USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

На Волині немає вакцини проти туберкульозу для новонароджених

3 Березня 2021 17:01
Востаннє волинських немовлят щеплювали проти туберкульозу місяць тому. Зокрема в Луцькому пологовому будинку та перинатальному центрі вакцина закінчилася ще наприкінці січня цього року.

Наразі малюків виписують невакцинованими, а в МОЗі вже кілька тижнів обіцяють розпочати поставки, повідомляє телеканал «Аверс».

Зі слів завідувачки відділення для новонароджених, які перебувають спільно з матерями Волинського обласного перенатального центру Людмили Ліпич, вакцина проти туберкульозу в Україні взагалі відсутня.

«Востаннє ми БЦЖували дітей наприкінці січня, – повідомила вона. – Це була болгарська вакцина і термін її придатності був до січня 2021 року. Діти йдуть на виписку невакциновані. Інформацію, коли вона буде, ми не отримували».

Така ж ситуація і в Луцькому пологовому будинку. Від початку 2021 року тут народилося 281 немовля, із них лише 99 отримали щеплення. Запаси вакцини закінчилися місяць тому, як і в перинатальному центрі.

«Вакцинацію проти туберкульозу не проводять в пологовому будинку з 28 січня цього року у зв’язку з тим, що відсутня вакцина БЦЖ», – каже заступниця медичного директора з неонатології Луцького пологового будинку Олена Курик.
Як відомо, таке щеплення малюкам роблять на третій день після народження. Батьки непокояться через відсутність вакцини, кажуть лікарі. Більш як 90% із них виявляють бажання щеплювати немовлят.

«Дуже хочу, щоб дитину щепили, – каже молода мама Анна Дмитрук. – Але, на жаль, немає такої можливості, зараз, кажуть, дефіцит вакцин в Україні. Вакцинація дуже важлива. Я як вчитель, який працює в дитячому колективі, знаю, що такі дітки – це незахищена верства населення, особливо вони несуть небезпеку й для вакцинованих дітей. Повна вакцинація населення – це запорука його здоров’я».

Раніше вже виникала подібна ситуація із поставкою вакцини БЦЖ. Тоді в регіонах на неї очікували по пів року, а то й довше.

Лікарі кажуть, що усіх немовлят, яких виписали, щеплюватимуть, щойно з’явиться вакцина. Більш ніж два тижні тому в МОЗі повідомили, що індійський виробник, який її постачає, не надав весь пакет потрібних документів.

«Ця вакцина потребувала перереєстрації в Україні, вони досить довго передавали документи і досьє, щоб провести реєстраційні дії», – пояснює заступниця очільника МОЗ України Світлана Шаталова.

До України мають завезти мільйон доз вакцини БЦЖ. Однак коли вони з'являться в пологових будинках, наразі спрогнозувати складно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
буба Показати IP 3 Березня 2021 17:42
Десь ми повернули не туди...
Революція Показати IP 3 Березня 2021 18:15
Подумаєш, вакцина..... Зате, ми радіємо, що США нам свого списаного мотлоху-озброєння на сотні мільйонів продадуть. Оце *перемога*.
дідо Показати IP 3 Березня 2021 18:36
яка ганьба.... на Волині епідемія туберкульозу, а вони навіть вакцини для дітей немають.
Анонім Показати IP 4 Березня 2021 09:42
чому не беруть за "одне місце" міністра МОЗ ? . невже тяжко закупити за державні гроші? чи не поділяться відкатами ніяк?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus