USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Гаїті після вбивства президента призначили тимчасового очільника і попросили США про допомогу

10 Липня 2021 11:50
Сенат Гаїті призначив свого спікера Жозефа Ламбера тимчасовим президентом країни замість убитого Жовенеля Моїза.

Як повідомляє Укрінформ, про це мовиться у поширеній резолюції.

Зазначається, що Ламбер складе присягу в парламенті. У документі наголошується, що Ламбер буде виконувати функції глави держави аж до вступу на посаду обраного президента 7 лютого 2022 року.

Нині країною керує виконуючий обов’язки прем’єр-міністра Клод Жозеф.

Він оголосив у країні воєнний стан, що має бути запроваджений виконавчою владою, зокрема головою держави, з санкції відповідного державного органу для його виконання.

За повідомленням УНІАН Гаїті попросили допомоги у США та ООН про забезпечення безпеки ключової інфраструктури після вбивства президента, на якого напали іноземні найманці.

Читати ще: Розстріл у країні вуду: як і чому вбили президента Гаїті і до чого тут США

Питання про допомогу порушили в середу під час розмови тимчасового прем’єр-міністра Клода Джозефа і державного секретаря США Ентоні Блінкена. Джозеф попросив направити війська для безпеки і захисту ключової інфраструктури.

Також звернулися й щодо надання сил до Радбезу ООН. Вашингтон у військовій допомозі відмовив. Місія ООН отримала листа й вивчає його.

Нагадаємо, на Моїза напали в ніч на 7 липня. Група людей пробралася на територію президентської резиденції в столиці Порт-о-Пренсі, частина нападників спілкувалася іспанською та англійською, тоді як в країні говорять на діалекті французької мови. Моїза зрешетили десятками пострілів, а його кабінет і спальню перевернули догори дном. Дружина президента також отримала вогнепальне поранення.

Правоохоронні органи Гаїті повідомили, що встановили особи 28 ймовірних злочинців, 26 з них – громадяни Колумбії.

Всього затримано 17 підозрюваних, ще сімох вбила поліція.

Серед затриманих підозрюваних – двоє громадян США гаїтянського походження Джеймс Солаж і Жозеф Венсан.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus