USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.78 9.89

Можна підігрівати їжу: в Луцьку волонтери виготовляють підставки для окопних свічок

22 Лютого 2024 15:03
За час повномасштабної війни працівники металообробного підприємства в Луцьку виготовили 500 підставок під окопні свічки для військовослужбовців. За допомогою таких підставок бійці можуть розігріти їжу чи воду, щоб приготувати чай, або ж зігрітися.

Про це Суспільному розповів волонтер, представник виробництва Юрій Бондарчук. Від додав: виріб є досить простим у виготовленні та необхідний для військових.

Торік, зазначив Юрій Бондарчук, на підприємстві виготовили понад 200 таких підставок під окопні свічки.

«Ми їх виготовляли в короткі терміни залежно від потреби й передавали. Термін виготовлення складав до тижня», – сказав представник підприємства.
Підставка є легкою та зручною в користуванні, каже волонтер, її вага становить 150 грамів. З його слів, орієнтовна вартість виготовлення однієї одиниці – 150-200 гривень: ці витрати підприємство покриває самостійно.
«Від початку не афішували нашої діяльності: виготовляли протитанкові їжаки, розтяжки проти проїзду колісного транспорту. До нас звернулися волонтери з ініціативою. Ми погодили дизайн, технічну частину і почали виготовлення», – каже представник виробництва.

Читати ще: Окопні свічки, маскувальні сітки та вітамінні набори: як волонтерить громада біля Луцька

Зі слів Юрія Бондарчука, на виробництві підставок працюють п’ятеро спеціалістів: слюсар, оператор стрічкопильного верстата, зварювальники та пакувальник.
Для швидкого зварювання заготовок з трубою у готовий виріб, розповів зварювальник Орест Абрагамовський, використовують кондуктор, який виготовили на виробництві власноруч.
«Кондуктор складається з трьох фіксаторів, які тримають кронштейни. Вони служать для того, щоб усі підставки для окопних свічок виходили однаковими і геометрично правильними. Три кронштейни завдовжки 20 см і трубка, нарізана на механічній пилці: все це виготовлено з листкового металу», – каже працівник.
Для створення підставок використовують трубу діаметром 51 мм завдовжки шість метрів, сказав оператор стрічкопильного верстата Олег Литвинчук.

Зі слів майстра, з однієї труби виходить 250-270 сегментів.
«Для виготовлення окопних підставок ми ріжемо трубу на сегменти на стрічкопильному верстаті. На це йде приблизно година-дві», – показує працівник підприємства.
Читати ще: Плетуть сітки, роблять окопні свічки і в’яжуть шкарпетки: як волонтер ять у Прилуцькому ліцеї

Кожен зварений виріб шліфують, аби було неможливо поранитись, зазначив волонтер Юрій Бондарчук.
Щомісяця на підприємстві є в залишках орієнтовно два-три кубічні метри гофрокартону, який передають луцьким волонтерам для виготовлення окопних свічок.
«Ми, як і всі українці, хочемо долучитися, хочемо допомогти нашим військовим задля швидкої перемоги й миру в нашій країні», – додав Юрій Бондарчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus