своя ? Фу на вас , як мало часу...., треба вам дівки , щоб забути про честь і совість - ну прям . благочестиві Марти . Ще раз ФУ!!!!!!!
jkh Показати IP 8 Липня 2016 15:06
дивно якось. Мер все робить проти людей, а люди все одно вибирають цього мера. Це приклад самолинчевания іль тяга до садо-мазо? А Луцьк перше місто в країні, де відібрали квартиру за несплату комуналки. Форевер!!
злий до jkh Показати IP 8 Липня 2016 17:30
Та не люди вибирають цього мера, а довбані полішукі, які через кумовство і інші родинно-бидляцкі зв'язки правдами і не правдами зробивши міську прописку ,як таргани заполонили Луцьк. Ось і вибирають вони лапіних гудзів і романюків.
Гордіюк Показати IP 8 Липня 2016 19:28
А Ви зверніть увагу яку унікальну можливість створити для лучан великий прекрасний парк -забудовує Вайман в районі в. Гордіюк - Конякіна А Романюк брехав людям в очі що не буде забудови
Лучанин Показати IP 8 Липня 2016 19:57
Цікаво а чого ні слова про спорт-лайф.
невідомий Показати IP 21 Березня 2019 11:28
Дуже обурена тим,що дерева на вулиці Шопена 13 і Шопена 15 просто вирубили,розумієте?Ті дерева що посадив мій сусід,який помер 4 років тому.Яке вони мають право,просто сказали що кладуть бруківку.Я не знаю що з цим робити,в цей двір в який було любо глянути,перетворили в «лисий» простір для машин.Скажіть будь ласка,люди реально такі безсердечні,не розумні?Вони ж самі себе вб‘ють,своїми поступками.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus