USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцька міськрада вимагає від Кабміну згоди на перейменування Меморіалу Вічної Слави

18 Червня 2008 14:34
Луцькі депутати таки хочуть перейменувати Меморіал Вічної Слави у місті, адже підтримали звернення члена фракції «НУ» Любові Ганейчук до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, – повідомляє 18 червня репортер «Волинських новин».
Зі зверненням до Прем’єр-міністра України про перейменування Меморіалу Вічної Слави на Меморіал Пам’яті виступила представниця фракції «Наша Україна» Любов Ганейчук. Пані Ганейчук обґрунтувала потребу зміни назви тим, що меморіал – пам’ятка не тільки Другої світової війни: «Адже крім Алеї Героїв, де розміщені пам’ятні дошки загиблим воїнам радянської армії, тут знаходяться й інші пам’ятки, присвячені багатьом полеглим волинянам, котрі ніяким чином не були причетні до Другої Світової».
Бо, як ідеться у запиті, на Меморіальному комплексі розміщені пам’ятні знаки воїнам-інтернаціоналістам, жертвам насильницької депортації холмських українців у 1944 році. Також будується пам’ятник Жертвам Чорнобиля. До того ж, Меморіал виник на місці старого польського кладовища, яке за радянських часів було знищене.
Важко іменувати цю історичну пам’ятку Меморіалом Вічної Слави, це, швидше, місце скорботи, – зауважила Любов Ганейчук.
Довідково:
Під час сесії 6 грудня 2007 року депутати Луцької міськради перейменували Меморіал Вічної Слави на Меморіал Пам’яті. Проти виступили представники ветеранських організацій, а також Волинська ОДА. Зокрема заступник начальника обласного управління культури та туризму Василь Ворон заявив, що перейменування пам’яток національного значення – це прерогатива не міської влади, а Кабміну. Окрім того, губернатор Микола Романюк зазначив, що не вважає такі кроки толерантними.
У березні 2007 року до конфлікту навколо перейменування Луцькою міськрадою Меморіалу Вічної Слави на Меморіал Пам’яті втрутилася прокуратура. Луцький прокурор Олексій Решетник вніс на сьогоднішню сесії сесію міськради подання щодо усунення порушень Закону України «Про охорону культурної спадщини». В документі йдеться, що прийняте міською радою рішення про перейменування Меморіалу Вічної Слави у Меморіал Пам’яті незаконним, оскільки воно суперечить вимогам чинного законодавства. Однак міськрада лише взяла подання до уваги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus