USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Ковельчани зустрілися з першим заступником Міністра молоді та спорту

10 Травня 2015 09:00
Перший заступник Міністра молоді та спорту України, президент Федерації легкої атлетики Ігор Гоцул завітав сьогодні, 9 травня, до Ковеля. Після Х Міжнародного Ковельського пробігу відбулася зустріч Ігоря Євгеновича з небайдужими до спортивного життя жителями міста та області загалом. Основна тема розмови – реформа галузі. На запитання краян також відповідав заступник голови Волинської облдержадміністрації Сергій Кошарук.

«Наша країна змінюється. Не може така галузь, як спорт бути незмінною», – розпочав вступне слово Ігор Євгенович, а згодом поділився спостереженням про негативну тенденцію. «Спорту живеться все гірше. Якщо не змінити систему спорту України, то ми можемо разом прийти до повного її краху», заявив він.

Також перший заступник міністра охарактеризував 3 моделі спорту, таким чином намагаючись показати, на які із них краще орієнтуватися українцям. Отож радянська система використовувалася в Україні тривалий час, її елементи можна зараз знайти в спортивній системі Російської Федерації та кількох інших країнах пострадянського простору.

Американська система ґрунтується на університетському/студентському спорті. Влада безпосередньо не підтримує спорт. Натомість існують фундації, завдяки роботі яких американський спорт на високому рівні. І останній наведений різновид спортивної системи – європейський, у якому до громадянської ініціатива долучається підтримка з боку держави.

Серед необхідних, на думку Ігоря Гоцула, змін у спорті варто виокремити такі: жоден вид спорту не може існувати без визнаної федерації, яка ним опікується; змагання повинні проводитися тільки під контролем федерацій; держава не повинна займатися підтримкою жодного окремого виду спорту, завдання держави – тільки розвиток спорту загалом. Потрібна й система антидопінгу, адже, зі слів першого заступника міністра, у радянські часи підготовка спортсменів до змагання часто базувалася на недозволених методах. Зараз із цим треба активно боротися.

Уже є пілотний проект, відповідно до якого федераціям будуть делегувати повноваження. Вони самостійно організовуватимуть змагання, підбиратимуть команди для участі у тих чи інших зборах та вирішувати необхідність представляти країну чи регіон в певних змаганнях.

У ковельчан назбиралося чимало запитань, які вони озвучили під час заходу. Було підняте питання про стадіон «Локомотив» у Ковелі, зокрема, чи будуть у майбутньому будуватися спортивні об’єкти на місцях. Відповідаючи, Ігор Гоцул насамперед зауважив, якщо йдеться конкретно про реконструкцію стадіону, то держава на нього кошти не виділить, адже це об’єкт ковельчан, а не усіх платників податків, з допомогою яких наповнюється державна казна.

Ще одне болісне питання – фінансування державних та приватних спортивних шкіл. На що, коротко підсумовуючи відповідь, чиновник відповів так: «Якщо є ефективні приватні власники спортивних шкіл, то ми тільки за. Нам немає різниці, кому виділяти фінансування».

Ще одна проблема – нинішнє фінансування тих спортивних шкіл, що черпали ресурси з системи соціального страхування. «Проблема вирішена, – запевнив гість міста. – На початку тижня опублікований закон. Раніше всі школи було вирішено перевести на місцеві бюджети. Проте на місцях не дуже добре вирішували проблеми, отож «пробили» субвенцію, щоб 100 мільйонів пішли на місця, і рішення скасували».

І наостанок у центральній районній бібліотеці (де відбулася зустріч) розмовляли про те, як повинна розраховуватися батьківська доплата за навчання дітей в дитячо-юнацьких спортивних школах. «Ми повинні дати можливість школі легально заробляти», – переконаний Ігор Гоцул. Батьківська доплата в багатьох школах становитиме 24 гривні (2% неоподатковані мінімуми доходів громадян). Якщо школи мають потребу збільшити розмір плати, то повинні це робити разом із органами місцевого самоврядування. Якщо плата за відвідання школи має становити понад 10%, то необхідно таке рішення узгоджувати на батьківських зборах.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Звіздьож Показати IP 10 Травня 2015 10:00
"завдання держави – тільки розвиток .... загалом". А може й міністрів-замміністрів не треба. Бо ж вони теж лише триндять загалом. Жодної конкеретики. Дивлячись на знервовані обличчя ковельських спортсменів важко помітити, що картини райдужного майбутнього від спортивного чиновника їх втішили.
Андрій Показати IP 10 Травня 2015 12:10
Був на тій зустрічі. Чесно - соромно за таких керівників. Ніякої конкретики та розуміння справи. Одне лише "бла-бла-бла". Жодної відповіді на поствлені питання. Одні міністри приходять, інші уходять, а спорт як був в "ямі" так і залишається... Шкода тих дітей, тренерів та місцевих фахівців, які ще щось хочуть зробити. Скоро і в них руки опустяться...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus