USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

МВС Казахстану: під час протестів затримано понад 4,5 тисячі людей, є іноземці

8 Січня 2022 11:48
Міністерство внутрішніх справ Казахстану повідомляє, що за час протестів до органів поліції доставлено майже 4,5 тисячі осіб, серед них є іноземні громадяни.

При цьому МВС Казахстану не повідомляє свіжих даних про вбитих і поранених протестувальників. Станом на 7 січня офіційно повідомлялося про 26 убитих і 26 поранених, передає Українська правда.

«В одному з сіл Алматинської області затримано понад 100 людей. За попередніми даними, затримано громадян сусідньої держави», – сказано в повідомленні.

Водночас у МВС не уточнили, громадяни якої саме держави затримані.

Читати ще: Ситуація в Алмати: трупи, грабежі, нестача хліба та черги до банкоматів

Крім того, в Алмати, в мікрорайоні Калкаман, в одному зі СТО поліцейські вилучили патрони, боєприпаси та викрадені речі: велосипеди, телевізори, мобільні телефони.

У відомстві також повідомляє, що в одному з населених пунктів Жамбильської області виявлено схрон зброї: кілька автоматів і пістолетів.

Водночас, як пише Tengrinews.kz, деяким із затриманих загрожує довічне ув’язнення.

Відзначається, що вранці 8 січня в центральній частині Алмати тривають постріли, хоча вже не настільки інтенсивні, як вчора. На площі Республіки чергують військові та спецтехніка, повідомляє Денис Казанський у Telegram.

Зокрема, у місті Алматі палає один з військових камазів. На вулицях досі тривають бої. Містяни помічають автівки з мертвими людьми.

Увага, на відео присутні сцени насилля!
У місті Усть-Каменогорське під прикриттям БМП штурмують позиції демонстрантів.

Також зазначається, що в столиці Казахстану Нур-Султані знову з’явився інтернет. У країні запрацювали деякі сайти, які були відключені раніше – низка новинних ресурсів, сайт президента, сайти банків.

«Цифровий» міністр Багдат Мусін заявив, що влада обмежила інтернет, оскільки протестувальники використовують засоби зв’язку для координації та планування дій. За його словами, чиновники пропрацювали механізм, за якого незалежно від повного відключення інтернету, доступ до деяких ресурсів забезпечуватиметься по можливості в цілодобовому режимі.

Нацбанк країни заявив, що у регіонах зі спокійною обстановкою забезпечено достатній обсяг готівки у банкоматах.

Читати ще: Протести у Казахстані: бійня в Алмати, відрізані голови, роль криміналітету та ОДКБ

Протести в Казахстані почалися 2 січня. Майже у всіх великих містах Казахстану, включаючи столицю, місто Нур-Султан, сталися сутички між протестувальниками з одного боку та поліцією, спецназом та військовими – з іншого.

5 січня уряд Казахстану відправили у відставку. 5 січня у Казахстані тривали зіткнення, в Алмати люди захопили акимат (адміністрацію). Згодом стало відомо про захоплення аеропорту Алмати. Влада міста почала «антитерористичну операцію». Надзвичайний стан запровадили на всій території Казахстану.

5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до країн учасниць Договору про колективну безпеку (ОДКБ) із проханням ввести війська для боротьби з «терористами». Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про ухвалене рішення направити Колективні миротворчі сили ОДКБ до Казахстану з метою стабілізації та нормалізації обстановки. Росія направила свої війська для придушення протестів у Казахстані. Також військових російськими літаками відправила Білорусь. Пізніше такі ж рішення прийняли Киргизстан і Таджикистан.

Влада Казахстану після прибуття російських військових заявила, що станом на 7 січня майже придушила протести і відновила «порядок». Токаєв наказав армії стріляти на ураження по мітингувальникам.

Під час протестів у країні було вбито і поранено десятки людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Сергей Показати IP 8 Січня 2022 17:24
Всех под суд ти на зону!
Всезнайко Показати IP 8 Січня 2022 23:28
Хохли є серед іноземців?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus