USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

«Моє життя не цукор». Як пройшла прес-конференція Порошенка

1 Березня 2018 09:53
Прес-конференції президента України Петра Порошенка, як правило, відбуваються за одним і тим самим сценарієм, залишаючи після себе таке ж однотипний післясмак. Журналісти довгі місяці скаржаться, що глава держави не хоче з ними спілкуватися (з часів минулої зустрічі пройшло вже 9 місяців), а коли доходить до справи, то президент або грає на випередження, «збиваючи» незручні питання, або чітко працює за домашніми заготовками. Ще жодного разу пресі не вдавалося загнати його в кут гострим і незручним питанням, пише Фокус.

У травні минулого року, на попередній зустрічі із засобами масової інформації, найбільш чутливою була тема «панамських документів» і офшорів, зараз - відпочинку на Мальдівах. Про острови було задано навіть два питання, другий - від журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача, який і був автором цього резонансного сюжету. Відповідь виявилася цілком прогнозованою. Порошенко запевнив, що під час своїх канікул постійно перебував на зв'язку, реєстрацію проходив під своїм прізвищем, платив за відпочинок із задекларованих коштів. Питання про те, чи супроводжував його глава АП Борис Ложкін, залишилося без відповіді, але крім самих журналістів це навряд чи хтось помітив.

Подібних неприємних запитань прозвучало лише кілька: про те, чому в умовах оголошеної деолігархізації як і раніше процвітає бізнес Ріната Ахметова, чому Україна на мінських переговорах представляє кум Путіна Віктор Медведчук, чи не шкодує Порошенко про запрошення в Україну Міхеїла Саакашвілі і найголовніший - про те, чому президент багатіє, коли народ живе в бідності. Таке ж питання свого часу поставив екс-журналіст, а нині депутат від БПП Мустафа Найєм Віктору Януковичу. Це був, мабуть, єдиний момент, коли Петро Порошенко на хвилину втратив самовладання, але потім почав розповідати про те, як завдяки його зусиллям покращилася ситуація в країні у порівнянні з 2014 роком, коли він зайняв пост президента.

«Моє життя не цукор», - різкувато заявив Порошенко, і ця фраза чимось нагадала знамените «Я вам не заздрю», яке сказав Янукович Найєму.

В цілому президент знову продемонстрував гарне вміння уникати прямих відповідей на незручні питання. Наприклад, відповідаючи на питання про те, чи буде він просувати через парламент виборчу реформу і перехід до чистої пропорціоналки з відкритими списками, Порошенко відповів: «Як вибирати парламент - це справа парламенту. Верховна Рада повинна сама визначитися і знайти компроміс». Після цього він почав розмірковувати над тим, як зміна правил місцевих виборів у 2015-му призвела до зайвої політизації місцевих рад. При цьому в передвиборчій програмі Порошенка-кандидата в президенти зразка 2014 року він обіцяв наступне: «докладу всіх зусиль у рамках своїх конституційних повноважень, щоб до кінця 2014 року пройшли дострокові парламентські вибори на чистій пропорційній системі з відкритими списками». На носі парламентські вибори-2019, в Раді готується до другого читання відповідний законопроект, але шанси на його прийняття після сказаних на прес-конференції слів президента виглядають тепер вже зовсім примарними.

Майбутні вибори стали однією з головних тем зустрічі з журналістами. Особливо на тлі поширення офіційно ніким не підтвердженою інформацією про можливе переобрання парламенту вже влітку-восени цього року, а також можливе об'єднання БПП і Народного фронту в єдину партію влади, яка повинна висунути Порошенка кандидатом в президенти, а після загальним списком піти на вибори в Раду .

Але президент публічно самоусунувся від процесу, заявивши, що ніяких переговорів на тему дострокових виборів не веде, а рішення про участь у президентській кампанії буде приймати тільки тоді, коли ця кампанія почнеться, тобто в кінці цього року. Було очевидно бажання глави держави позиціонувати себе як людину, що знаходиться «над сутичкою»: мовляв, якісь політики ведуть якісь переговори, хтось вкидає в ЗМІ якісь провокації, але сам Порошенко піклується лише про реформи і процвітання країни. Втім, президент скористався нагодою передати «привіт» Юлії Тимошенко («робить Селфі з російськими послами»), тим самим побічно підтвердивши, що саме її розглядає як головного опонента на виборах. У той же час Порошенко підкреслив власну успішність: «Я в своєму житті не програв жодної виборчої кампанії».

Головна тема, з якої Порошенко піде на вибори, вже зрозуміла. Повернути під контроль України окуповані Росією території за такий короткий час шансів практично немає, тому меседж буде наступний: «Я той, хто привів / веде Україну в Європу». Тому ще у вступному слові президент заявив, що треба закріпити в Конституції курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Ймовірно, ближче до виборів ця ідея знайде розвиток, наприклад, як президентська ініціатива про всеукраїнський референдум про вступ до ЄС і / або в НАТО.

В цілому очікувані питання отримали очікувані відповіді. Швидше за все, наступного разу журналісти в такому форматі будуть спілкуватися вже не тільки з Порошенком-президентом, але з Порошенком-кандидатом в президенти. Приблизно через рік.

Головні тези виступу Петра Порошенка ви можете прочитати у матеріалі «Саакашвілі, Мальдіви та монополія на владу: що говорив Порошенко на прес-конференції».

22 питання за неповних дві години. Журналісти залишилися незадоволені якістю відповідей, та й сам Порошенко не випромінював задоволення від заходу. Судіть самі по фоторепортажу Емми Солдатової, передає "Дело".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 1 Березня 2018 09:57
Не шоколад)
Анонім Показати IP 1 Березня 2018 09:58
"МОЄ ЖИТТЯ НЕ ЦУКОР". - виключно цюкерки РОШЕН
Анонім до Анонім Показати IP 1 Березня 2018 10:02
ОСОБЛИВО НОВІ СОРТИ ЦЮКЕРОК - "Панамки" і "Віргінки"
постправда Показати IP 1 Березня 2018 10:57
«Моє життя не цукор», - різкувато заявив Порошенко, і ця фраза чимось нагадала знамените «Я вам не заздрю», яке сказав Янукович Найєму. просто фрази як дві каплі води))))))))))))) даже звучать однаково загрозливо ахахахах)))))))))))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus