USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

На Волині продовжать реконструкцію музею, де зберігатиметься стародавній човен-довбанка

7 Серпня 2021 07:58
На Волині оголосили тендер на реконструкцію Маневицького краєзнавчого музею. Йдеться про проведення ремонтних робіт усього приміщення з добудованою частиною.

Вартість робіт – майже 1 мільйон 345 тисяч гривень. Торги розмістили на сайті публічних закупівель Prozorro. Аукціон розпочнеться 13 серпня 2021 року.

Як розповів Суспільному керівник музею Петро Хомич, попередньо ремонтні роботи тривали у 2018 та 2019 роках. Цьогоріч реконструкцію продовжать, зокрема внутрішні та зовнішні ремонтні роботи в добудованому приміщенні.

На зведення додаткової будівлі для одного експоната «Маневицького човна – моноксила» витратили 900 тисяч гривень. Зі слів Петра Хомича, і основну будівлю, і додаткову потрібно привести до однакового зовнішнього вигляду.

«480 тисяч цього року ми отримали в рамках субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Орієнтовно 500 тисяч гривень закладено на систему охолодження та зволоження, зокрема закупівлю техніки», – зазначив директор закладу.

Зі слів керівника музею, облаштування системи зволоження в приміщенні необхідне для того, аби не втратити поверхневий шар човна, на якому видно довбання.

«Частково процес консерваційних робіт вже втратили. Наразі ці роботи не проводяться», – каже Петро Хомич.

Згідно з технічною докуменацією, у вартість робіт входить зовнішній та внутрішній ремонт будівлі, зокрема, влаштування фундаменту, перемичок та перекриття, утеплення фасадів, налаштування опалення, вентиляції, електрообладнання та пожежної сигналізації.

Також навколо музею облагородять територію. Благоустрій включатиме влаштування тротуару, фігурних елементів, бетонних бортових каменів, поребриків тощо.

У 2019 році в Маневичах почали облаштовувати музей для 12-метрового човна-довбанки. Артефакт знайшли у річці Стир між селами Старосілля та Копилля влітку 2015 року. На поверхню з води довбанку витягли у вересні того ж року. Вік човна датують 1229-1256 роками.

Човен-довбанку розмістили в окремому приміщенні Маневицького краєзнавчого музею.

Науковці Національної академії наук України назвали човен унікальною для України пам’яткою стародавнього судноплавства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 7 Серпня 2021 08:33
Не повезло човну-довбанці, що його знайшли в Україні... у воді довше б зміг "прожити")
А якщо Показати IP 7 Серпня 2021 14:57
У Стиру знайдуть ше *тигр* чи * пантеру* чи *месершміт* тоді теж приміщення будуватимуть?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus