USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На узбережжі Франції за півроку знайшли 1200 мертвих дельфінів

4 Травня 2019 09:58
Від початку року на узбережжя Франції викинуло 1200 мертвих дельфінів. На тілах багатьох з них були рани, які натякають на те, що ссавці померли після того, як потрапили у рибальські сітки.

Про це йдеться у матеріалі The New York Times, пише ТСН.

Проте насправді кількість загиблих тварин може бути значно більшою. За підрахунками біологів, на кожного мертвого дельфіна, якого виносить на узбережжя, припадає щонайменше кілька тварин, чиї тіла залишилися у воді.

А отже, менш ніж за півроку могли загинути близько 6 тисяч із 200-тисячної популяції дельфінів, що мешкають у Біскайській затоці.

Що відбувається

Біскайська затока, яка розташована на північ від Іспанії та захід від Франції, тривалий час була ідеальним середовищем існування для дельфінів. Вона багата видами риб, якими ті харчуються, на кшталт сардин та оселедцю.

Проте протягом останніх років популяція дельфінів у затоці почала скорочуватися. За 2017 рік на узбережжя Франції викинуло 1200 мертвих представників виду. Упродовж 2018-го – ще 900.
А усього за чотири місяці 2019 року на атлантичному узбережжі Франції, неподалік від французького міста Ла-Рошель, знайшли 1200 загиблих дельфінів. За словами Олів’є Ван Канніта, керівника організації Pelagis Observatory, що фінансується французьким урядом, показник є найвищим за останні 40 років.

Причиною такої масової загибелі ссавців учені називають рибальський промисел, а саме – ненавмисний вилов дельфінів, які потрапляють разом з іншими мешканцями водойм у розставлені сітки. Рибалки називають це явище приловом.

Так, розтин, проведений дослідниками з Pelagis Observatory, встановив, що саме рибальство стало причиною смерті 90% знайдених дельфінів.

Тварини потрапили у тенета, заплуталися, та згодом померли від асфіксії. Шлунок багатьох був заповненим, що свідчить про те, що протягом свого перебування у пастці ссавці харчувалися. А на переважній більшості тіл були синці та порізи від рибальських сіток.

"Деякі рибалки серйозно пошкодили тіла, намагаючись вийняти їх з тенет таким чином, щоб не зіпсувати знаряддя свого промислу", - зазначив один зі спеціалістів Pelagis Observatory Віллі Дебін.

Він також зауважив, що є видом, який перебуває під охороною, тож їхні тіла зазвичай не беруть з собою на берег, а викидають назад у море. Тому насправді кількість загиблих ссавців може бути значно більшою.

Чому дельфіни масово потрапляють у тенета

Рибалки свою провину у загибелі тварин відкидають. Вони зазначають, що протягом останніх років кількість рибальських суден у Біскайській затоці становила близько 600 одиниць як взимку, так і навесні.

Голова спільноти рибалок Ла-Рошеля Джуліан Лемонт також наголосив, що самі судна є тими ж, що й раніше, а кількість виловленої риби не збільшувалася.

"Усі рибалки так чи інакше мають справу з приловом. Те, що відбувається – шокувальні події, яких вони зазвичай намагаються уникнути, адже ловити дельфінів – не їхня робота", – зазначив він.

Причина збільшення показників загибелі дельфінів впродовж останніх років є дещо іншою. Науковці припускають, що вона полягає у встановленні обмеження на вилов камбали.Оскільки ця риба мешкає на глибині, сітки довелося встановити вище, через що у тенета почали масово потрапляти дельфіни.

Це може мати катастрофічні наслідки. Дельфіни, що мешкають у Біскайській затоці, набувають статевої зрілості у віці 8 років і можуть жити до 25. Самиці народжують дитинчат раз на три роки.Через це відновити популяцію тварин у разі її стрімкого скорочення буде не надто просто.

Врятувати дельфінів

Наразі врятувати дельфінів намагаються як активісти, так і французька влада. Так, члени природоохоронної групи Sea Shepherd патрулюють затоку на борту свого судна MV Sam Simon та фіксують кількість траулерів та мертвих дельфінів.

Постійна присутність природозахисників не до вподоби місцевим рибалкам.

"Sea Shepherd борються з людьми, що полюють на китів у Японії, і це добре, проте те, як вони переслідують нас коли ми працюємо та тиснуть на нас, звичайних рибалок, просто тому, що у сітки декого з нас інколи потрапляють дельфіни? Це не можна порівняти", – наголосив 75-річний Джин Лагард, один з найстаріших рибалок Ла-Рошеля.

Проте голова французького відділу Sea Shepherd Ламія Ессемлалі вважає, що цих зусиль недостатньо, а для попередження прилову слід залучити ще більше незалежних спостерігачів та встановити камери на бортах рибальських суден.

"Прилов – найголовніша загроза життю дельфінів, а рибалки встановлюють свої тенета просто посеред їхнього природного середовища існування. Як ми можемо називати це "випадковим виловлюванням"?" – прокоментувала вона.

Повністю вирішити проблему, на думку Ессемлалі, можна, якщо повністю заборонити будь-які методи рибальства, яку полягають у нерозбірливому вилові риби. Але це поставить під загрозу добробуту життів сотень рибалок та економіку міст, які живуть завдяки рибному промислу.

Деякі активісти пропонують також обмежити прилов шляхом встановлення на рибальські сітки акустичних репелентів, що вироблятимуть звуки, які відлякуватимуть дельфінів.

Низка досліджень доводить, що на суднах, які використовували подібні прилади, потрапляння дельфінів у тенета зменшилося на 65 відсотків.

Про готовність підтримати подібну ініціативу вже повідомив міністр екології Франції Франсуа де Ружі.

Однак, за словами науковців, використання акустичних репелентів, також відомих як "пінгери", може позбавити дельфінів їхнього природного та зазвичай безпечного середовища існування.

До того ж, вони далеко не завжди спрацьовують – до прикладу, траулер L’Arlequin II використовував акустичні репеленти, проте у його сітках усе одно опинилося двоє дельфінів.

Тож, стовідсоткового методу порятунку дельфінів поки не існує. Однак Франсуа де Ружі пообіцяв оприлюднити план, що допоможе скоротити кількість смертей дельфінів, вже до кінця року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus