USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.75 39.95
  • PLN 9.70 9.85

Луцькі рятувальники провели інструктаж любителям зимової риболовлі

2 Січня 2022 20:23
Щоб зимова екстремальна риболовля лишила позитивні емоції та улов, а не призвела до трагедії, любителів порибалити на льоду проінструктували рятувальники.

Серед тих, хто проводив рейд, були також медики та водолази, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Об 11-й ранку на замерзлій річці Стир поблизу вулиці Ковельської – понад чотири десятки безстрашних рибалок. Традиційно до них завітали рятувальники – нагадати про правила безпечного перебування на льоду. Насамперед важливим є те, в якому стані вони виходять на лід.

«Важливо, щоб рибалки виходили на лід з холодною головою, – каже водолаз Віталій Озімок. – Вони завжди люблять вийти, випити, але цього робити не потрібно. Виходити треба тверезими, знати хоча б елементарні правила поведінки на льоду, щоб лід був хоча б шість сантиметрів завтовшки – аби можна було вийти безпечно».

Рятувальники розповіли: на цій ділянці річки нині товщина льоду близько 20 сантиметрів. І хоча це відносно безпечні умови для риболовлі, потрібно бути проінформованими, як діяти у разі біди та як рибалити, щоб трагедії не сталося.

«Також хочемо переглянути, наголосити і нагадати, що потрібно з собою мати для першочергових дій для порятунку. Можливо, один одному зможуть допомогти, а також самоврятуватись, – зазначає начальник водолазної групи аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС у Волинській області Іван Шевчук. – Перше, що хотів би наголосити: не скупчуватися в місцях, не збиратись великими компаніями, не йти в місця, де не знаєш товщину води. Також не йти в місця, де на поверхню виходить вода».
Якщо хтось із рибалок пішов під воду – головне не панікувати. Професійні водолази розповідали риболовам, як діяти, коли товариш тоне, а допомоги чекати ні від кого.

«Підлазимо до людини, якщо вона потребує допомоги, з цією от дошкою або з «кінцями». Підходимо акуратно до води, подаємо дошку, щоб людина вхопилася за неї, поволі дістаємо її. Все робимо спокійно і швидко, – розповідає водолаз Василь Фрідріх. – Коли людина тоне, вона відчуває страх, копошиться у воді. Треба так підлізти, щоб вона вхопилася за дошку – і тоді її можна дістати».

Читати ще: Відьма, чортик і коза: із чим волиняни ходять на зимову риболовлю

Не варто забувати про підступність річок – навіть вкритих льодом. Рятувальники кажуть: торік рибалок, які пішли під кригу, вистачало.

«Станом на сьогодні ще в нас не траплялося жодних випадків утопання людей під лід. Торік були випадки: тонули і діти, і старші, тому й проводимо ці рейди, – пояснює провідний інспектор Луцького РУ ГУ ДСНС у Волинській області Владислав Семененко. – Це справді небезпечно, бо ми перебуваємо на річці – люди ховаються під лід, є підводна течія – і це є ще більш небезпечно, ніж на озерах, там, де стала вода».

Рятувальники також наголошують: у час канікул батькам необхідно бути пильними та не допускати, щоб рибалити на лід виходили діти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus