USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Лищі «Лебединий» ставок і ще 4 водойми забруднюють гноєм. Відео

2 Серпня 2019 19:05
У селі Лище Луцького району – екологічне лихо. Уже протягом 15 років у п’ять ставків, серед який і ставок «Лебединий», як його називають місцеві, фермерське господарство безкарно зливає нечистоти – гній та фекалії. Жителі Лища і прилеглих сіл б’ють на сполох, адже через недобросовісного, на їхню думку, орендаря ставків – директора місцевого рибного господарства Василя Прадуна – окраса села перетворилась на хащі й болото.

«За станом на сьогодні громада обурена станом водойм. Ще здавна Лище славилось мальовничими ставками та лісами. Однак протягом останніх 15 років водойми у жахливому стані. Усе – через недобросовісного орендаря, а також через байдужість наших депутатів, які роблять вигляд ніби нічого не відбувається», – розповідає про наболілу пробему Інформаційному агентству Волинські Новини місцева мешканка Анжела Мельник.
Зі слів жінки, потягом трьох днів вдалось зібрати 202 підписи, і від імені громади вона звернулась до голови Підгайцівської ОТГ, до якої й належить населений пункт, Юрія Семенюка.

Як запевняють місцеві мешканці, забруднення ставків відбувається внаслідок зливання нечистот у водойми трьома фермами, що належать СГТоВ «Лище». Разом з тим, директор СГТоВ «Лище» Святослав Карбовський та економічний директор підприємства Ігор Крикавський є місцевими депутатами, тому, здавалося б, повинні представляти інтереси громади.

«Наші ставки схожі на болото – з таким же неприємним запахом. За ними ніхто не дивиться. Нечистоти у всі ставки зливає місцеве фермерське господарство СП ТОВ «Лище», керівництво якого і є депутатами, які точно не хочуть нічого вирішувати. Що стосується прилеглих до ставків територій, то там взагалі хащі. Але, згідно із законодавством, прилеглі території, що межують із підприємствами, не можуть бути в бур’янах. Уся гноївка та гній з ферм потрапляють у наші водойми, а згодом у Стир та підземні води», – продовжує розповідати про проблему Анжела Мельник.

Зі слів волинянки, 2 серпня від імені громади Підгайцівської ОТГ вона особисто подала заяву-скаргу до керівника Державної екологічної інспекції у Волинській області, головного державного інспектора з охорони навколишнього природнього середовища Олександра Ткачука. У скарзі йдеться про те, що здавна Лище славилось великою кількістю ставків, де місцеві мешканці мали змогу покупатися та порибалити, однак на сьогоднішній день вони у жаливому та занедбаному стані.

«За період оренди наших водойм СГПП «Луцька РМС» ніхто за ними не дивиться, а це означає так зване «споживацьке ставлення», занедбання прилеглих навколо водойм територій, забруднення перегноєм та нехтування усіма можливими правилами користування. Це призвело до забрудненості водойм, що є екологічним лихом для нас, мешканців села Лище», – йдеться у тексті заяви.
У зверненні до волинських екологів члени громади просять перевірити санітарно-екологічний стан водойм на території села Лище, а також заборонити зливати у ставки перегній та інші нечистоти. Також люди просять справедливого покарання для винуватців екологічного лиха.

Сьогодні під час відкритого засідання сесії Підгайцівської ОТГ відбулося слухання звернення щодо забруднення ставків. «Заслухавши наше звернення, жоден із депутатів не підтримав проблему нашої громади. Голова ОТГ Юрій Семенюк також запросив директора рибного господарства, який повідомив, що знає про низку проблем, але їх вирішення не озвучив. На цьому етапі звернення громадян так і не розглянули, оскільки голова ОТГ повідомив, що для подальшого обговорення – мало часу. Окрім цього, як повідомив наш орендар, усі ставки знаходяться за межами населеного пункту, тому договір оренди й укладали з районною адміністрацією.
Мешканець села Лища Микола розповів, що особисто його дуже обурює санітарно-екологічний стан водойм у селі, особливо – забруднення місцевої окраси «Лебединого» ставка.

«Першою чергою має бути соромно власнику місцевого рибного господарства Василю Прадуну, який до того ж позиціонує себе як глибоко віруючу людину, однак чинить не зовсім по-християнськи по відношенню до своїх односельців», – каже пан Микола. Та запевняє, якщо проблему ігноруватимуть і далі, він та решта однодумців готові йти до управлінських установ та екологів з плакатами.

Тим часом голова Підгайцівської ОТГ Юрій Семенюк коментувати ситуацію відмовиввся. Проте зазначив, що депутати почули звернення мешканців, однак відповіді на усі питання нададуть під час наступної сесії.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що близько півсотні лебедів облюбували невеличкий ставок у селі Лище, що розташоване на відстані майже 12 кілометрів від Луцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
лучанин Показати IP 2 Серпня 2019 19:22
зливають фермери. Більше скиглить, нездари.
Гєна Показати IP 2 Серпня 2019 20:51
За таке забруднення ставків цих горе керівників треба в них скупати
123 Показати IP 2 Серпня 2019 22:20
Як може ставок в центрі села бути за його межами? За оренду не треба платити? Пахне криміналом
До 123 до 123 Показати IP 3 Серпня 2019 12:10
123, виписуєш сидиш, таке враження що ти Мельник яка не добрала підписів.
Агент Показати IP 2 Серпня 2019 23:38
Думаю, що потрібно вирішувати на рівні прокурарури. Надіюсьогодні наші правоохоррнні органи та служба безпеки звкрне увагу. А найкраще щоб приєднались всі контролюючі органи для вирішення проблеми.
Односельчанин Показати IP 2 Серпня 2019 23:40
Доводилось бувати на лишенських ставах. Якби ви знали власника, то знали б, що він там купається щодня. А пишуть тут незадоволені браконьєри. Бо красти їм більше так не вдасться як раніше адже охорона посилена. І риба там смачна, на натуральних кормах, вона користується попитом. А директора також знають як людяну людину та дійсно глибоко віруючу. Там купаються та відпочивають але лише людяні люди та віруючі) Це не орендар зухвалий, односельців він поважає! А пишуть це НЕ ОДНОСЕЛЬЦІ А БРАКОНЬЄРИ. А щодо пані Мельник,-знайомий з нею. Ця людина бере хабарі і також колишня глибоко віруюча на жаль..( Хоче набути рейтингу собі. Пані Мельник, заглянь у своє сердечне БОЛОТО.. і покайся.
мешканець с.Лище до Односельчанин Показати IP 3 Серпня 2019 10:12
частенько катаюсь на велосипеді біля ставків і жодного разу не бачив щоб там хтось купався. Ви напевно якийсь родич орендаря раз так його захищаєте. Не полінуйтесь і пройдіться біля ставків побачите як там "ЧИСТО", подивіться до якого стану їх довели. почніть дивитись від того ставка що блище до села Крупа і ваше око будуть радувати "прекрасні" пейзажі гною в ставу (це напевно ті натуральні корми), будівельного сміття що веде до дамби, купа пляшок, пакетів і різного непотребу, багато повалених дерев, хащі, відсутність смітників Від побаченого можна зрозуміти який непрофесійний і байдужий до долі ставів (окраси села Лище) господарник тут керує. P.S. я не бракон'єр і не рибак
Анонім до мешканець с.Лище Показати IP 3 Серпня 2019 12:00
Катайтесь на велосипеді далі і не чіпайте тих хто працює на рибу вирощує для людей! Директор краще знаю які умови для риби необхідні! Ато катаються на велосипедах і виписують.. 18років хоч є вам?
Петро до Анонім Показати IP 4 Серпня 2019 11:42
Анонімка, а "люди" це кришувальники говнозливальника в ставки? То хто тоді в нього односельці і хто ти як "анонім"?
Анонім Показати IP 3 Серпня 2019 00:30
Якби зібрали підписи людей, з яких Мельник нагло витягує гроші, то було б більше, ніж 202 підписи, які вона назбирала, примушуючи неповнолітніх та дітей підписувати проти СГПП "Лище" та пана Прадуна.
123 Показати IP 3 Серпня 2019 09:48
Господарник?Пройдися в бік лісу-там вже навіть води нема.Покупати б його в очереті і теби з ним на пару.А пані Мельник не трож!
Безіменний Показати IP 3 Серпня 2019 11:47
Мельник то хабарниця ще та.
Мойсей Показати IP 3 Серпня 2019 12:39
У Лищі, що не глибоклвіоуючий - то злодій або брехун. Як почитати коментарі, то один набожніший іншого, повчають інших, як жити. А насправді й Біблії не читали, законів божих не дотримуються - крадуть один в одного, пліткують. Переиворили те Лище на село гріха(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus