USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Учитель Лелюков вартий Героя України. Він підірвав себе, рятуючи дітей

9 Грудня 2009 16:16
У райцентрі Іваничі вчителі та учні міської школі № 2 вшанували пам\'ять колишнього викладача військової підготовки Юрія Лелюкова. 25 років тому учитель прикрив своїм тілом бойову гранату, яка вибухнула посеред уроку в наповненому учнями класі. Йому було всього 30.
 
Того трагічного грудневого дня 1984-го Юрій Лелюков на уроці розповідав десятикласникам про будову гранати, принцип її дії та руйнівну силу. Продемонстрував один із трьох муляжів гранати. Показав її у розрізі. Далі взяв до рук ще один макет. Показав, як затискати спусковий важіль. Висмикнув кільце. «В учбовій гранаті почується клацання, а в справжній – клацання і піде димок...», - лише встиг сказати вчитель і побачив, як із учбового муляжу пішов димок. До вибуху залишалося чотири секунди.
 
«Нас було в класі двадцять шість душ, - пригадує тогочасна школярка, свідок пригоди. - Ми спостерігали за рухом учителя. Клацнуло і пішов димок. Вчитель одразу зрозумів, що то бойова граната. Поруч вікно, але ж там, у дворі, граються діти. Пам’ятаю, як учитель різко повернувся до нас спиною, метнувся у куток і притиснув до себе гранату».
 
Пролунав вибух. У вікнах повилітали шибки. Із стін і стелі посипалася штукатурка. Клас заволокло димом. Діти не усвідомили, що ж сталося. Скривавленого, пошматованого вчителя винесли у коридор. Він був мертвим…
 
Нині, через 25 років, врятовані очевидці зібралися в тому ж класі й сіли за свої парти. Згадали подвиг героя. За християнським звичаєм присутні пішли до Божого храму, де настоятель парафії Казанської ікони Божої Матері протоієрей Андрій Мельничук відправив панахиду за загиблим.
 
«Спочилий віддав своє життя за ближніх, за дітей. Тому він не тільки герой, а виконавець великої заповіді Божої» - сказав священик.
 

 
Присутні на панахиді вкотре наголосили на своїй вимозі – просити уряд, парламент і Президента вшанувати Юрія Лелюкова званням Героя України посмертно. Нагадаємо, 24 квітня 1985 року його посмертно нагороджено орденом «Знак Пошани».
 
На могилі вчителя святі отці відслужили літію, тобто, коротку усердну молитву за героєм, - повідомляє прес-служба Волинської єпархії УПЦ Київського патріархату.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
roman Показати IP 10 Грудня 2009 00:54
справжній герой ось ому треба давати нагороди наш піонерський загін носив його ім'я приклад справжньої людини для сучасної молоді
alex Показати IP 10 Грудня 2009 07:51
Це дійсно Герой України, а не те що Француз, Литвин і багато, багато інших.
OrestN Показати IP 10 Грудня 2009 21:54
мабуть в Іваничах поставили стелу, погруддя і назвали вулицю його іменем?
lesya до OrestN Показати IP 3 Листопада 2018 13:58
нихера подобного
Таня Показати IP 13 Грудня 2009 20:36
Герой України!.. нема що сказати. Це справжній подвиг. Він заслуговує на всенародне визнання.
Інна Показати IP 28 Листопада 2012 17:46
Я навчаюсь у цій школі.Дійсно це дуже великий подвиг,який не кожен здійснив би.......
Інна Показати IP 28 Листопада 2012 17:52
Я навчаюсь у цій школі.Ю.М.Лелюков здійснив дуже великий подвиг,рятуючи 26 учнів.Не кожен так зміг би.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus