USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині обговорюють впорядкування системи перевезень за 30 тисяч євро

10 Червня 2015 08:14
Литовці презентували систему, призначену для координації, оптимізації та планування розкладів всіх видів громадського транспорту. Така система діє в Литві, Латвії, Естонії, окремих містах Росії, Білорусі. Вона дозволяє скласти маршрут, скоординувати розклади руху усіх видів транспорту, аби не було заторів, черг на зупинках.

Презентація відбулася 9 червня в облдержадміністрації в режимі відеоселектору.

Учасники поспілкувалися з директором литовської компанії «Merakas» Ромасом Міцкусом. Власне, презентували цю програму на Волині ще декілька років тому. Але, як розповів директор КП ІАЦ «Волиньенергософт» Василь Дутко, тоді це питання було не на часі.

«Сьогодні ми відчуваємо, що час змінився. Виникає потреба з координацією перевезень. Ми стоїмо на початку реформи – об’єднання громад. Тож скоро постане питання з іншого транспортного обслуговування цих центрів. Волиняни хочуть кращих доріг, кращого обслуговування, хочуть якнайшвидше доїхати з однієї точки в іншу», - пояснив він.

Ромас Міцкус розповів, що першими в Європі придбали цю програму естонці. За 9 місяців в усій країні в єдину систему були зведені всі дані про розклади не лише автобусів, а й потягів, літаків, поромів. Всі 260 компаній, які займаються в Естонії перевезеннями, були об’єднані в єдину базу даних.

Власне ця система допомагає, по-перше, скоординувати розклади руху всіх перевізників, аби всі вони були в рівних умовах чесної конкуренції, і не створювалося заторів й черг на зупинках. По-друге, самі пасажири можуть формувати маршрути з однієї точки міста (країни, регіону) в іншу різними видами транспорту. До прикладу, в системі можна обрати дві точки, і програма прокладе маршрут, яким можна добратися з точки А до точки Б, візуалізує, яким транспортом туди доїхати, де зробити пересадки. Більше того, система дозволяє придбати єдиний квиток на всю цю подорож.

В Литві перевізники зобов’язані надати відповідній державній інспекції розклади руху своїх маршрутів. Там вже фахівці визначають, чи скоординовані маршрути. Перевізник, до слова, не бачить в системі своїх конкурентів, тож не зможе обдурити їх.

Така система дисциплінує і водіїв: якщо вони не дотримуються графіку руху, то в них після трьох попереджень забирають ліцензію. Відстежуються всі маршрути за допомогою системи GPS. Всередині транспортні засоби обладнані спеціальною системою відеоспостереження: якщо пасажир, розраховуючись, затримується біля водія на довший час, аніж середня тривалість розрахунку, то цей відеозапис зберігається, і всі такі випадки відстежуються, що дає змогу проконтролювати, чи чесно водії доповідають про виручені гроші.

Проте, варто зауважити, що така система доволі дороговартісна. Естонія придбала цю систему за гроші ЄС за 2,5 мільйона літів. Те ж саме й відбулося у Литві. Бо перевізникам самим, каже Ромас Міцкус, купувати такий продукт дуже дорого. Приміром, столиця Казахстану Астана придбала такий програмний продукт для всього міста за 60 тисяч євро. Маленьким містам, зауважує Ромас Міцкус, такі системи впроваджувати невигідно.

Власне, у литовця запитали, чи готова його компанія впровадити на Волині підлотний проект за конусною ціною для Волині як прикордонної області, мотивуючи це покращенням міжнародних перевезень. Та директор компанії, яка пропонує програмний продукт, чесно зізнався: вони займаються бізнесом, а не доброчинністю. Продемонструвати цю систему на одному маршруті – можна. Та розробляти цілий алгоритм для всієї області вони зможуть лише за гроші.

«Ми не можемо тратити всі сили на пілотний проект. Є великі міста, які чекають своєї черги, і вони гарно платять. І ми йдемо в тому напрямку, на якому гарно платять», - пояснив Ромас Міцкус.

Під час селекторної наради був присутній і начальник управління транспорту та інфраструктури облдержадміністрації Іван Мирка. Він зауважив: можливий варіант – спробувати написати міжнародний проект і позмагатися за грантові кошти. Власне, Ромас Міцкус це теж підтвердив, та зауважив: треба докласти чимало зусиль, аби домогтися виділення коштів. Хоча, якщо сформулювати ідею таким чином, що проект матиме соціально значимий характер – можна спробувати.

До слова, Василь Дутко пояснив: одна з останніх пропозицій вартості такої системи – 30 тисяч євро для всієї області. А з часом доведеться думати, як впорядкувати внутрішньо обласні, приміські маршрути. Адже, приміром, біля Старого ринку в Луцьку в «годину пік» дуже неприємна ситуація: приміські автобуси стоять в черзі, очікуючи, коли набереться достатньо пасажирів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
опа Показати IP 10 Червня 2015 10:06
В нас є вундеркінди, які за 3 тис.євро таку програму складуть. Чому ви їх не залучаєте, а платите втридорога з бюджету?
АПО Показати IP 10 Червня 2015 10:28
А ДЯДІ ВАСІ ТРЕБА ЗА ЩОСЬ ХАТИНКУ СТРОЇТИ..
Уборщіца с бурштина до АПО Показати IP 10 Червня 2015 10:46
Ви за нього не парьтеся - він і у своєму КП накосить непогано)
spectator Показати IP 11 Червня 2015 09:45
Ну є в нас GPS в маршрутках і що? Все одно іздять з виключеними навігаторами, відстежити неможливо. Та і графіка ніхто не дотримується, женуться за пасажиром і все. а контролю ніякого і ліцензії ніхто не відбирає. То нащо викидати гроші на вітер?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus