USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині цьогоріч вже двоє людей захворіли на ботулізм

27 Березня 2021 15:30
Ботулізм – небезпечне харчове отруєння, гостре токсико-інфекційне захворювання, яке спричиняє токсин. Якщо вчасно не звернутися в лікарню, хвороба може закінчитись летально. У Волинському обласному лабораторному центрі кажуть: за останні три роки на Волині зареєстровано шість випадків ботулізму, цьогоріч недугу підхопило двоє волинян.

Про симптоми хвороби та про те, як вберегти себе від інфекції, – в сюжеті телеканалу «Аверс».

«В Україні загалом зареєстровано 12 випадків. В основному це пов’язано із вживанням м’ясних консервів, здебільшого домашнього приготування, рибних консервів, а також риби в’яленої або копченої, – повідомила головний державний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко. – Щодо двох цьогорічних випадків, то в першому було вживання домашніх м’ясних консервів, а в другому, який зареєстровано в Ковельському районі, жінка купила в сільському магазині рибу і пов’язує захворювання з її вживанням. Їли рибу чоловік і дружина, але якраз у дружини були прояви цього небезпечного захворювання».

Серед симптомів ботулізму – погіршення зору: так звана сітка перед очима, сухість у роті, бувають і кишкові розлади. У разі підозри на ботулізм треба звернутися до лікаря і, якщо недугу підтвердять, лікуватись у стаціонарі.

Щоб не підчепити інфекцію, потрібно ретельно обирати рибу та консерви.

Читати ще: З'їла оселедець з сільського магазину: волинянка захворіла на ботулізм

«У жодному разі не можна купувати так звані бомбажні консерви, тобто здуті. Це свідчить про те, що там, найімовірніше, розвиваються мікроорганізми і це призводить до здуття банок. Рекомендуємо м’ясні консерви завжди піддавати термічній обробці – цей токсин розпадається за високої температури», – радить Наталія Янко.

В’ялену рибу не слід купувати на стихійних ринках. Треба запитувати в продавця, чи свіжа ця риба і чи є всі супровідні документи на неї. Там має бути вказано, хто постачальник продукції.

У випадку отруєння Волинський обласний лабораторний центр скеровує працівників Держпродспоживслужби з позаплановою перевіркою в підозрілу точку продажу.
Держпродспоживслужба проводить і планові, і позапланові перевірки – перевіряють всі потрібні сертифікати на продукцію.

На одному з луцьких ринків продавці переконують: риба якісна і всі документи в порядку. Кажуть, перевірки до них приходять щонеділі. А вони мають і сертифікати якості, й товарно-транспортні накладні.

Покупці кажуть: щоб не наражатися на небезпеку, вибирають рибну продукцію та консерви ретельно. Багато хто віддає перевагу покупкам не на ринку, а в магазинах, де є всі потрібні сертифікати якості на продукцію.

У точках, де виявляють неякісну рибу, або ж без необхідних документів, працівники Держпродспоживслужби призупиняють торгівлю. За порушення недобросовісним підприємцям загрожує штраф.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus