USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

На кладовищі у Гаразджі закінчується місце. Чи чекає на лучан «цвинтарний колапс»?

27 Січня 2021 11:31
Кладовище у селі Гаразджа Луцького району майже вичерпало свій ресурс. Тож мешканці сіл поблизу Луцька стурбовані тим, що буцімто померлих із обласного центру ховатимуть на місцевих цвинтарях, через що останні швидко заповняться.

Про це сьогодні, 27 січня, під час пленарного засідання 5-ї чергової сесії Луцької міської ради, повідомила депутатка Лілія Каньовська.

З її слів, до неї, як до обраниці громади, звернулися мешканці сіл Тарасове, Забороль та Великий Омеляник з приводу занепокоєння щодо порядку захоронення на місцевих цвинтарях.

«До цього часу преференція захоронень належала жителям громади. Всім відомо, що на сільських кладовищах усі захоронення – родинні, тобто з діда прадіда. Коли я була депутатом Заборольської територіальної громади, ми зіткнулися з тим, що місцеве кладовище вичерпало свій ресурс. Було важко знайти територію поблизу старого цвинтаря, але ми її знайшли, тож нині у селі функціонує нове. На старих же могилках бувають рідкісні захоронення, але це у випадку, коли родичі залишали місце для покійного біля себе», – розповіла обраниця громади.

Також вона зазначила, що кладовище у селі Гаразджа Луцького району, буцімто, вичерпало свій ресурс, тому місто буде шукати для захоронень нові території.

«Але громада просить ставитися толерантно до сільських кладовищ. Сільські кладовища заповняться дуже швидко, і люди не зможуть хоронити родичів біля їхніх прадідів. Наша проблема у тому, щоб знайти нову територію для захоронень, а також забезпечити доїзд, водопостачання, місця для сміття тощо», – сказала депутатка.

На це Луцький міський голова Ігор Поліщук зауважив, що за останні роки міська влада двічі розширювала території кладовища у селі Гразджа.

«Нині ми шукаємо нові території, тож колапсу не буде», – наголосив міський очільник.

Водночас, секретар Луцької міської ради Юрій Безпятко зазначив, що кладовище у селі Забороль не довго перебуватиме у тому розмірі, у якому є сьогодні.

«Ми вже шукаємо нові місця та земельні ділянки для захоронень», – відповів він.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що 32 кладовища, які знаходять на території приєднаних до Луцька тергромадах, утримуватиме та обслуговуватиме комунальне підприємство з обласного центру.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
отак Показати IP 27 Січня 2021 11:56
єдине вірне й естетично привабливе рішення: крематорій та колумбарій для зберігання урн з прахом. подивіться, як гарно все організовано в корейців.
999 Показати IP 27 Січня 2021 12:01
Прийшла пора поступати як у ЄС, як у всіх цівілізованих країнах - спалювати тіло покійного разом з труною. І землі могилка для пеплу з вазою займає у п'ять-десять разів менше, і кінець кінців захмарних надгробних пам'ятників та плит поменшає на кладовищі. Добре, що родинних склепів на кладовищі у селі Гараджа ще не будують, але бачу, що толстосуми скоро і цю процедуру започаткують.
лучанин Показати IP 27 Січня 2021 12:05
Будуйте крематорій. Моя воля - бути спаленим після смерті. А якщо вірус швидко не мине, то з точки зору санітарії та безпеки для довкілля тіла інфікованих краще спалювати.
Ага до лучанин Показати IP 27 Січня 2021 14:34
крематорій-це добре. але навіть сміттєспалювальний завод для нашоі краіни це така проблема.що краще львів-сміття розвозити по Украіні. а я розумію .що крематорій як варіант навіть не обговорюється!
Еге до Ага Показати IP 27 Січня 2021 15:16
То хай допустять іноземних інвесторів на цей ринок. Проблем з крематоріями не буде.
лінивец Показати IP 30 Січня 2021 21:09
місця на кладовищах закінчуються-буде стимул довше жити ))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus