USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцький зоопарк: гниль і рукавиці в годівницях. ФОТО

3 Липня 2012 14:09
Як у луцькому зоопарку утримують тварин, скільки коштів на це виділяється і наскільки ефективно вони витрачаються, дізналися журналісти порталу «Четверта влада».

Запахи, гниль і робочі рукавички

За спостереженням журналістів, ще при наближенні до Луцького зоопарку, кроків за 50, вражає неприємний запах, що шириться від нього. У задушливу спеку він відчувається ще сильніше. Найперше, що впадає у вічі – відсутність води у тварин (інформація станом на 29 квітня, – «ВН»). У вольєрі жодної тварини не побачили налитої води, лише в оленя стояла зелена пластмасова миска з невеликою кількістю води.

У годівницях кіз та оленів лежало сухе сіно та черствий хліб, хоча навколо вже було багато зеленої трави.

Не тішив погляду, за свідченнями журналістів, й одинокий бізон з облізлою шерстю. Він намагався сховатися від пекучого сонця під самотнім деревцем або за своїм вольєром.

Привертає увагу відвідувачів напіврозваленою стіною і «житлове приміщення» дикого кабана, споруджене, схоже, зі шлакоблоків. У багнюці тварина перебирала картонні коробки від яєць, гнилі помідори, капусту.


Зразу ж за дикими свиньми розмістились вовки та леви. На вольєрі лева напис: «Лев’яче містечко». Що саме тут від «містечка», зрозуміти складно, ‒ стверджують гості зоокуточка. У клітці місця небагато, особливо зважаючи на те, що тварина на волі багато рухається, і простір для неї просто необхідний.

Така ж ситуація ‒ і з вовками: кілька метрів в ширину і довжину виглядає зовсім мало для тварин. Неприємний запах і бруд у клітках не дають довго затриматись, щоб роздивитися хижаків.

Вольєри птахів, фазанів та канюка теж у «плачевному» стані: провисла іржава дірява сітка-накриття, перемички вольєру підперті домкратом, всередині вольєри зарослі травою, валяється сміття, пляшки, гілляччя, дрючки.

Від птахів журналісти попрямували до ведмедів. Одинока тварина метушиться у невеликій клітці у формі куполу ‒ скаче на металеві стіни і бігає по колу. Інші ведмеді теж ходять у клітках, шукаючи залишки їжі. У годівниці тварин серед залишків їжі гості помітили і робочі рукавички.

У зоопарку, куди лучани приходять із дітьми відпочити, немає жодної лавки, де могли б посидіти відвідувачі. Однак є літнє кафе.

Тварини і Закон

У статті 8 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» йдеться: «Утримання диких тварин у неволі допускається, якщо створені умови, що відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям. Утримання диких тварин у неволі без створення відповідних умов не допускається».

Стаття 25 цього ж закону каже, що: «Демонстрація тварин на виставках, у зоопарках допускається за умови дотримання зоогігієнічних, ветеринарно-санітарних норм і правил, установлених для утримання тварин».

Про норми утримання йдеться у «Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах», затвердженому наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України 30 вересня 2010 №429. Серед інших варто звернути увагу на пункт 3.6.2 цього Положення, в якому зазначається, що у тварин завжди має бути в достатній кількості свіжа питна вода, до якої кожна тварина цілодобово повинна мати вільний доступ. В наступному, пункті 3.6.3, говориться, що контейнери для кормів та води при використанні мають бути розміщенні таким чином, щоб вони були завжди доступними для тварини. Після використання їх необхідно регулярно мити. Тож, робочі рукавички у годівницях, залишки гнилої їжі, картонні коробки від яєць аж ніяк не вписуються у вимоги цих правил.

У «Порядку» визначаються і мінімальні площі для утримання та розведення диких тварин з розрахунку на одну особину:

Тобто, навіть неозброєним оком видно, що площі для хижих тварин у вольєрах відрізняються від тих, які обумовлені законодавством, ‒ переконують журналісти.

Луцький зоопарк VS Рівненський: вдесятеро менше відвідувачів

Питання викликає і харчування, адже гнилі помідори чи коробки від яєць навряд чи передбачені раціоном зоопаркових тварин. Скільки ж коштів витрачають на утримання та харчування тварин у зоопарку і скільки заробляє зоопарк?

З цими та іншими питаннями автори матеріалу звернулися до директора комунального підприємства «Луцький зоопарк» Володимира Гончарова. Окрім того, на такі ж запитання попросили відповісти і директора Рівненського зоопарку Олега Павлюка:

Отже, у луцького зоопарку в 10 разів менше відвідувачів, в 3 рази менше видів тварин і заробіток в 19 разів менший, незважаючи на майже однаковий обсяг фінансування із бюджету.

Про видатки КП «Луцький зоопарк» журналісти дізналися із відповіді на інформаційний запит до зоокуточка:
«139 тисяч 500 гривень, які зоопарк вторгував у 2011 році, були використані наступним чином:
– виплата з/плати – 9,2 тис.грн.;
– матеріали для розширення ведмежого містечка, реконструкція притулку для бездомних тварин, поточний ремонт та фарбування вольєрів – 45,0 тис.грн.;
– медикаменти для лікування та профілактики захворювань тварин – 21,6 тис.грн;
– корми для тварин – 31,6 тис.грн.;
– комунальні послуги (електроенергія) 32,1 тис.грн.»

Щодо використання підприємством бюджетних коштів, то Володимир Гончаров відповів, що «в 2011 році КП «Центр дозвілля та відпочинку імені 900-річчя міста Луцька» з місцевого бюджету було виділено 735 тисяч гривень, які були використані на:
– 500 тис.грн. – на заробітну плату з нарахуванням (зоопарк);
– 22,3 тис.грн. – на заробітну плату з нарахуванням (притулок);
– 150 тис.грн. – на корми (зоопарк);
– 50 тис.грн. – на матеріали (притулок);
– 13,57 тис.грн. – на виготовлення паспорту (зоопарк).
В 2010 році КП «Центр дозвілля та відпочинку імені 900-річчя міста Луцька» з місцевого бюджету було виділено 470 тисяч гривень, які були використані на:
– 420 тис.грн. – на заробітну плату з нарахуванням;
– 30 тис.грн. – на матеріали;
– 20 тис.грн. – на корми.
КП «Луцький зоопарк» в січні-травні 2012 року одержало з місцевого бюджету 386 тисяч 600 гривень, які були використані наступним чином:
– 258,2 тис.грн. – на заробітну плату з нарахуванням (зоопарк);
– 55,0 тис.грн. – на заробітну плату з нарахуванням (притулок);
– 0,07 тис.грн. – на водопостачання (притулок);
– 6,11 тис.грн – на електрику (притулок);
– 6,0 тис.грн – на корми (притулок);
– 30,0 тис.грн – на корми (зоопарк);
– 31,22 тис.грн. – на матеріали (притулок).

За незадовільний санстан ‒ 153 гривні штрафу

Якщо за належним утриманням тварин не стежать у зоопарку, то це мали б робити контролюючі органи. Тож журналісти поцікавились у Волинської природоохоронної прокуратури, хто ж наглядає за утриманням тварин. Там порадили звернутися до екологічної інспекції та міського управління ветеринарної медицини.

Екологи своєю чергою повідомили, що остання перевірка зоопарку була у 2010 році, і надали копію результатів перевірки, де вказано, що «...утримання диких тварин та кліток для птахів відповідає ветеринарно-санітарним вимогам».

Ветеринарна ж інспекція провела перевірку зоопарку 14 червня 2012 року. Про її результати розповів начальник управління ветеринарної медицини у Луцьку Василь Татушко: «В основному виявили недоліки в умовах утримання тварин. У вольєрі, де лама, було незасклене вікно, де олень – немає годівниці на вулиці, і в інших тварин немає годівниць на вулиці, немає посудин для напування тварин. З бізоном ситуація жахлива – вхідна хвіртка закрита на дротику, якби він в неї рогом вперся, то міг би гуляти Луцьком. Годівниці у нього немає, сіно кидають на землю. Дикі кабани також жахливо утримуються, зовнішня стіна підперта скатами. Якщо його вже утримують в умовах, наближених до домашніх, то він повинен мати на зиму стаціонарне приміщення, де міг би зігрітись. Вольєри для вовків теж у жахливих умовах – там треба провести побілку, провести дезінфекцію. В будиночку, де утримуються нутрії, дикобрази, черепахи та інші тварини, – вони всі утримуються разом. Їх потрібно розділити, встановити напувалки, відремонтувати будиночки».

Окрім того, головний ветеринар Луцька звернув увагу і на територію самого зоопарку ‒ неприбрану, зі зогнилим покошеним сіном під ногами.

«У вольєрі, де утримуються фазани, павичі, канюки теж треба провести ремонтні роботи, а птахів потрібно розділити відповідно до видових груп. Косулю зачинили у клітку і, мабуть, забули про неї. Але ж ця тварина повинна гуляти, бачити сонце, мати природні пасовиська. Тобто, згідно із законом про жорстоке поводження із тваринами, тут немає умов для її утримання. У ведмедів теж ситуація не краща – годівниці треба почистити, відремонтувати дах, покласти підстилку, а то тварини лежать на цементі», ‒ продовжив перелік порушень Василь Татушко.

За ці всі недоліки директора зоопарку оштрафували на 153 гривні. І дали припис для усунення недоліків протягом місяця.

Чиновник стверджує, що порушення і раніше виявляли, проте такої ситуації, як цього річ, не було ніколи.

Щодо площ кліток хижаків, то, за словами Татушка, заміри жодного разу вони не проводили. Мовляв, як зоопарк відкривався, хтось давав дозвіл на відкриття – тоді і повинні були заміряти.

Висновок головного ветеринара Луцька однозначний: умови утримання тварин у зоокуточку Луцька ‒ незадовільні. Проте Володимиру Гончарову, окрім вже призначеного штрафу, боятися нічого. Хіба, за невиконання припису.

«А за невиконання припису – будуть значні суми. Навіть з обговоренням того чи відповідає директор цій посаді і поданням у прокуратуру», ‒ зазначив Татушко.


Омріяні гроші Євросоюзу

Минулого року чи не всі волинські медіа писали, що Луцький зоопарк реконструюють на кошти Євросоюзу. Про це заявляв заступник Луцького міського голови Василь Байцим. Пан Байцим запевнював, що фінансування можна отримати вже у березні 2012 року.

Зараз чиновник повідомив, що проект реконструкції зоопарку разом із іншими проектами міської ради експерти рекомендували до фінансування. Однак ще однією умовою втілення проекту є рішення міської ради про дофінансування 10 відсотків вартості цих проектів, а обласна влада повинна визначити ці проекти пріоритетними. Якщо ці умови будуть виконані, то фінансування розпочнеться вже із січня 2013 року.

Розповідаючи про проект Євросоюзу, заступник міського голови наводив приклад зоопарку у місті Замость в Польщі, який отримав фінансування за тією ж програмою. Журналістам вдалося побувати і там.



Найперше, чим зустрів закордонний зоопарк – це чистотою. Тут не чути жодного запаху, який свідчить про перебування звірів. Вдалося побачити, як працівники годували деяких тварин – у них були чисті білі рукавички, їжу клали в чистий посуд. Звірів не туляться у маленьких клітках, для тварин створюють умови, які максимально нагадують природні, – джерельця води, дерева, каміння. Більшість вольєрів зроблені із дерева, якого на Волині більше, ніж достатньо.

Коні не винні

Оскільки ветеринарна інспекція вже «покарала» директора зоопарку Володимира Гончарова на 153 гривні і зобов᾽язала усунути порушення, то виникає запитання, чому ж зоопарк, за словами головного ветеринара міста, перебуває у «незадовільному стані».

«Справа в тому, що проблеми є по санітарному стану, – пояснює директор зоопарку Володимир Гончаров. – Але практично 50 відсотків вказаного ми вже зробили. Приписи ми виконаємо до кінця цього місяця». Як відповідають задовільному санітарному стану рукавички в годівниці, посадовець відповісти не зміг.

У розмові пан Гончаров скаржився, що йому ні копійки не виділяють на ремонти, а все доводиться робити з власних коштів, і що у нього немає будівельної бригади, а лише працівники, які доглядають звірів.

Заступник Луцького міського голови Василь Байцим, який курує роботу зоопарку, зізнався, що вперше чує про проблему санітарного стану комунального підприємства, і до нього з цього приводу не надходило звернень ні від громадян, ні від контролюючих органів. Однак, чиновник пообіцяв зайнятись цією проблемою.

У природоохоронній прокуратурі повідомили, що безпосереднім контролем зоопарку займаються контролюючі органи – ветеринарна та екологічна інспекції.

Журналісти порталу готують звернення до голови Луцької міської ради та до керівників усіх фракцій у Луцькій міській раді щодо необхідності проведення незалежного аудиту діяльності Луцького зоопарку, виявлення та усунення існуючих порушень. А також звернення в прокуратуру на предмет порушення законодавства щодо недопустимості жорстокого поводження з тваринами.

Нагадаємо, днями міжнародна благодійна організація з захисту тварин Vier Pfoten International закликала владу України сприяти поверненню 4-місячного ведмежати Насті її матері, яка перебуває в зоопарку Луцька. За інформацією благодійників, дитинча ведмедя продали підприємцю, щоб той використовував його як фотомодель для туристів.

Директор зоопарку Володимир Гончаров своєю чергою стверджує, що ведмежа обміняли на «потрібних» підприємству тварин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
( Показати IP 3 Липня 2012 14:39
Фуууу, стидоття :(
небайдужий Показати IP 3 Липня 2012 14:59
та закрити той звіринець тай усе за 5 місяців витрати на зп більше 300 тис гривень за аналогічний період витрати на корм 36 тис гривень та за такі гроші в цьому звіринці їх необхідно поміняти місцями. нехай звірі керують і доглядають, а так звані управителі і доглядачі - сидять в клітках. Пане Байцим, в рамках експерименту спробуйте, і заодно собі кліточку придивіться. впевнений що відвідуваність зросте. А якщо серйозно, то закрийте його, в такому вигляді як воно є зараз він місту та його мешканцям не потрібен. звірів передати в інші зоопарки територію почистити та законсенрвувати. прийде інвестор, який буде закіавлений вкладати гроші в зоопарк, дайте йому землю в оренду- нехай працює. А зекономлені гроші віддійте на дитячі садки, їм вони більш потрібні.
Сергей Показати IP 3 Липня 2012 15:01
На кол всех...
Вася Показати IP 3 Липня 2012 15:01
Ви вже задовбали. Що ви вчепились до того зоопарку. Дайте площу, дайте гроші і в нас буде зоо такий як в Рівному. А тварини смердять, бо вони мусять смердіти! Наволі вони що пахнуть?
совість Показати IP 3 Липня 2012 15:22
питання виділених міжнародною організацією грошей найбільше захопило сьогодні чиновників, які "нарешті" побачили, що робиться у луцькому зоопарку. спершу, на замовлення, підняли хай за продане Гончаровим чотиримісячне ведмежа. До речі, знаєте скільки їх пан Володимир за часів свого керівництва загнав! але тоді нічого не помічали, ні бардаку, ні бруду. Якби не міжнародні гроші, що хочеться вкрасти. А Гончаров, до речі, злодій із досвідом і тільки робитиме вигляд, що поділитиься. Насправді ж вкрадне "з благородними намірами і всіх переконає, що витратив на тварин. Вони ж бо не оскаржать його брехню. Повторюю Володимир Іванович вчився і відточував власну майстерність крадіжок ще в армії, де займався тилом.
справедливість до совість Показати IP 8 Липня 2012 19:23
А як близько пані Совість Ви знайомі з Володимиром Івановичем, що так досконало знаєте його біографію і викладаєте такі факти?
Вовчик Показати IP 3 Липня 2012 17:28
А наші контролюючі органи ще б перевірили "звірячий притулок" в селі Промінь,Луцького району.Махінацій там купа...тільки копни.
Z до Вовчик Показати IP 4 Липня 2012 12:27
100%
Відвідувач Показати IP 3 Липня 2012 19:48
А Байцим тільки і може що бла, бла, бла! Він курував луцький аеропорт, навігацію в маршрутках, зоопарк, депо..... І що з того маємо???
Лучанка Показати IP 4 Липня 2012 10:57
Це не зоопарк, а знущання над тваринами. Шкода дивитись. Ніколи не відвідую і дитину свою туди не повела б.
А Показати IP 4 Липня 2012 14:56
Ну навіщо ж закривати. Діти люблять туди ходити. Тварин хлібом годують, сама бачила. Що ви думаєте в інших зоопарках набагато краще, про Рівненський мова не йде.
ДоброДІЙ Показати IP 4 Липня 2012 16:33
Та коли вже у керівників міста "відкриються"очі на дууууже важку роботу пана Гончарова..коли залишиться остання тваринка у зоопарку і не буде де керувати?
ZLATA Показати IP 4 Липня 2012 17:21
Цікаво,а хіба директор не знає на яких тварин було обмінено ведмежа?Чи його мовленнєвий запас закінчується на"потрібних"тваринах?СОРОМ!!!
БАЙЦИМУ Показати IP 4 Липня 2012 20:43
ВИЛІЗЬ З КАБІНЕТУ.
ЗООФІЛ Показати IP 4 Липня 2012 20:54
Журналісти порталу готуйте звернення до голови Луцької міської ради та до керівників усіх фракцій у Луцькій міській раді щодо необхідності примусового виселення тварин з житлового будинку № 9 на проспекті Грушевського, кв № 51, 54 та ін.. А іменно із звернення в прокуратуру на предмет порушення законодавства щодо недопущення вчастині жорстокого поводження з тваринами і не тільки (на рещті врахуйте тих громадян, які проживають у вказаному будинку і потерпають від добросусідських відносин з великою кількістю тварин) Пропонуємо обєднатися Всім, хто не байдужий і потерпає від таких добросусідских відносин з тваринами. З повагою Зоофіл.
DED Показати IP 4 Липня 2012 22:13
Шановні, це спроба певних осіб захопити у власні руки зоокуточок!!! Щоб займатися своїми справами і не підпорядковуватися керівництву зоо. Хто "в теме", то зрозуміє!!!!
лучанка Показати IP 5 Липня 2012 17:21
якби Байцим з того куточка нічого не мав, то може що робив би, аби порядок там навести. Видно, з ким Гончаров ділиться за продані ведмежата...
//// Показати IP 5 Липня 2012 20:54
Стид i позор
* Показати IP 15 Вересня 2012 12:01
Єдине, чого я бажаю цим людяи, щоб їхніх дітей та внуків так само продавали, як вони роблять це з тваринами прямо на їхніх очах. Я думаю, це обо`вязок кожного бойкотувати цей зоопарк і плюнути в обличчя його очільникам.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus