USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Театр у Луцьку збирав кошти для пораненого на Майдані волинянина

2 Березня 2014 09:47
Благодійним зробили показ вистави за п’єсою Славоміра Мрожека «Портрет» у театрі-студії «ГаРмИдЕр».

Постановка п’єси про ігри з власною совістю відбулася 1 березня у Луцькому районному будинку культури.

Перед початком вистави глядачів закликали вшанувати хвилиною мовчання пам'ять тих, хто у Києві віддав життя за кожного з нас.

«Першого грудня ми показували виставу «Ау! Сказане мільйонам», в якій ми сказали про те, що трапилося напередодні, під час кривавої зачистки Майдану. Після того розпочалася зачистка нашого театру, тому я мушу сповістити вам новину про те, що зараз питання вирішене. Ваша підтримка накладає на нас колосальну відповідальність працювати ще краще, так само відгукуватися на всі події, які відбуваються у нашому суспільстві», - звернулася до публіки режисер та художній керівник театру Руслана Порицька.

Вона повідомила, що показ цього разу зробили благодійним. Кошти будуть спрямовані для допомоги волинянину, мешканцю села Романів Луцького району Івану Войчуку, який зазнав чисельних травм та потребує реабілітації. Кожен глядач мав можливість внести стільки, скільки вважав за потрібне у спеціальну скриньку. Після завершення вистави зробили підрахунок зібраних коштів. Загалом вдалося зібрати 4 360 гривень та 100 євро. Звіт про перераховані кошти опублікують на веб-сайті театру.



Режисер пояснила, що п’єса «Портрет» - складна річ, вписана в контекст того, що відбувається нині. Автор п’єси Славомір Мрожек – поляк, який жив та творив у період радянської окупації, що відбивалося на його творчості. Ця драма - одна з найрідше інсценізованих речей Мрожека. Цікаво, що ще у 2009 році актори сказали, що вони обрали для постановки п’єсу «Портрет», тому що відчували загрозу тоталітаризму в Україні.

Головний герой Бартодій, палкий фанат Сталіна, чий портрет постійно носить із собою, доносить на свого друга Анатоля, прирікши його на смертну кару, яку все ж замінили на довічне ув’язнення. Не витримавши докорів сумління, Бартодій божеволіє та стає одержимий нав’язливою ідеєю розводити кроликів. Його переслідує привид зрадженого друга, душачи та супроводжуючи під час візитів до психіатра. Коли Анатоль, реабілітований, нарешті виходить на свободу, Бартодій вирішує зустрітися з ним та розповісти про свою зраду, ще не знаючи, до яких наслідків це призведе. Попри те, що дія п’єси відбувається у Польщі часів соціалізму, проблеми зради та тоталітаризму, як ніколи, актуальні у ці непрості для України дні. Про своєчасність вистави свідчили гучні оплески, якими глядачі нагородили акторів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus