USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Митрополит Ніфонт очолив 165-річчя Цуманської святині.ФОТО

17 Жовтня 2008 13:36
У суботу, 11 жовтня, керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт на запрошення настоятеля Свято-Покровського храму селища Цумань Ківерцівського району священика Михаїла Кулакевича [img=3 очолив святкування з нагоди 165-ї річниці освячення храму, – повідомляють 17 жовтня «Волинські Новини».
 
За інформацією прес-служби Волинської єпархії, владиці співслужили благочинний Ківерцівської округи урочистості митрополит подарував парафіянам перламутровий  хрест, нещодавно привезений з Єрусалиму.
Після молебна митрополит Ніфонт привітав настоятеля та прихожан зі святом: «Дай, Боже, нам терпіння. В терпінні, дорогі мої друзі, браття і сестри, любі мої діти, буде наше спасіння, буде торжество, буде радість. Ваш древній храм присвячено Пресвятій Богородиці. Значить і ваше селище взяте під опіку Божої Матері. Вітаю вас з ювілеєм і хай милосердний Бог молитвами Пресвятої Богородиці допоможе нам з вами дожити до нових ювілеїв цієї святині».
Довідково:
Свято-Покровський храм засновано у 1840 році і освячено у 1843 році, про що свідчить книга «Дев’ятсотліття Православ’я на Волині». Зі слів колишнього настоятеля церкви протоієрея Олександра Дашкевича відомо, що церква була побудована за кошти прихожан та князя із роду Родзевілв, котрі мали свою резиденцію в селі Олика.
У 1937 році під час сильної бурі, нахилився хрест на куполі і коли його поправляли, то в куполі знайшли пляшку із записами, що відносилися до часів побудови церкви. Після цього протоієрей Олександр Дашкевич переписав зміст записки і помістив копію в пляшку, її помістили на старе місце, але під час війни вона зникла.
У 1911 році церква була обнесена цегляним забором, в цьому ж році парафію відвідав правлячий архієрей. Другий візит архіпастиря відбувся у 1932 році, про що свідчать відомості про парафію. Найвидатнішим настоятелем церкви був протоієрей Олександр Дашкевич, котрий народився у Цумані в 1874 році в сім’ї тодішнього настоятеля священика Григорія Дашкевича. З 1957 по 1977 рр. настоятелем був протоієрей Василь Ляшкевич, котрий і був благочинним Цуманської округи. З 1977 року по 2007 рік настоятелем був протоієрей Миколай Немира.
З 2007 року настоятель священик Михаїл Кулакевич.
Разом із церквою була побудована окремо дерев’яна дзвіниця (церква мурована). Упродовж 2007-08 років був проведений зовнішній капітальний ремонт храму і дзвіниці.
У 2008 році при допомозі благодійників побудована арка з трьома куполами та з шістьма писаними іконами. Побудова цієї арки присвячена 165-ччю храму та з нагоди святкування 1020-ї річниці Хрещення Русі. Арку освятив митрополит Ніфонт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus