USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Мрія Порошенка, яка не збувається. ПС після Яроша – огляд преси

31 Січня 2016 13:11
Комбінації та комбінатори в українському політикумі, яким сьогодні є Правий сектор без Дмитра Яроша, а також коливання курсу гривні - огляд щотижневої преси підготувала Служба моніторингу ВВС.

Комбінації і комбінатори

Завдяки розробленим президентською адміністрацією комбінаціям, питання конституційної реформи, проведення якої ризикувало спалахом нестабільності в країні, а непроведення - незадоволенням ЄС, відтермінувалося принаймні на декілька місяців, пише "Фокус".

Також з порядку денного на деякий час зникло питання відставки уряду Арсенія Яценюка, "про яку давно мріють у Блоці Петра Порошенка".

"Головних причин дві: по-перше, Захід побоюється, що з уходом Яценюка буде порушено баланс сил у владі на користь президентської політсили; по-друге, жодна потенційна заміна Яценюка на посту прем'єра не зможе набрати необхідних 226 голосів у сесійній залі", - вважає видання.

"Реальні" зусилля наразі будуть націлені на заповнення вакансій в Кабміні, зокрема, як подейкують, на просунення близько до президента "УДАРівця" Віталія Ковальчука на посаду першого віце-прем'єра.

Згідно з інформацією джерел видання, якщо Ковальчука таки призначать, то Яценюка відправлять у відставку, "і незалежно від того, вціліє після цього коаліція чи ні, президент мінімум на декілька місяців отримає лояльного до себе прем'єра".

"У будь-якому випадку варіант з достроковими парламентськими виборами в адміністрації президента весь час тримають в умі", - зауважує журнал.

ПС після Яроша

Із виходом Дмитра Яроша з Правого сектора, офіційно через ідеологічні розбіжності, "з яскравої та короткої історії вийшов пшик", пише "Новое время".

На відміну від колишніх соратників, Ярош і його група виступають проти розхитування ситуації і називають насилля крайньою формою спротиву, нагадує тижневик.

"Ті правосеки, які залишилися, не проти сходити шляхом держперевороту, але Ярош пішов, забравши не тільки найбільш бойовитих товаришів, але і засоби. За прогнозами експертів, якщо рештки організації продовжать діяти по-старому, на ПС чекає маргіналізація, заборона на діяльність з боку влади та остаточний розпад", - прогнозує тижневик.

Тим часом в ПС обіцяють, що більше не будуть "марципанитися" з владою, адже "революція ще не закінчена", зі слів лідера політичного крила ПС Андрія Тарасенка. Тому партія готує нову програму і масові протести "аж до застосування сили" і будуть просувати ідеї революції в народ.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини раніше, від руху "Правого сектору" відокремилися кілька структур, серед яких "батальйони спецпризначення Захід, Захід-2, Захід-3 і Захід-4" (з Волині).

Втім, повторення подій, подібних до мукачівських, на фоні і так посиленої критики дій ПС в тилу, може призвести до заборони організації, вважає аналітик Анатолій Октисюк.

Однак, як стверджує Юрій Тандіт, радник голови СБУ, у своєму теперішньому вигляді ПС загрози не становить.

"Питання викликають лише наявність нелегальної зброї та злочинна діяльність", - пише видання і додає, що "поки що, мовляв, спецслужба контролює ситуацію".

Гривня коливатиметься

З початку року національна валюта знецінилася більш ніж на 10%, зокрема і через уповільнення світового економічного підвищення, що викликало зменшення попиту на товарні позиції, на яких спеціалізується Україна, - зерно, хімія і метали, пише "Кореспондент".

Серед інших причин експерти, опитані журналом, називають намагання іноземних банків конвертувати кошти у тверду валюту на фоні девальвації гривні, а також невизначеність у питанні партнерства з МВФ.

Питання боргових зобов’язань як приватного, так і державного секторів також не сприяє стабільності гривні.

Зі слів економіста Олега Усенка, ситуація на валютному ринку України зміниться на краще, якщо вирішиться одна або одразу кілька згаданих проблем.

"Має трапитися або одне, або одразу все. Тоді відбудеться коригування курсу до рівня грудня минулого року. Інакше ми з вами приречені жити в умовах підвищеної курсової волатильності", - прогнозує Усенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 31 Січня 2016 13:45
влада направляє всі зусилля для усунення своїх реальних конкурентів. кого залякують , кого купують

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus