USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Луцьким депутатам пропонують прийняти бюджет, за яким місто не житиме

17 Грудня 2015 10:32
Проект бюджету Луцька на 2016 рік, який пропонується затвердити депутатам Луцької міської ради, сформований на основі законодавства 2015 року. Та вже у січні депутатам доведеться приймати фінансовий документ, фактично, наполовину переписаний.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів учора, 16 грудня.

Поки у парламенті шановні законотворці влаштовують бійки, а на Раді реформ відкрито конфліктують міністри і голови ОДА, місцеві ради опинилися заручниками законодавчої колізії. До 25 грудня 2015 року, згідно із законодавством, місцеві бюджети мають бути прийняті, зазначила начальник управління фінансів та бюджету Луцької міської ради Лілія Єлова.

Але ані податковий, ані бюджетний кодекси досі не прийняті. Крім того, анонсується, що з 1 січня має бути підвищення розміру мінімальної зарплати і ще низка змін. Відтак, більшість розрахунків, проведених нині фінансистами доведеться викидати у смітник і писати бюджет, фактично, з «чистого аркуша». Адже у разі підвищення мінімальних зарплат, зміниться одна з найголовніших бюджетоутворюючих статей – податок на доходи фізичних осіб.

Фактично, каже Лілія Єлова, за бюджетом, який пропонується прийняти, місто не житиме, оскільки одразу після прийняття державного бюджету, згідно із законодавством, переглядатиметься і місцевий бюджет. На все про все після рішення нардепів у місцевих фінансистів буде 2 тижні, аби підготувати новий документ.

А передбачити, яким буде бюджет 2016 року, навіть приблизно сьогодні фахівці не можуть.

«Ми читаємо проекти законів, але вранці там може бути один текст, а ввечері – вже інший», - зазначає Лілія Єлова.

Вона додала: не приймати жодного документу – теж не вихід, оскільки чинне законодавство вже не має такої норми, як 1/12 бюджету попереднього року, в разі неприйняття бюджету до 25 грудня попереднього року.

Зрештою, члени комісії домовилися відтермінувати розгляд «бюджету, який не існуватиме» до наступного тижня з надією, що у парламенті таки приймуть хоч частину необхідних законів до цього часу.

До слова, згаданою проблемою переймаються і об’єднані громади Волині, які утворилися в рамках децентралізації. Так, наприкінці року досі не прийняті обіцяні закони про прямі міжбюджетні відносини між державною казною та місцевими громадами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus