USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Герою-учителю на Волині відкрили меморіальну дошку

2 Грудня 2014 14:10
До 30-ї річниці подвигу Юрія Лелюкова, вчителя іваничівської школи №2, який героїчно врятував 26 учнів від вибуху гранати на уроці бойової підготовки, в селищі відбулася низка заходів. Серед них - спортивні змагання з баскетболу за кубок Ю.М.Лелюкова, змагання з волейболу між командами Львівської та Волинської областей, молебень у Свято-Покровському храмі смт. Іваничі, година пам’яті та покладання вінка до могили, відкриття меморіальної дошки на будівлі рідної школи героя, - інформує БУГ.

Морозна погода не стала завадою для охочих зібратися у школі №2, де навчався, працював і героїчно загинув 30 років тому, рятуючи життя своїх учнів від бойової гранати, вкривши її своїм тілом, Ю.М.Лелюков. Директор навчального закладу В.І.Наквацький нагадав про трагічну подію, що сколихнула не лише Іваничівський район, а й всю область.

- Частина подвір’я, на якій ми зараз знаходимося, - це те, що в останні хвилини свого життя бачив Юрій Миколайович Лелюков, – звернувся до присутніх Володимир Ігорович. - Визирнувши з вікна третього поверху, він побачив, що вчитель веде на групу продовженого дня учнів молодших класів. Як бойовий офіцер знав, що на роздуми є лише чотири секунди і прийняв миттєве рішення, яке для нього стало останнім, але рятівним для школярів, тих, хто був у класі й багатьох інших. Адже, як показало розслідування, бойові гранати могли опинитися і в інших навчальних закладах району.

У знак пам’яті та глибокої шани в школі №2 смт. Іваничі відбулося відкриття меморіальної дошки та її освячення. Настоятелі Свято-Покровського храму, отці Андрій та Василій відслужили панахиду за загиблим.

Із виступом звернувся селищний голова Ф.В.Войтюк, який особисто був знайомий з Юрієм Лелюковим.
Юрій Лелюков
Юрій Лелюков
- Приємно, що сьогодні ми оцінюємо подвиг людини, яка молодою пішла із цього життя заради інших, що й досі в нашій державі стоять на смерть за честь, гідність, Україну, дітей, внуків. Хочеться звернутися до Всевишнього з проханням, щоб і надалі українська земля славилась патріотами, а вічна пам’ять про Ю.Лелюкова жила у наших серцях, - сказав Федір Васильович й закликав передавати досвід молодшим поколінням.
На фото: Донька Ю.М.Лелюкова Леся Юріївна та вчитель «Захисту Вітчизни» Леонід Коменда розпочинають урочисте відкриття меморіальної дошки.

Начальник відділу освіти РДА Н.А.Жук розповіла, що минулоріч освітяни з підтримкою депутатів районної ради домоглися присвоєння посмертно звання Почесний громадянин Іваничівщини Юрію Лелюкову.

Відео 2013 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
патріота Показати IP 2 Грудня 2014 14:35
Кляті підарні комуняки не дали людині Героя... Хай би тепер дали людині посмертно. Він дійсно заслужив. Вічна пам'ять цьому відважному чоловікові!
М Л Показати IP 2 Грудня 2014 17:50
Трагічна подія сталась не в Іваничівській школі. Земляки знають, пам'ятають Героя.
Анонім до М Л Показати IP 2 Грудня 2014 18:33
коли пишете, хочаб думайте
Альона Показати IP 2 Грудня 2014 22:40
Ця подія трапилася якраз таки в Іваничівській школі, цю історію ще в дитинстві розповідав мені батько, який навчався у цій школі. А хто має сумнів щодо цього, то прийдіть до школи та на кладовище в смт. Іваничі, бо особисто я там була - моє дитинство пройшло в смт Іваничі у бабусі.
Альона Показати IP 2 Грудня 2014 22:45
Вічна пам'ять Герою!!!
Серж Показати IP 3 Грудня 2014 00:50
Колега, військовий керівник...Був на відкритті. Майже всі військові керівники були. Слава Герою!
Таня Показати IP 3 Грудня 2014 17:21
Це великий подвиг! Низько схиляю голову.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus