USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині запускають повноцінну програму розвитку спорту

22 Грудня 2015 16:30
Видатки на обласний спорт в бюджеті Волині на 2016 рік планується збільшити. Органи виконавчої влади мають місяць на те, аби підготувати максимально-оптимальний бюджет для спортивних шкіл і товариств, які займаються спортивним вихованням дітей. Крім того, в області може з’явитися Фонд підтримки спортсменів, куди залучатимуть кошти від представників бізнесу.

Про це стало відомо під час засідання круглого столу «Проблеми розвитку сфери фізичної культури та спорту області. Перспективи фінансування у 2016 році» за участю представників спортивних товариств області та представників влади.

Так, на початку зустрічі голова облради Ігор Палиця пояснив, що таку зустріч організували для того, аби вивести волинський спорт на якісно новий рівень, щоб діти мали змогу займатися спортом, а відповідно, покращувати своє здоров’я. Саме здоров’я волинян він назвав одним із пріоритетних напрямків роботи в області на наступний рік.
Так, представники спортивних шкіл скаржилися на нестачу фінансування, давно оновлений інвентар, відсутність підтримки талановитих тренерів, через що в галузі - постійна зміна кадрів. До прикладу, на наступний рік не передбачено коштів на утримання апарату обласної ради товариства «Колос», яке займається з дітьми з сільської місцевості. На думку чиновників, це є непотрібною бюрократичною надбудовою, але в товаристві дотримуються іншої думки.

Ще декілька спортивних товариств, які раніше фінансувалися з Фонду соціального страхування: «Динамо», «Україна», «Спартак», переводяться на утримання місцевих бюджетів.

На грані закриття - ковельська ДЮСШ № 2 «Ніка-Сільмаш», каже заслужений тренер з веслування і каное України Ігор Верчук. Так, її мають перевести на місцевий бюджет, а Ковельська міська рада готова фінансувати частково і просить гроші з обласного бюджету на співфінансування.

Своєю чергою, директор Любешівської ДЮСШ Валентина Борисюк розповіла, що їм пропонують з 15 січня скоротити штат ще на 3 одиниці. Натомість заступник Луцького міського голови Юрій Моклиця озвучив позицію міськради: тренерів спортивних закладів, які переводяться на утримання місцевих бюджетів, брати на зарплати ДЮСШ. Якщо передається і майновий комплекс – там готові робити ще одну спортшколу. Але є чимало запитань до структури цих закладів. Адже ситуації, коли на 4 тренери – 2 бухгалтери є неефективним використанням коштів.

До слова, стало відомо під час зустрічі, що на Волині є 7 спортсменів, які отримали ліцензії і готуються до олімпійських ігор. Натомість витрати на харчування для дітей, які їдуть на змагання, - 50 гривень на день.
Зі слів заступника начальника відділу з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Ігоря Дмитришина, планується, що з бюджету області на спорт виділять 21 мільйон гривень, що на 2 мільйони гривень більше, ніж торік. Він додав: їм дали вказівку сформувати три бюджети – максимальний, скромніший і мінімальний. У проект бюджету закладений найскромніший третій варіант.
Зрештою, наприкінці двогодинної зустрічі голова обласної ради Ігор Палиця розповів своє бачення розвитку спорту в області. Так, з його слів, видатки на харчування дітей потрібно переглянути, адже відправляючи дітей на змагання, не даючи їм нормального повноцінного харчування, ми шкодимо їм. Мовляв, якщо про дітей не подумати зараз – завтра нікому буде захищати батьківщину.

Водночас, він запропонував численним спортивним громадським організаціям, при яких діють спортивні товариства, об’єднатися і перейти в комунальну власність, бо тільки так вони отримають фінансування з обласного бюджету.

«Ми запустимо повноцінну програму розвитку спорту. Подумайте, яким чином ви можете об’єднатися і перестати називатися різними словами. Фінансуватися будуть ті, які будуть комунальною власністю. Ми не будемо розвивати інші підприємства», – зазначив він.
Також Ігор Палиця попросив чиновників підготувати максимально-оптимальний проект спортивного бюджету, в який будуть включені достойні зарплати тренерів, харчування дітей, інвентар, передбачити кошти на стипендії призерам. Водночас, на його думку, спортивні товариства мають проаналізувати усі потужності, які є в області, для занять спортом в районах, сільських школах тощо. По тому, область опрацює ці питання з місцевими бюджетами.
Окрім того, Ігор Палиця пообіцяв, що заснований ним Фонд «Новий Луцьк» бере на себе зобов’язання за 5 років облаштувати в кожному райцентрі стадіони з біговими доріжками. Відтак, райони вже повинні надсилати заявки. Водночас він пропонує створити в області фонд на підтримку спорту, де будуть закладені кошти на підтримку олімпійців, заохочення, придбання житла тим, хто демонструватиме найкращі результати.

«Створіть наглядову раду з числа людей, яким ви довіряєте, і розпоряджайтеся цими коштами на потреби спортсменів. Зі свого боку я обіцяю в цей фонд надавати мільйон гривень на рік. Ми знайдемо охочих бізнесменів, які долучаться до фінансування цього фонду. А ви будете вирішувати, кому дати, щоб і спортсмени, і тренери, і діти відчули, що про них хтось дбає», - наголосив голова облради.
Так, усю роботу він попросив виконати до кінця січня, щоб уже напередодні прийняття бюджету депутати мали реальні цифри. Таким чином в області запустять повноцінну програму розвитку спорту.

А ще Ігор Палиця запропонував відродити практику нормативів ГПО, як було раніше. Тож він попросив спортсменів області розробити такі нормативи, які потім узгодять з медиками. Адже, з його слів, сьогодні ми повинні думати про здорову націю і майбутнє країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
люстратор ак-72 Показати IP 22 Грудня 2015 21:22
На фото одні чемпіони літроболу і боблоболу,з такими пердунами ПАНЕ ІГОРЕ ДАЛЕКО НЕ ПОЇДЕТЕ.
Солдат Показати IP 23 Грудня 2015 07:45
Особливо приємно бачити Деєва І..В., котрий Спартаком керує пожиттєво))
Анонім Показати IP 23 Грудня 2015 12:45
чергове відмивання бютжетних грошей...
спорт Показати IP 23 Грудня 2015 21:40
оце морди яки 20 рокив розвалювали спорт
сраный луцк Показати IP 4 Січня 2016 16:35
Расстрелять-алкашня.ср*ная.какой спорт в Луцке-Хабарники.Хочешь стать чемпионом по Дзюдо.дай Бондарю 100 баков и ты ЧАМПИОН....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus