USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Ми засуджуємо слова патріарха Кирила»: чим під час війни живе релігійна громада поблизу Луцька

25 Квітня 2022 18:51
До війни у храмі Святого Апостола Андрія Первозванного у Струмівці неподалік Луцька діяла школа для дітей, молодь із церкви відвідувала православні фестивалі, а на тутешньому подвір’ї відбувалися навіть новорічні ярмарки. Нині громада на чолі зі священниками збирає допомогу військовим і цивільним жителям із гарячих точок та прихищає переселенців.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Настоятель храму Святого Апостола Андрія Первозванного УПЦ Волинської єпархії Степан Ярема розповідає, що церкву будували шість років, а до цього тут було поле, засіяне пшеницею. У жовтні цього року громада відзначатиме десятиріччя освячення храму.

На території церкви міститься приміщення недільної школи. Прихожани також зустрічалися під час благодійних концертів, ярмарків, переглядів фільмів, їздили в релігійні тури. Нині громада також зустрічається після богослужінь – уже для волонтерства.

«Один із наших прихожан зараз у гарячій точці. Люди шукають йому бронежилет. Ми налагодили дуже хороші зв’язки з волонтерами, і це вже буде п’ятий бронежилет, який завдяки коштам нашої громади й нашим людям буде доставлено», – зазначає отець Степан Ярема.

Нещодавно священник завозив гуманітарні вантажі, які зібрали парафіяни, на Житомирщину та Київщину. А в приміщеннях недільної школи прихистили переселенців. Тут мешкає сім’я з Луганщини. Переселенці розповідають: хоч їх прийняли добре, однак, незважаючи на жахливі спогади, вони сумують за домом.

«Ми садимо картоплю, а над нами свистять снаряди. Думаєш: а куди прилетить? А неподалік – річка. От перелетіло через річку й впало на будинок… Усе, треба виїжджати», – пригадує переселенка.
Отець Степан Ярема додає: його позиція та позиція прихожан однозначна – вони засуджують російську агресію і моляться за українських воїнів.

«Також ми однозначно засуджуємо слова патріарха Кирила… Церква не може благословити загарбницьку війну. Ніколи, ніде й ніяк. Якщо вона це зробила, то це велика помилка. Це гріх», – наголошує священник.

Читати ще: «Не згадувати його ім'я під час богослужінь замало»: волинські священники УПЦ МП підтримали позов проти патріарха Кирила. Список

Нагадаємо, священники УПЦ Московського патріархату вимагають влаштувати міжнародний церковний трибунал для патріарха Кирила, який підтримує війну Росії проти України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Микола Показати IP 25 Квітня 2022 18:59
Допоки в Украіні буде церква московського патріархату ,,, беде нам простим Украінцям погано
Пильний Показати IP 25 Квітня 2022 19:04
Не відбілюйте московських церков, вони теж винні у війні. Їх пожертви ішли кірілу в маскву. Кайтеся і переходьте в Українську церкву, канонічну і буде мир - ПЦУ.
Волинь до Пильний Показати IP 26 Квітня 2022 15:34
Логіка проста, якщо пишеш про адекватну людину нормальні речі - відбілюєш... Що робити із захисниками Вітчизни, які є прихожанами УПЦ? Ваші дії? Може підете на фронт і там будете там розказувати про свій "патріотизм"?
Во Показати IP 25 Квітня 2022 19:10
Ви що за кацапію волинські новини
дідо Показати IP 25 Квітня 2022 19:23
Проблема не тільки в кірілє ,це "церква" створена сталіним в 1943. справжня рпц була знищена повністю після 1917 року...
Леонід Показати IP 25 Квітня 2022 21:12
Вовки в овечій шкурі чекають свого часу,ненадійтесь недочекаєтесь!Слава Україні!!!
Не вірю москальським Показати IP 25 Квітня 2022 21:18
Цей осередок сатанізму треба закрити в Україні. Назвати їх інакше не можу. Каноністи терористи!
2014 Показати IP 25 Квітня 2022 23:30
Вісім років МП освячували російськи ракети, що були націлені на материкову Україну. Зараз ці ракети вбивають наших громадян. Це УПЦ МП тільки зараз прозріли?
Українець Показати IP 26 Квітня 2022 00:31
Шановні дописувачі. Якщо не орієнтується в питаннях Церкви, то не будьте як папуги і не пишіть всяких дурниць. УПЦ завжди підтримувала суверенітет і цілісність України. Це не є створення церква, а українська, незалежна і самостійна, на підставі грамоти (Томосу) патріарха Алєксія. Прихожани, діти священників воюють на передовій. Фінансово і матеріально УПЦ допомагає в сотні разів більше ніж ПЦУ, УГКЦ та всіх інші разом взяті. Не маєте уяви про Бога, то не поливайте брудом УПЦ, яка є Церков Христова, а не путіна, кіріла чи ще якась хвора уява у ваших головах
ДумайТе до Українець Показати IP 26 Квітня 2022 11:03
Просто зайдіть на сайт РПЦ і подивіться структуру РПЦ. Туди входять всі приходи УПЦ як складова частина. Про яку "незалежність" Ви говорите ? онуфій є постійним (і першим по значимості) членом священного синоду РПЦ. Голова синоду - патріарх кирил (гундяєв). Подівіться Вікіпедію (російську). Вчіть матчасть, так званий "українець".......
Лучанин до ДумайТе Показати IP 26 Квітня 2022 15:30
До чого тут вікіпепедія і що куди входить? Невже немає чим займатись, як зі своїми людьми в такий час стосунки виясняти? Мені отакі "активісти" нагадують поліцаїв, які в часи Другої світової війни з німцями співпраювали: ні в УПА, ні в партизани не йшли, з ворогом не боролись, а просто на місцях населення кошмарили і вважали це подвигом. Яке право мають місцеві "експерти" і "горе-патріоти", щось говорити, коли якраз найбільше постраждалих серед прихожан УПЦ. Візьміть хоча б той самий Харків.
Котлети і мухи до Лучанин Показати IP 26 Квітня 2022 17:43
Ви, перепрошую, не мішайте все в одну купу. РПЦ - це ворог України, Кирил - воєнний злочинець. УПЦ має порвати з цією структурою (РПЦ) якнайшвидше. Крапка. Якщо УПЦ не вийде зі складу РПЦ, держава Україна має заборонити діяльність УПЦ як колаборанта. Людей (адептів УПЦ) ніхто не збирається дискримінувати чи обмежувати в правах. Що тут не зрозуміло ???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus