USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Луцький бюджет: на що цьогоріч витратять понад 100 мільйонів

28 Квітня 2017 19:00
Бюджетне питання стало одним із найбільш обговорюваних на черговій сесії міської ради 26 квітня. Адже це не жарти розподілити 107 мільйонів гривень вільних залишків, та коштів, отриманих від перевиконання бюджету. Після розподілу в міській казні залишилося близько 5 мільйонів вільних коштів, які розподілятимуть у травні, а пізніше додаткових надходжень доведеться чекати вже за сплином півріччя.

Тож не дивно, що питання розподілу 107 мільйонів гривень загального фонду та бюджету розвитку викликало запальні дискусії в сесійній залі. Дехто з депутатів намагався внести поправки до бюджету і просили виділити кошти на ті чи інші об’єкти, але зазвичай і не пояснювали, з яких статей видатків зняти кошти.

Як пояснив напередодні голосування за проект бюджету виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук, створенню цього документу передувала кропітка робота, нові заступники вникали в суть справ, вирішували, яким чином розставити пріоритети у фінансуванні.

«Я вважаю, що перерозподіл збалансований. Ми намагалися максимально врахувати побажання структурних підрозділів», - підсумував він. З його слів, пріоритетом стало виділення коштів для освітян, яких фінансує місцевий бюджет, аби вони не відчували себе обділеними поруч з колегами, які отримують зарплату з державного бюджету. Саме за ініціативи Поліщука, пояснив заступник міського Григорій Пустовіт, ця стаття видатків стала пріоритетною.

Водночас пріоритетними стали дороги та ремонт дворів, охорона здоров’я, яка тривалий час недофінансовувалася, спорт, культура. Отож, на що розподілили кошти бюджету міста?

Комунальні підприємства

ДКП «Луцьктепло», КП «Луцькводоканал» отримали з бюджету міста фінансову підтримку на оплату боргів за газ та електроенергію. Крім того, передбачені внески в статутні фонди цих підприємств. Для КП «Луцькспецкомунтранс» передбачили також кошти на придбання сміттєвих контейнерів для пластику. Загалом, з бюджету розвитку та загального фонду на ці цілі виділили 5,7 мільйона гривень.

Нагадаємо, ситуація з боргами на підприємствах здебільшого пов’язана не з низькими розрахунками населення. На сьогодні цю ситуацію спровокували борги держави за пільги та субсидії. Якщо для «Луцькводоканалу» ця сума складає 3,6 мільйона гривень, то для «Луцьктепла» вона вже сягнула 120 мільйонів і це ще не межа. Річ у тім, що на Волині за три місяці використали всі кошти на пільги та субсидії для оплати ЖКГ, передбачені держбюджетом. Така ситуація, до слова, лише на Волині. А сталося це тому, що області виділили чи не найменше коштів з державної казни.

Ще 3 мільйони гривень загального фонду мають виділити на компенсацію пільгового проїзду для Луцького підприємства електротранспорту, а 1,5 мільйона - КП «Луцьксвітло» на оплату за електроенергію в місті.

Виконавчий комітет

Не залишилися у цьому бюджеті без уваги і структурні підрозділи виконавчого комітету. Зокрема, апарату управління виділили 1,439 мільйона гривень. Більшість цих коштів (1,2 мільйона) має піти на модернізацію серверів та засобів інформатизації і закупівлю програмного забезпечення. До слова, в міській раді обіцяють до осені запустити оновлений сайт ради.

2,6 мільйона гривень отримало управління містобудування і архітектури. Якщо сума у 1,6 мільйона на створення містобудівного кадастру не викликала сумнівів, то ось доцільність виділення 362 тисяч гривень на розробку історико-архітектурного плану спровокували запитання. Зокрема, голова бюджетної комісії депутат Павло Данильчук зауважив: торік на цей документ виділили мільйон гривень. Раніше головний архітектор міста Леонід Герасимюк запевняв, що перший етап підготовки плану вже пройшов і триває другий, та на засіданні бюджетної комісії представники управління запевняли, що і перший етап не завершений. А за мільйон зробили топографічний план 2000 масштабу всього міста і ортофотоплан. Після таких запитань виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук попросив управління дати письмову відповідь про процес розробки цього документу і освоєння коштів.

294 тисячі гривень з бюджету міста отримало управління земельних ресурсів на підготовку п’яти визначених земельних ділянок з аукціону. А 300 тисяч виділили управлінню туризму та промоції міста на розробку проектно-кошторисної документації з реконструкції вежі Чарторийських та підземель монастиря єзуїтів.

Півмільйона гривень отримав департамент муніципальної поліції на придбання планшетів, бодікамер, форми, оргтехніки.

Освіта, культура і спорт – як пріоритети

Не залишилися поза увагою і галузі освіти, культури та спорту. Зокрема, 10,4 мільйона гривень виділили на оплату праці з нарахуваннями педагогічним працівникам на травень-серпень 2017 року. Як пояснив виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук, йдеться про тих педагогів, які отримують зарплату з міської казни: вихователів ДНЗ, педагогічні працівники шкіл-інтернатів, методичних кабінетів, позашкільних навчальних закладів, школи естетичного виховання, викладачів ПТУ.

«Я вважаю, що це правильний крок. Ми повинні розуміти, що така ситуація, яка склалася, провокує соціальну напругу і несправедливість в колективах, і ми цю напругу мусимо зняти, адже ці люди працюють переважно з дітьми», – зазначив він.

Більше мільйона гривень передбачено управлінню освіти на виготовлення проектно-кошторисних документацій на ремонт будівель навчальних закладів, на видалення аварійних дерев на території шкіл та дитсадків, на усунення аварійних ситуацій. Ще 7 мільйонів передбачили на ремонт приміщень навчальних закладів, які мають термомодернізувати за програмою НЕФКО.

1,6 мільйона гривень передбачені управлінню фізичної культури та спорту. З них 1,5 мільйона - на облаштування спортивних майданчиків в дворах багатоквартирних будинків.

1,1 мільйона передбачили управлінню культури на ремонти приміщень бібліотек, придбання оргтехніки, музичних інструментів музичним школам, Палацу культури, придбання книг у міські книгозбірні.

Охорона здоров’я

Чимало видатків спрямують на заклади охорони здоров’я. Це ремонти і придбання дороговартісного обладнання, яке заклади не можуть самі собі дозволити.

Зокрема, півмільйона гривень передбачили на придбання паливно-мастильних матеріалів для дитячої поліклініки, на постільну білизну для пологового будинку, на медичні бланки і інші дрібні витрати, які разом склали таку суму.

Ще 5,6 мільйона виділили на медичне обладнання. Зокрема, це - інкубатор для новонароджених у пологовий будинок, рентгенівську трубку для ангіографа у міській клінічній лікарні, комп’ютерний томограф для стоматполіклініки, УЗД-апарат для Центру первинної медико-санітарної допомоги. Це – найбільші видатки на суму майже 5,5 мільйона гривень. За решту коштів придбають дрібніше обладнання для медзакладів: тубус-кварц, обладнання для лабораторій та інше.

Ще 6,1 мільйона видатків на заклади охорони здоров’я виділили через управління капітального будівництва на ремонти. Зокрема, 4 мільйони на ремонт амбулаторії в мікрорайоні Вересневе, 900 тисяч на ремонт приміщення жіночої консультації пологового будинку, 380 тисяч на ремонт коридорів та реконструкцію вентиляції у лабораторії і рентгенкабінеті ЦПМСД №3, 315 тисяч на ремонт ліфтів та труб водопостачання у ЦПМСД та півмільйона капремонт тепломереж до дитячої поліклініки.

Таким чином, заклади охорони здоров’я отримають фінансування з міського бюджету на суму понад 11 мільйонів гривень.

Дороги і двори

Згідно розподілу бюджетних коштів, депутати виділили 20 мільйонів гривень на ремонт прибудинкових територій, щоб мати змогу завершити ремонт, відповідно до затвердженого переліку. Крім того, на капремонт доріг виділили 19,3 мільйона гривень.

А загалом на департамент ЖКГ цим рішенням сесії передбачили 50 мільйонів гривень. З них 100 тисяч виділили на ексгумацію та перезахоронення тіл в’язнів Луцької тюрми, 3,3 мільйона – на реконструкцію зливової каналізації на «Балківському масиві», 3 мільйони на ремонт мосту на Рівненській. Передбачили кошти на влаштування обмежувачів руху на вулиці Лесі Українки, ремонт мосту на Ковельській, придбання спецтехніки (підмітально-посипальної машини та машини для корчування пнів), обмежувачі руху в парку, схему зливової каналізації Малоомелянівського масиву.

Будівництво і проекти

Виділили депутати і кошти на управління капітального будівництва. Окрім вищеописаних сум на заклади охорони здоров’я, УКБ отримало гроші в розмірі 14 мільйонів.

Ці кошти передбачені на проектно-кошторисну документацію добудови ЗОШ № 13, навколо якої точилися запеклі дискусії, виготовлення ПКД на нове будівництво садочка на вулиці Дубнівській, ПКД на реконструкцію дитячої обсерваторії, ремонт закладів освіти: шкіл та садочків, бібліотек та інше.

Зміни від комісій

Згадані пропозиції, які запропонували депутатам, були підтримані в сесійній залі. Та не обійшлося і без змін. Зокрема, згідно рішення бюджетної комісії додатково виділили кошти з вільних залишків на ПКД реконструкції теплопостачання ДНЗ №19, 80 тисяч департаменту ЖКГ для оплати оренди землі під сміттєвим полігоном, виділили 118 тисяч для ЦНАПу на влаштування каналу спецзв’язку, щоб можна було відновити оформлення закордонних паспортів, 20 тисяч на ПКД ремонту басейну в гімназії № 21, 150 тисяч на реконструкцію стадіону в мікрорайоні Вересневе.

Крім того, підтримали депутати і виділення додатково 300 тисяч гривень на ремонт системи теплопостачання у 14 та 33 дитсадках, за пропозицією комісії з питань освіти.

В залі звучала ще низка змін до бюджету. Так, депутат Наталія Бунда пропонувала передбачити по мільйону гривень на муніципальний хор та ремонт будинку Луцького братства, однак ці пропозиції без розгляду комісій не підтримали. Також пропонували депутати і передбачити 1,2 мільйона гривень на ліфт для навчально-реабілітаційного центру. Але, зазначив виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук, заклад спершу має завершити оформлення земельної ділянки, на що може піти 1-2 місяці. А по тому, запевнив він, кошти обов’язково виділять, коли не буде жодних перепон.

Крім того, Артем Запотоцький пропонував передбачити кошти на зарплату не лише освітян, а й інших працівників, зокрема тренерів, які фінансує міський бюджет. Однак, депутати йому заперечили: це питання потребує довивчення. Адже сума таких видатків невідома. Тож це просто популістський крок голосувати за видатки без суми.

Голова бюджетної комісії Павло Данильчук пропонував не купувати планшети для муніципалів, натомість їм передати депутатські планшети. Та цю пропозицію теж не підтримали, адже придбані планшети низької якості. Не підтримали пропозицію і зняти кошти на форму для муніципалів. Адже, зі слів Ігоря Поліщука, він і сам пропонував ці кошти зняти, проте з’ясував, що якщо зараз демісезонні куртки не придбати, то пізніше вони коштуватимуть вдвічі дорожче, напередодні похолодань.

Сумнівалася у доцільності виділення коштів на одяг для муніципалів і депутат Юлія Вусенко, але їй порадили походити в одній формі дві зими поспіль, щоб вона зрозуміла доцільність таких заходів. На що депутат відповіла: «На щастя, я не ходила в одній і тій же формі цілий рік».

***

Загалом депутати обговорювали зміни до бюджету майже 2 години. За цей час проект рішення не зазнав суттєвих змін, оскільки фактично майже всі видатки не викликали сумніву. Своїми голосами депутати підтвердили, що розподіл бюджету охоплює фактично всі сфери життєдіяльності міста. Так, ніхто не сумнівався, що треба ремонтувати заклади охорони здоров’я, дороги, двори, школи чи садочки. Не заперечували депутати і проти того, що важливо оновлювати обладнання медзакладів та книги для бібліотек. Ніхто не піддавав сумніву того, що освітян не можна ставити в умови, коли в колективах виникає напруга лише через те, що одні отримують зарплату з держбюджету, а інші - з бюджету міста.

Тепер перед структурними підрозділами міськради – кропітка праця з освоєння виділених коштів, оголошення тендерів, підписання договорів, контролю за виконанням робіт. Фактично, як якісно та раціонально ці кошти будуть використані, зараз залежить від виконавчих органів місцевої влади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus