USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині загинув унікальний птах з Фінляндії

23 Вересня 2015 17:08
На одному із риболовецьких ставків Волині загинув унікальний птах – самка червонокнижної скопи (ряд соколоподібних). Про це інформує Press-центр.

Унікальність його в тому, що саме завдяки цій особині фінські орнітологи вивчали, куди саме перелітають ці птахи у холодну пору. Йому почепили спеціальний GPS-передавач, який фіксує та передає дослідникам координати руху. Сигнал зник на території Волинської області, неподалік одного з рибних господарств. Тому фінські екологи попросили українських колег допомогти знайти хоча б передавач, який є доволі недешевим.

Про інцидент українських орнітологів повідомив фінський дослідник Перті Сауролла. Саме він розповів, що один із оснащених передавачем птахів, якого вони назвали «Хелена», ймовірно, загинув неподалік ставків рибного господарства у селі Русів Володимир-Волинського району – місце встановили за координатами останнього сигналу. Фіни підозрюють, що вбитий птах був від мисливського пострілу. За допомогою вони звернулись до співзасновника Українського центру дослідження хижих птахів Максима Гаврилюка, а той, у свою чергу, попросив колег з Рівного посприяти у пошуку птаха та обладнання, адже такий передавач коштує до 4 тисяч доларів.

Зі слів голови Рівненського обласного відділення Українського товариства охорони птахів Василя Ільчука, який вирушив на Волинь, «Хелена» справді загинула на ставках біля села Русів. Орнітолог знайшов рештки тварини разом із передавачем. Представники рибгосподарства розповіли, що птах заплутався у браконьєрських рибальських сітках, намагаючись зловити рибу у ставку. При спробі визволитись зламав крило. А коли на допомогу прийшли охоронці ставків і визволили «Хелену» (до речі, вони розповідають, що про ці сітки не знали, тому пізніше їм вдалося вистежити й самих браконьєрів), на неї накинувся сторожовий пес, який і загриз пернатого «дослідника». Василь Ільчук наголошує, що смерть настала не через постріл (в Україні це злочин, адже птах занесений до «Червоної книги України»). Хоча таку версію у приватних розмовах йому висували інші орнітологи – мовляв, подібних птахів відстрілюють самі ж господарі та охоронці промислових ставків, щоб ті не виловлювали їхню рибу.

Цікаво, що ці місця добре «Хелені» були знайомі, оскільки минулого року на зимування до Африки вона летіла за тим же маршрутом, що і цьогоріч. Навесні повернулась до Фінляндії, проте дослідники встановили, що після невдалого гніздування почала міграцію на південь на два тижні раніше від звичайного терміну. За 2 км від кордону з Польщею сигнал від неї зник.



Андрій МАТВІЇВ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Андрій Показати IP 23 Вересня 2015 18:44
Європо, знай наших!
Анонім Показати IP 23 Вересня 2015 20:25
подібні злочини у нас відбуваються щодня- бидл@ дуже багато розвелось

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus