USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині створюють регіональну комісію з реабілітації

4 Лютого 2019 23:18
Комісія, що займатиметься розглядом заяв про визнання осіб реабілітованими або потерпілими від репресій у порядку, визначеному Законом України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років», діятиме на Волині.

Положення про Волинську регіональну комісію з реабілітації затвердили розпорядженням голови Волинської ОДА від 31 січня.

Документ затвердили відповідно до статей 6, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статті 72 Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років», наказу Міністерства культури України від 25 жовтня 2018 року № 926 «Про затвердження Положення про Національну комісію з реабілітації та Типового положення про регіональну комісію з реабілітації», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 листопада 2018 року.

Відповідно до положення, регіональна комісія здійснює попередній розгляд обставин, пов’язаних з учиненням репресій проти конкретної особи, та подає Національній комісії з реабілітації обґрунтовані пропозиції щодо можливості визнання (відмови у визнанні) особи реабілітованою або потерпілою від репресій.

У своїй діяльності регіональна комісія керується Конституцією України, Законом України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років», указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства України та Типовим положенням.

Регіональна комісія у своїй діяльності враховує роз’яснення та рекомендації Українського інституту національної пам’яті щодо реалізації норм Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років», надані відповідно до частини першої статті 9 Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років».

Наразі затвердили склад обласної комісії з добору кандидатур членів регіональної комісії від наукових установ, громадських об’єднань. До цієї комісії увійшли: голова комісії – начальник управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації Ольга Чубара, секретар комісії – начальник відділу з питань релігій та національностей управління культури, з питань релігій та національностей ОДА Ольга Купровська; члени комісії: головний спеціаліст з регіональних питань у Волинській області Українського інституту національної пам’яті Лариса Бондарук (за згодою), начальник відділу інформаційної політики ОДА Каріна Мариневич, в.о. начальника відділу з питань внутрішньої політики ОДА Віктор Сливка.

Завданнями Волинської регіональної комісії з реабілітації є:

1) прийняття заяв про визнання осіб реабілітованими або потерпілими від репресій у порядку, визначеному Законом України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років» та Положенням;

2) попередній розгляд на своєму засіданні обставин, пов’язаних з учиненням репресій проти конкретної особи, опрацювання та дослідження матеріалів архівної кримінальної справи, інших доказів, заслуховування пояснень заявника або інших осіб щодо обставин здійснення репресій проти конкретної особи;

3) подання Національній комісії обґрунтованих пропозицій щодо можливості визнання (відмови у визнанні) особи реабілітованою або потерпілою від репресій разом із заявою про визнання особи реабілітованою або потерпілою від репресій, іншими документами і матеріалами, опрацьованими та дослідженими на засіданні регіональної комісії під час попереднього розгляду;

4) надання допомоги репресованим особам, іншим особам в одержанні необхідних документів, пов’язаних із реабілітацією;

5) розгляд пропозицій та звернень громадян з питань, що належать до компетенції регіональної комісії, у порядку, визначеному Законом України «Про звернення громадян».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus