USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині можуть закрити сільську школу

24 Жовтня 2018 15:07
Мешканці села Мовники Литовезької ОТГ обурені тим, що місцева влада без їхньої згоди має намір закрити школу, - пише БУГ.

Питання можливого закриття Мовниківської ЗОШ батьки і учителі підняли під час прийому громадян помічника нардепа Ігоря Гузя Андрія Бокоча, що відбувся нещодавно у селі Литовеж.

Мовниківську школу відвідують 62 учні з сіл Мовників та Кречів. Як повідомили у Литовезькій громаді, до якої належать Мовники, утримувати з місцевого бюджету навчальний заклад стало не під силу, тому його планують реорганізувати і перевести учнів на навчання до сусіднього Литовежа.

Батьки і вчителі Мовниківської ЗОШ натомість стверджують, що за умовами навчання школа нічим не поступається Литовезькій.



«Ми не проти, щоб наші діти навчалися в Литовежі, але якщо говорити про умови, то треба сказати, що фізичного кабінету там немає, хімічного немає, спортзалу і актового залу теж. По-друге, переводити дітей мають намір у пристосоване приміщення – колишню контору.

Не хочу нікого образити, але в мене складається така думка, що нашу освітню установу хочуть якнайшвидше «подіти». Влада обгрунтовує це економією коштів. Так само говорили, реорганізовуючи Заставненську ЗОШ. Вибачте, але я як заступник директора і представник колективу скажу, що ми цієї економії не бачимо, адже 20 відсотків престижності нам зняли, коштів на зарплату не вистачає»,- відзначила Галина Кузьмінчук.

Також батьків турбує питання, чим діставатимуться діти на уроки за 4 кілометри в сусіднє село і наскільки виваженими є плани місцевої влади у одноповерховому приміщенні вивільненої сільської школи розташувати дитячий садок і початкові класи.

«Діти навчаються і в гімназії, і в ліцеї після нашого навчального закладу. Я говорила батькам: якщо буду бачити, що не дам достатніх знань в себе у школі, то сама скажу: «Беріть своїх дітей і везіть в іншу». Але поки дітки маленькі, їм добре біля мами і біля дому. І хоч я вже на пенсії і сьогодні працюю, а завтра – ні, та для мене важливо відстояти інтереси наших батьків.

Ми не говоримо, що проти реорганізації, а про те, що її можна трохи притримати. Бачимо незворотній процес і що це станеться через років 5, але зараз 40 дітей вивезти з середньої ланки?…», – зауважила вчитель Лариса Ярощук.

Педагоги обурені також діяльністю депутатів, які представляють інтереси села Мовники в Литовезькій сільській раді, адже кажуть, що вони ігнорують питання збереження сільської школи.

Помічник нардепа Андрій Бокоч натомість зазначив, що якби між селами була відремонтованга дорога і регулярно їздив автобус, то від реорганізації виграли б усі. Він впевнений, що діалог – найкращий спосіб порозумітися та вирішити проблему.

Своє бачення з приводу реорганізації освітнього закладу висловила і начальник гуманітарного відділу Литовезької ОТГ Галина Гресь.

Вона повідомила, що коли почалася реорганізація школи у селі Заставне, перед владою стояли ті ж питання. У закладі, де навчалися 37 учнів, працювали 13 вчителів, склалася плачевна ситуація через відсутність фінансування, тому депутати змушені були ризикувати. Завдяки реорганізації, повідомила начальник відділу, вдалося заекономити 780 тисяч гривень за рік. Також вона у цифрах проаналізувала перспективу наповненості класів Мовниківської школи у наступних роках.

«У 2019-2020 роках в першому класі Мовниківської ЗОШ навчатимуться 5 учнів, у 2020-2021 – 5 учнів, у 2021-2022 – 2 учні, у 2023-2024 – 8 учнів. Із 5-ти сіл громади найбільш плачевний стан в утриманні державних установ у Мовниках, а за станом доріг це село в найкращій ситуації», – поінформувала Гресь.

Вона додала, що питання працевлаштування вчителів вирішуватиметься і пообіцяла зустрітися з працівниками школи й батьками, щоб роз’яснити ситуацію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus